Banca Națională a României (BNR) a anunțat o medie a cursului euro de 4,7788 lei / euro, după ce cotațiile pe piața interbancară au coborât vertiginos, de la 4,8060, cu câteva minute înaintea de ora 9, până la 4,7797 lei/euro, la ora 13.00, a anunțului BNR.
Este a doua zi de încercări ale pieței de a împinge cursul dincolo de pragul psihologic de 4,80. Joi, ca și miercuri, au intervenit vânzări accelerate de euro, care au dus cursul în jos.
De altfel, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a dat joi dimineață un semnal mai aclar ca oricând că banca centrală nu va permite deprecierea leului în alt ritm decât cel pe care îl consideră potrivit, pentru că deficitele externe sunt cauzate mai ales de cel bugetar.
„Cred că nici nu e bine dacă ne uităm din ce e făcut dezechilibrul, pentru că dacă avem deficit fiscal de 4,4% şi deficit extern de 5,5% şi ştim bine noi specialiştii ecuaţia că deficitul extern e deficitul guvernamental, adică cel fiscal plus cel privat, neguvernamental, apoi ce facem? Ne adresăm la 1%, deficitul privat, cu cursul de schimb?”, a explicat Mugur Isărescu, citat de Agerpres.
La deficit bugetar de 4,4%, „terminăm discuția despre curs”
„Dacă cifra este 4,4% (estimarea de deficit bugetar – n.r.), v-am dat un exemplu, terminăm discuţia cu cursul de schimb. Păi ce rost are să o porţi, nu? Să echilibrezi contul extern când 80% din dezechilibrul extern vine din deficitul fiscal. Orice depreciere a cursului nu face decât rău. Bineînţeles că o să apară cineva să spună: guvernatorul ajută Guvernul. Nu? Păi ajutăm Guvernul, ajutăm ţara. Banca Naţională lucrează cu orice guvern îl dă ţara. Avem acest guvern şi îl ajutăm. Nu este ceva anormal”, a mai spus Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR crede că deprecierea, mai ales la nivelele moderate, consemnate în ultimii ani, de 2% şi ceva anul acesta şi de 3-5% în ultimii trei – patru ani, are mai degrabă rolul de a tempera presiunile de pe piaţă, de a evita formarea sau alimentarea altor dezechilibre şi a duce competitivitatea la un nivel acceptabil în condiţiile în care au crescut toţi factorii de producţie.