Înalta Curte de Casație și Justiție a respins miercuri contestația depusă de președintele PSD, Liviu Dragnea, împotriva sechestrului instituit de DNA pe averea acestuia, în dosarul Tel Drum.
Decizia este definitivă.
Au fost menținute și sechestrele puse pe averile celorlalți acuzați din dosar, dar a fost ridicată poprirea asupra pensiilor a doi dintre ei – Victor și Elena Piperea.
Apărătorii lui Dragnea și-au fundamentat argumentația cererii de ridicare a sechestrului și popririi pe faptul că cele două instituții implicate în dosar – Consiliul Județean Teleorman și Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene și Consiliul Județean Teleorman – nu s-au constituit parte civilă pentru a recupera cele 20 de milioane de euro și 31 de milioane de lei.
Finanțarea europeană a fost deja returnată Comisiei Europene, dar sumele au fost luate de la buget, nu de la cele două instituții, care susțin în această situație că nu au de ce să se constituie parte civilă în dosar.
Pledoaria aceasta a fost ignorată, însă, întrucât Codul de procedură penală prevede posibilitatea ca părțile vătămate să se poată constitui parte civilă pe toată durata fazei de urmărire penală, până la începerea cercetării judecătoreşti.
DNA a pus sechestru și poprire , în acest caz, pe averile tuturor celor cinci inculpați, până acum, în dosarul Tel Drum deschis la solicitarea OLAF, inclusiv pe cea a președintelui PSD, Liviu Dragnea.
Averile pe care s-a pus sechestru marți nu pot acoperi nici pe departe prejudiciul de 20 de milioane de euro și 31 milioane de lei, de aceea sunt poprite și sumele pe care Liviu Dragnea le va obține de acum înainte.
”Bilețelul roz” din dosar
Miercuri, la discutarea contestării sechestrului, Maria Vasii, avocata liderului PSD, a declarat că procurorii își bazează afirmația potrivit căreia Liviu Dragnea este vinovat de constituire de grup infracţional organizat pe un bilețel descoperit la perchezițiile efectuate în vară.
Pe bilețelul roz era trecut codul numeric personal al politicianului și cuvântul „şefu”.
De fapt, bileţelul era pentru şoferul lui Liviu Dragnea, care avea datele acestuia pentru a-i reface permisul de vănătoare.
Procurorii au pus sechestru de peste 127 milioane lei (peste 27 de milioane euro) asupra bunurilor lui Liviu Dragnea în dosarul Tel Drum. Un teren de aproape 3.000 de metri, un apartament de 80 de metri pătraţi, două maşini şi mai multe sume de bani aflate în conturile lui Liviu Dragnea sunt printre bunurile sechestrate, anchetatorii căutând şi altele care i-ar aparţine liderului PSD.
Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte. Faptele ar fi fost comise în perioada în care era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.