vineri

19 aprilie, 2024

7 februarie, 2022

Dacian Cioloș și-a anunțat luni demisia din funcția de președinte al USR în cadrul ședinței Biroului Național al partidului. Motivul demisiei lui Dacian Cioloș: Biroul Național USR a respins luni proiectul de reformare a partidului.

Dacian Cioloș a fost președinte USR timp de patru luni, după congresul din octombrie 2021, câștigând șefia partidului într-o cursă în care s-au mai înscris Dan Barna și Irineu Darău.

La Congres a fost aleasă și conducerea executivă a USR – Biroul Național, 14 dintre cei 25 de membri ai acesteia fiind persoane care l-au sprijit pe Barna la congresul din 2021.


Cioloș a demisionat anul trecut de la conducerea grupului Renew din Parlamentul European pentru a se concentra pe activitatea politică din România.

Explicațiile lui Dacian Cioloș

”Demisionez din funcția de președinte după ce BN a respins planul meu de revitalizare, care decurge firesc din promisiunile mele făcute în campania partidului. Credința mea e că USR este în continuare o alternativă pe scena politică, că este nevoie de un partid credibil, conectat la societate.

Rămân în continuare în partid și sper ca forța care a ținut viu USR PLUS – membrii săi – să nu plece din partid și să rămână să se bată pentru modernizarea partidului.

Mesajul pentru susținătorii noștri, care au asistat la zbaterile noastre interne: cred că dialogul intern poate fi mai dur, dacă e bine canalizat poate produce un partid care să se bată pentru modernizarea țării.
Cred că USR are încă în față o perioadă în care poate trage învățămintele ieșirii de la guvernare.


Un partid nu poate să convingă în exterior decât în măsura în care este credibil și are capacitate de regenerare în interior. Asta am dorit să facem și, din păcate, nu am reușit.

Vă reamintesc că în vară i-am propus lui Dan Barna să nu candidăm niciunul tocmai pentru a crea condițiile de regenerare în partid. Iată că am ajuns aici, cu o întârziere de câteva luni. Nu puterile mi-au lipsit mie, ci încrederea că putem colabora. Fără acea încredere, nu mimată, e greu să reușim”, a anunțat Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș a anunțat că nu va mai candida la șefia USR la viitorul Congres.

Cele mai importante schimbări cerute de Dacian Cioloș, respinse de Biroul Național:

  • Constituirea unei comisii – „compuse egal din 50% membri de partid și 50% membri din societatea civilă și mediul de afaceri”- care să facă propuneri de politici publice și pentru guvernul din umbră al USR. Echipa Barna susține că propunerea este nestatutară
  • Oprirea excluderilor din partid pe motiv de delict de opinie. Echipa Barna nu recunoaște această practică, afirmând că toate excluderile s-au făcut pentru nerespectarea statutului de partid
  • Schimbarea din funcție a lui George Marussi, secretar general al USR, apropiat de Dan Barna
  • Transparentizarea ședințelor Biroului Național (publicarea stenogramelor de ședință pe site-ul USR)

Cine a preluat președinția interimară

Vicepreședintele Cătălin Drulă a fost desemnat președinte interimar al USR de către Biroul Național.  Desemnarea s-a făcut în baza prevederii statuare a USR potrivit căreia funcția de președinte interimar este preluată de către vicepreședintele care a obținut cel mai mare număr de voturi la Congres.

Cătălin Drulă (42 de ani) este deputat, președinte al Comisiei pentru Transporturi. A fost ministru al Transporturilor în guvernul Cîțu, făcându-se remarcat drept unul dintre cei mai activi membri ai cabinetului.

A fost, în 2015, consilier personal al prim-ministrului Dacian Cioloș pe teme de infrastructură, postură din care a lucrat la deblocarea proiectelor de construcții de autostrăzi împotmolite în timpul guvernărilor PSD precedente. A fost coordonatorul campaniilor electorale la alegerile europarlamentare din 2019 și la alegerile prezidențiale din 2019 din partea Uniunii Salvați România.

A fost deputat în legislatura 2016 – 2020.

Este absolvent al Universității din Toronto (Canada) în domeniul ingineriei computerelor.

USR planează în jurul a 12%

Sondaj INCOP realizat în perioada 10-18 ianuarie arată următoarele preferințe în intenția de vot:

  • PSD – 34,4%
  • AUR – 20,6%
  • PNL – 16,6%
  • USR – 12,5%
  • UDMR – 4,2%

Potrivit sondajului, PSD scade de la 36% la 34,3%, în timp ce PNL scade de la 17% la 16,6%. USR crește ușor în luna ianuarie, de la 12,1% la 12,5%.

În condițiile alianței de guvernare PSD – PNL – UDMR și efect al faptului că AUR este un partid nefrecventabil, extremist, USR rămâne principalul partid de opoziție din România.

Problema USR rămâne faptul că nu crește în sondaje, rămânând constant în preajma nivelului înregistrat la precedentele alegeri generale, alegeri după care a intrat la guvernare alături de PNL și UDMR.

USR se remarcă doar prin performanțe individuale ale unor lideri, parlamentari sau aleși locali și mai puțin prin acțiuni concertate de partid.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: