vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 august, 2012

Curtea Constituțională a hotărât marți să ceară Guvernului listele electorale care au fost actualizate până la data de 10 iulie, urmând ca forul să ia decizia finală de validare sau invalidare a referendumului de demitere a președintelui pe 21 august, cu zece zile mai repede decât anunțase anterior.

Deciziile de marți ale Curții Constituționale:

  • Guvernului trebuie să transmită Curții, până la 21 august, listele electorale permanente actualizate până la data de 10 iulie, înscrisurile urmând să conțină toți alegătorii cu drept de vot, au informat judecatării, printr-un comunicat de presă.

Curtea a explicitat astfel o decizie din 2 august, pe care a recunoscut că o comunicase greșit Guvernului.

Potrivit sursei citate, listele electorale permanente cuprind ”cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit 18 ani până la ziua alegerilor inclusiv”, potrivit articolului 2 alineat 1 litera c din Legea 370/2004, privind alegerea preșeedintelui României.


”Acolo unde această operaţiune nu s-a executat, urmează a se realiza în termenul acordat de Curte”, se subliniază în comunicatul CCR.

În acest context, Curtea emisese încă din 6 august o erată pe care a trimis-o la Monitorul Oficial, iar marți a decis că erata a fost transmisă cu respectarea prevederilor legale, după ce unii judecători ai CCR, precum și membri ai Guvernului, au susținut că rectificarea fusese trimisă ilegal sau că ar fi fost un fals.

”Judecătorul-raportor, sub îndrumarea căruia s-a redactat hotărârea, a procedat cu acordul majorităţii judecătorilor Curţii la completarea considerentelor acesteia, precizând că, pentru stabilirea numărului total de cetăţeni români care trebuiau să îşi exprime opţiunea, <sunt aplicabile dispoziţiile legale ale art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României şi ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului>”, a mai precizat CCR în comunicatul de presă.

Prin păstrarea românilor cu domiciliul sau reședința în străinătate în procedura de calculare a cvorumului, Traian Băsescu are toate șansele să se întoarcă la Cotroceni, întrucât la urne nu s-au prezentat cel puțin 50% plus unul dintre alegători la urne, chiar dacă cei prezenți au votat într-o proporție covârșitoare pentru demiterea președintelui suspendat.

  • Curtea a precizat că a devansat cu încă zece zile, de la 31 august la 21 august ședința de plen în care se va pronunța asupăra validării sau invalidării referendumului, la cererea președintelui suspendat, Traian Băsescu.

”Plenul Curţii Constituţionale a luat în discuţie cererea de preschimbare a termenului de judecată stabilit pentru examinarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României şi confirmarea rezultatelor acestuia, cerere formulată de preşedintele suspendat al României, domnul Traian Băsescu”, a precizat Curtea, în comunicat.

Grăbirea deciziei finale pe referendum a fost motivată de CCR ”în vederea asigurării soluţionării, cu celeritate a cauzei (…), pentru a evita prelungirea situaţiei de instabilitate politică ce se răsfrânge direct asupra economiei naţionale”.

Aceasta este a doua devansare a termenului pentru soluția de validare sau invalidare a referendumului, primul termen fiind 12 septembrie, iar al doilea 31 august.

  • O altă decizie luată marți complică hotărârrea finală pe care Curtea o va lua pe 21 august, privind validarea sau invalidarea referendumului,

Astfel, CCR a decis marți ca decizia din 21 august să poată fi luată cu majoritatea de cel puțin 6 la 3, a judecătorilor Curții, ci nu de 5 la 4.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: