luni

25 martie, 2024

7 octombrie, 2016

aeronave-f-16Premierul Dacian Cioloş şi ministrul Apărării, Mihnea Motoc, au participat, vineri, la ceremonia de primire a avioanelor de luptă F-16 Fighting Falcon, care au ajuns săptămâna trecută la Baza 86 Aeriană de la Feteşti.

Cele 6 avioane au venit din Portugalia, la manşa acestora fiind piloţi români special antrenaţi.

Datele tehnice ale achiziției românești

F-16 Fighting Falcon reprezintă o platformă interoperabilă cu cele din ţările membre ale NATO şi care a fost testată în luptă.


A fost produs în peste 4.500 de exemplare, este în dotarea a 27 de state (dintre care 10 sunt membre ale Alianţei), operează în 80 de baze aeriene şi au peste 40 de ani de experienţă operaţională, ceea ce asigură accesul la o piaţă foarte dezvoltată a echipamentelor, pieselor de schimb şi serviciilor de sprijin logistic, traduse în costuri de întreţinere avantajoase.

România este cea de-a 27-a ţară care introduce în serviciu aeronavele F-16 Fighting Falcon, în cadrul programului Peace Carpathian urmând a fi livrate un total de 12 aeronave F-16 MLU în varianta de modernizare M5.2R.

Primelor şase aeronave sosite deja la Fetești, cinci în simplă comandă şi una în dublă comandă, modernizate la standardul F-16 MLU 5.2R, li se vor alătura până la finalul anului alte trei aeronave F-16 Fighting Falcon.

Ultimele trei vor intra în înzestrarea Forţelor Aeriene Române în anul 2017.


Pentru menţinerea unui nivel de capabilitate semnificativ al avioanelor aflate deja în serviciu, Statele Unite ale Americii şi ţările membre EPAF (Belgia, Danemarca, Norvegia, Olanda şi Portugalia) au dezvoltat, la începutul anilor ’90, programul de modernizare Mid-Life Update (MLU).

Programul, de care au beneficiat și avioanele cumpărate de România, a inclus următoarele modificări:

  • cabină standar F-16 C/D Block 50/52, compatibilă cu sistemele de vedere pe timp de noapte;
  • două display-uri multifuncţionale color;
  • computer modular de misiune;
  • radar de control al focului modernizat;
  • sistem de navigaţie hibrid;
  • sistem avansat de identificare amic-inamic;
  • sistem de management pentru război electronic;
  • capabilitate de acroşare a containerelor de cercetare;
  • capabilitate de folosire a căştii cu afişaj electronic.

Dacian Cioloș: este o zi istorică

Prezent la ceremonia de la Fetești, premierul Dacian Cioloș a declarat că achiziția primului set de avioane multirol F16 reprezintă o investiție majoră pentru creșterea capabilității de apărare a României.

„Salut această decizie strategică luată de decidenții români în 2013. Este într-adevăr o zi istorică pentru România și pentru Forțele Aeriene Române și cred că este o zi meritată pentru Forțele Aeriene Române care și-au făcut foarte bine datoria până acum și care au, prin această platformă, un nou instrument pentru a-și arăta performanța.

Evoluția noastră în pas cu Alianța a necesitat încorporarea transformărilor NATO în cadrul procesului de adaptare a propriului sistem de apărare într-o manieră eficientă prin evitarea disipării eforturilor și a resurselor. Astfel, România și-a fixat un nivel de ambiție clar conturat în cadrul căreia, achiziția de la Portugalia a unui prim set de avioane multirol de înaltă performanță reprezintă o investiție majoră în creșterea capabilității noastre de apărare”, a spus Cioloș în discursul rostit la ceremonia prilejuită de sosirea în țară a primelor avioane F-16 Fighting Falcon, care a avut loc vineri la Baza Aeriană 86 de la Fetești.

Premierul român a mulțumit Guvernului portughez pentru sprijinul acordat în derularea acordului semnat în 2013, afirmând că este un model de cooperare care se poate extinde în mai multe domenii, inclusiv în cel economic.

„Consider că această cooperare reprezintă un exemplu de excelență care va continua și după livrarea tuturor celor 12 avioane până la atingerea capabilității operaționale inițiale. (…) Putem adânci parteneriatul nostru și la nivelul proiectelor de dezvoltare în cadrul UE, unde vedem un nou început al dezbaterilor privind politica de cooperare în domeniul securității și apărării comune.”, a afirmat Dacian Cioloș.

Alături de prim-ministrul Cioloș, la ceremonie au mai fost prezenți vicepremierul Costin Borc dar și miniștrii Apărării din România și Portugalia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: