vineri

12 aprilie, 2024

9 mai, 2014

Cursul de referinţă publicat de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut vineri la 4,4295 lei/euro şi a atins cel mai redus nivel din ultimele opt luni, într-o piaţă cu rulaj redus şi unde cotaţiile s-au întors uşor sub 4,43 lei/euro după primele ore de tranzacţionare.

Un scurt istoric al evoluţiei cursului de referinţă

Rata anunţată vineri este cu 0,45 bani (0,1%) sub nivelul de joi, când cursul a scăzut uşor la 4,4340 lei/euro, întorcându-se la minimul ultimelor şase luni atins vinerea trecută. O rată mai mică decât cea de vineri a fost cel mai recent publicată de BNR pe 2 septembrie 2013, când euro a fost cotat la 4,4221 lei.

Totodată, leul s-a întărit uşor vineri şi în raport cu francul elveţian, cursul de referinţă coborând cu 0,41 bani (0,11%), de la 3,6383 lei/franc la 3,6342 lei/franc. Cotaţia a coborât, astfel, la cel mai redus nivel din 2 decembrie, dată când francul a fost la 3,6007 lei.


Pe de altă parte, leul s-a depreciat faţă de dolarul american cu 0,82%, cursul de referinţă leu/dolar urcând cu 2,6 bani, la 3,2059 unităţi. În ziua anterioară, rata de referinţă a scăzut la 3,1799 lei/dolar şi a atins un nou minim al ultimilor aproape doi ani şi jumătate. O rată sub cea de joi a fost anunţată de BNR cel mai recent în 14 noiembrie 2011, când dolarul a fost cotat la 3,1707 lei.

Opinia BNR şi un comentariu ING

Încă de la începutul săptămânii trecute, cursul de schimb leu/euro a scăzut treptat pe piaţa interbancară, de la 4,45 unităţi, iar în primele două ore ale şedinţei de joi a atins cel mai redus nivel din ultimele opt luni, euro fiind tranzacţionat la 4,4200 lei.

După ce a atins acest minim, rata de schimb s-a întors rapid pe creştere şi s-a apropiat de 4,435 lei/euro, în urma unei declaraţii a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a afirmat joi că nu crede că aprecierea leului este fundamentată economic.

“Faptul că nivelurile curente ale leului nu par a fi agreate de BNR, în opinia noastră adaugă motive suplimentare pentru a crede că în aceste condiţii va interveni pentru a-şi completa rezervele valutare. În vreme ce astfel de acţiuni sunt în măsură să conducă la o evoluţie oscilantă a leului după un tipar similar tranzacţionării din ultimul trimestru al anului trecut, credem că dincolo de perioada imediat următoare leul va continua să se întărească”, afirmă analiştii ING Bank, într-o notă transmisă vineri dimineaţă.


În urmă cu câteva zile, Mugur Isărescu a declarat că aprecierea leului este legată de intrări de capital pe o cerere mai mare de titluri româneşti, ca urmare a includerii României într-un indice JP Morgan, dar şi de capitaluri “care rătăcesc temporar” prin piaţa locală după ce s-au retras din Rusia sau Ucraina.

Evoluţia dobânzilor

Ratele medii ale dobânzilor practicate vineri dimineaţă de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au continuat să scadă uşor şi au ajuns la 2,12% – 2,62% pe an, de la nivelurile de joi, de 2,24% – 2,74% pe an.

Dobânzile continuă să fie sub de rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 3,5% pe an, dar mult peste rata dobânzii la facilitatea de depozit practicată de banca centrală, de 0,5% pe an.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână au ajuns la 2,24% – 2,74% pe an, de la 2,4% – 2,9% pe an în ziua anterioară.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a scăzut de la 3,09% pe an la 3,04% pe an.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: