vineri

14 iunie, 2024

20 decembrie, 2017

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis miercuri că Uber nu este companie de tehnologie, ci  de Transport (nu taxi –  Private Hire Vehicle, cum este reglementat Uber în Franța, Anglia, Italia, sau de ride sharing, cum este în statele baltice).

În decizia sa, Curtea European de Justiţie a precizat că serviciile oferite de UBER, „al căror scop este de a conecta, prin intermediul unei aplicaţii digitale, şoferii neprofesionişti cu persoanele care doresc să efectueze călătorii urbane”, trebuie clasificate drept „servicii în domeniul transporturilor”, în conformitate cu legislaţia europeană.

„Potrivit legislaţiei Uniunii Europene, statele membre trebuie să reglementeze condiţiile în care aceste servicii trebuie să funcţioneze în conformitate cu regulile generale ale tratatului privind funcţionarea UE”, se arată în decizia CEJ.


Avocatul general al CJUE, Maciej Szpunar, explicase anterior deciziei, că „platforma electronică Uber, chiar dacă este un concept inovator, ţine, în principal, de domeniul transportului şi în consecinţă trebuie să deţină licenţele şi acordurile cerute de dreptul naţional”.

Avizul CJUE, a fost cerut în 2014, după ce un judecător spaniol a cerut opinia Curții ăe sesizarea unei asociații profesionale a şoferilor de taxi din Barcelona care se consideră victimă a concurenţei neloiale din partea Uber.

Asociaţia Elite Taxis susţinea că şoferii Uber, care pot transporta persoane în propriile vehicule de pasageri contra remuneraţie, trebuie să deţină licenţe la fel ca şi serviciile de taxi din Barcelona.

Pe de altă parte, Uber susţine că trebuie să respecte în principal regulile privind libera prestare de servicii legate de noile tehnologii ale informaţiei.


Reamintim că deciziile CJUE trebuie respectate în întreaga Uniune.

Poziția companiei Uber, după decizia CJUE – Vom continua dialogul cu autoritățile europene

„În majoritatea țărilor UE în care operăm sub legea transportului sau suntem în curs de reglementare, această hotărâre nu afectează mersul lucrurilor.

Totuși, în continuare, milioane de europeni sunt împiedicați să folosească aplicații similare cu ale noastre.

Așa cum a declarat noul nostru CEO, Dara, este necesar ca serviciile de tip Uber să fie reglementate, astfel că vom continua dialogul cu autoritățile din Europa.

Aceasta este abordarea noastră pentru a ne asigura că oricine poate comanda o cursă sigură la apăsarea unui buton”, a declarat purtătorul de cuvânt Uber.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: