vineri

23 februarie, 2024

15 iulie, 2013

Afacerile cu gaze de șist din Polonia se confruntă cu o provocare serioasă, după ce Curtea Europeană de Justiție a decis, luna trecută, că Varșovia a încălcat legislația europeană eliberând autorizații pentru explorarea și extracția hidrocarburilor fără licitații deschise, scrie Euractiv.

Decizia Curții Europene din 27 iunie afectează aproximativ 100 de autorizații de explorare eliberate de autoritățile de la Varșovia firmelor, acestea fiind însoțite de permise de producție care nu au fost scoase la licitație, încălcând Directiva UE privind hidrocarburile, adaugă Euractiv.

Potrivit presei poloneze, decizia CEJ ar putea avea consecințe serioase pentru Polonia, în condițiile în care politicile guvernului de la Varșovia vizează protejarea intereselor celor care dețin autorizații de explorare a gazului de șist, prin eliberarea de permise de producție fără licitație.


Oficialii de la Bruxelles și Varșovia au evitat să comenteze situația, în mare parte și din cauza poziției dure a Poloniei în ceea ce privește politicile UE pe tema climei.

Purtătoarea de cuvânt a comisarului pentru energie, Marlene Holzner, a declarat însă că Polonia nu a îndeplinit obligațiile prevăzute de directivă de a asigura acordarea nediscriminatorie a acestor drepturi tuturor operatorilor economici interesați de licitațiile pentru concesiunile de hidrocarburi.

În replică, Varșovia a anunțat că a răspuns îngrijorărilor UE și a modificat legislația, așteptând analiza finală a Comisiei Europene la sfârșitul lunii august. Mai mult, adjunctul ministrului mediului, Piotr Woźniak a asigurat că decizia CEJ nu va afecta niciuna dintre autorizațiile eliberate de Varșovia, adăugând că guvernul va propune luna aceasta un nou proiect de lege privind mineritul, care va conține și garanții ample în vederea unui acces competitiv la obținerea licențelor pentru explorarea gazelor de șist.

La rândul său, purtătoarea de cuvânt a comisarului Gunther Oettingher, a declarat că, în prezent, Comisia Europeană analizează dacă noua legislație poloneză este compatibilă cu directiva UE. De asemenea, Holzner a confirmat că decizia Curții Europene de Justiție vizează mai mult compatibilitatea sistemului juridic polonez cu legislația UE, decât legalitatea autorizațiilor eliberate deja de Varșovia în vederea explorării hidrocarburilor.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: