Judecătorii Curţii de Apel Cluj au anulat o sentință anterioară, care suspenda funcționarea Uber, explicând că această companie gestionează o platformă tehnologică, activitate care nu poate să echivaleze „cu activităţi de transport public”.
În Italia, o instanță a interzis funcționarea acestei companii de ride-sharing.
Decizia Curții de Apel Cluj a fost pronunțată într-un proces deschis anul trecut de Asociaţia de Monitorizare Taxi Transilvania, care a dat în judecată Uber, pentru concurenţă neloială, și a obținut la Tribunalul Cluj interzicând activității Uber în municipiul Cluj-Napoca.
Magistrații de la instanța superioară au menționat în motivare că Uber nu prestează activități de transport public, ci pune în legătură persoane pentru a realizat activități economice, ceea ce nu poate fi asimilat cu activitățile de transport public.
„Curtea apreciază că în raport de obiectul concret al cererii adresate instanţei de judecată, având în vedere probele administrate cu privire la activităţile desfăşurate de către pârâte, nu se poate susţine cu temei că, la nivel de aparenţă a dreptului, acestea au prestat sau prestează activităţi de transport public de persoane fără a deţine autorizaţiile prevăzute de lege aşa încât să poată fi obligate la încetarea respectiv interzicerea acestora în contextul unor practici de concurenţă neloială invocate de reclamantă. Nu în ultimul rând, reţinând textele legale care definesc activităţile de transport şi transport public, activităţile desfăşurate de pârâte constând în punerea în legătură a unor persoane cu alte persoane pentru satisfacerea unor nevoi economice reciproce privind deplasarea de la A la B nu echivalează cu activităţi de transport sau activităţi de transport public. Activitatea de a gestiona o platformă tehnologică ce facilitează desfăşurarea de activităţi (economice sau de socializare) nu echivalează cu desfăşurarea efectivă, de către gestionarul platformei, a activităţilor ce se desfăşoară prin intermediul acesteia”, se arată în motivarea citată de Digi24.
În Italia, judecătorii au acordat Uber 10 zile pentru a-și înceta activitatea
O instanță din Roma a decis interzicerea Uber, întrucât aceasta nu respectă legea transportului și se face vinovată de concurență neloială.
Decizia nu este definitivă, iar Uber a anunțat deja că o va ataca, potrivit declarației oferite publicației La Repubblica .
Uber are la dispoziție 10 zile pentru a înceta orice activitate, timp în care nu poate derula campanii de promovare.
Dacă nu respectă decizia instanței, Uber riscă o amendă de 10.000 de euro pentru fiecare zi de funcţionare, scrie Techcrunch