fbpx

Just Business

Companiile antreprenoriale la Bursă: Valoarea totală s-a dublat față evaluările inițiale

Valoarea companiilor antreprenoriale listate la Bursa de Valori București (BVB) a crescut de 2,7 ori, în prezent, față de totalul capitalizărilor inițiale pe care le-au… Mai mult

01.06.2021

Digital

Digitalizarea României: componenta digitală din PNRR atinge la limită ținta de 20% alocări

Planul Național de Redresare și Reziliență depus de România, oficial, luni la Bruxelles respectă la limită cerința Comisiei Europene de alocare a 20% dintre fonduri… Mai mult

31.05.2021

Chestiunea

Cum arată PNRR-urile celor mai mari 4 economii ale UE

Proiectele pe care România le-a trecut în PNRR-ul său au de-a face mai degrabă cu investiții specifice secolului trecut – și nici nu poate fi… Mai mult

30.05.2021

La obiect

Deficitul bugetar după prima treime a lui 2021, redus cu 23% – creștere spectaculoasă a încasarilor din TVA

Bugetul general consolidat a consemnat după primele patru luni ale  anului în curs un deficit de 20,7 miliarde lei, echivalent cu circa 1,8% din noul… Mai mult

30.05.2021

Cursa cronometru pentru vaccinurile împotriva Covid-19. Estimare – cel puțin 18 luni până la intrarea în producție a primului antidot

de Mariana Bechir , 17.3.2020

Sursa: The Guardian

Cel puțin 35 de companii și instituții academice din toată lumea încearcă să dezvolte vaccinuri pentru imunizarea în fața noului coronavirus, scrie The Guardian. Comisia Europeană finanțează și ea mai multe proiecte de cercetare pentru vaccinuri și tratamente destinate combaterii Covid-19, iar luni a decis un sprijin financiar de până la 80 milioane de euro companiei CureVac, din Tuebingen, Germania, care dezvoltă vaccinuri înalt inovative.

CureVac, care colaborează cu Institutul Paul Ehrlich, tot din Germania, este compania despre care cotidianul german Die Welt scria că președintele american, Donald Trump, i-ar fi propus un miliard de dolari în schimbul patentului pentru un vaccin anticoronavirus.

Daniel Menichella, șeful companiei germane, a participat săptămâna trecută la o întâlnire a președintelui Trump la Casa Albă cu managerii marilor companii farma. Câteva zile mai târziu, el a părăsit abrupt compania.

Autoritățile americane și consiliul de administrație al companiei biotech au negat existenței unei propuneri din partea președintelui Donald Trump, dar surse din interiorul firmei susțineau că a existat o ofertă pentru transferarea sediului central al CureVac în SUA.

Chinezii, contribuție la rapiditatea dezvoltării vaccinurilor

Primul participant la un studiu clinic pentru un vaccin împotriva noului coronavirus a primit o doză expermientală luni, la Kaiser Permanente Washington Health Research Institute din Seattle, în cadrul unui proiect finanțat de Institutul Naţional de Sănătate.

Probele vor fi făcute pe 45 de tineri voluntari sănătoşi cu diferite doze dezvoltate de compania de biotehnologii Moderna Therapeutics (Cambridge, Massachusetts).

Nu este niciun pericol ca participanţii la test să fie infectaţi, deoarece vaccinul nu conţine nicio componentă a coronavirusului. Durata prevăzută pentru aceste teste este de trei luni.

Tehnica se bazează de fapt pe fragmente de acid ribonucleic mesager (ARNm), materialul genetic care este copiat din ADN și codifică proteinele.

În fază înaintată sunt și alte cercetări, unele dintre ele urmând să înceapă studiile clinice în aprilie.

Această vitează de reacție este posibilă în mare parte datorită cercetătorilor chinezi, care au realizat secvențierea materialului genetic al Sars-CoV-2, virusul ce provoacă Covid-19, scrie The Guardian.

Datele au fost împărtășite tuturor cercetătorilor din lume, încă de la începutul lunii ianuarie, permițându-le tuturor experților în domeniu să dezvolte culturi vii de coronavirus și să studieze modul în care acesta invadează celule umane și îi îmbolnăvește pe oameni.

Viteza de reacție în cazul coronavirusului a fost evidențiată și de o analiză a Raportului de Gardă

De exemplu, Medicago, companie biofarmaceutică din Quebec City, deţinută în proporţie de 40% de Philip Morris, a produs cu succes o Particulă de Tip Virus (Virus-Like Particle – VLP) a noului coronavirus, la numai 20 de zile după ce a obţinut gena SARS-CoV-2.

Noul coronavirus are, în proporție de 80 – 90%, același material genetic precum SARS, de unde și numele de Sars-CoV-2.

Cel puțin 18 luni, până la intrarea pe piață a vaccinurilor

În cele mai optimiste scenarii, perioada până la comercializarea primelor doze de vaccin ce vor imuniza populația împotriva noului coronavirus va dura cel puțin 18 luni, în opinia lui Bruce Gellin, șeful programului de imunizare globală pentru Sabin Vaccine Institute, o organizație nonprofit din Washington DC. „Deși există o presiune pentru a face lucrurile cât mai repede, e foarte important să nu o luăm pe scurtătură”, a explicat acesta.

Varianta cea mai scurtă a fost calculată pentru vaccinul Moderna: după testarea profilului de siguranță pe subiecți sănătoși, scrie Raportul de Gardă (RG), vaccinul va trebui testat într-un grup și mai mare, pentru a verifica dacă de fapt imunizează oamenii împotriva noului coronavirus (șase-opt luni).

Abia după aceea, va începe producția în masă și testele pe grupuri mai mari de oameni.

Durata studiului clinic, în medie, pentru un vaccin clasic (după etapa preclinică – teste in vitro și in vivo), comform RG:

  • Etapa 1 (siguranța și funcționarea, efecte adverse, doze): 20-50 voluntari sănătoși – între un an și un an jumătate;
  • Etapa 2 (răspunsul sistemului uman, efecte adverse frecvente): 100 – 300 voluntari – mai mult de doi ani;
  • Etapa 3 (comparație între cei care primesc vaccinul și cei care nu, eficiența și siguranța): 3.000 – 50.000 de voluntari – între 3 și 5 ani.

Următoarele bariere – liniile de producție dedicate, prețul și voința politică

Din cele câteva zeci de proiecte de cercetare, câteva vor ajunge la finish și vor beneficia de autorizări de urgență.

De îndată ce un vaccin este aprobat, el va trebui produs în cantități mari – iar multe dintre entitățile angrenate în cursa pentru producerea primul vaccin pentru Covid-19 nu dispun de capacitățile de producție necesare.

Instalațiile de producție sunt special adaptate pentru diferitele vaccinuri, astfel încât va fi nevoie de investiții imense.

Aici intervine Coaliția pentru Inovații în domeniul Pregătirii pentru Epidemii (CEPI), grup public-privat internațional care se ocupă cu dezvoltarea de noi vaccinuri, înființat în 2017, ca răspuns la epidemia de Ebola din Africa de Vest, scrie The Guardian.

Cu patru proiecte de vaccinuri Covid-19 finanțate, CEPI își va asuma o parte din risc și intenționează să investească nu doar în dezvoltarea unui vaccin, ci și în stimularea capacităților de producție. La începutul acestei luni a solicitat două miliarde de dolari pentru acest lucru.

Politica și economia ar putea fi următoarele barere în fața imunizării împotriva Covid-19, a explicat Jonathan Quick de la Universitatea Duke din Carolina de Nord , expert în sănătate, autor al The End de Epidemie (2018).

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 17.3.2020

Lăsați un comentariu


Europa

Întâlnire Merkel-Biden la summit G7: Discuţiile despre Nord Stream 2 sunt “pe drumul cel bun”

Vladimir Ionescu

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat sâmbătă, după o întâlnire cu preşedintele american Joe Biden la summit G7, că ţara sa şi SUA fac progrese… Mai mult

Stiri

Florin Cîţu: Justiţia este încă datoare românilor cu adevărul despre mineriada din 1990. Ludovic Orban: Nu s-a dorit finalizarea dosarelor

Vladimir Ionescu

Justiţia este încă datoare românilor în privinţa aflării adevărului despre Mineriada din 13-15 iunie 1990, a declarat premierul Florin Cîţu duminică, la 31 de ani… Mai mult

Europa

28 de milioane de dolari – un loc la bordul navei cu care va ieşi în spaţiu Jeff Bezos

Vladimir Ionescu

Un loc la bordul navei cu care va ieşi în spaţiu miliardarul american Jeff Bezos (foto) a fost scos la licitaţie şi adjudecat sâmbătă pentru… Mai mult

Europa

G7 summit: SUA propun un megaplan de investiții care să concureze cu iniţiativa chineză Belt and Road

Alexandra Pele

Grupul celor şapte puteri economice (G7) ar putea elabora, la iniţiativa Statelor Unite, un plan masiv de investiţii în infrastructură în statele în curs de… Mai mult

Europa

EURO 2020 / Resuscitat pe teren, jucătorul danez Christian Eriksen a fost stabilizat în spital

Vladimir Ionescu

Federația daneză de Fotbal a anunțat sâmbătă că fotbalistul Christian Eriksen ”este treaz iar starea sa de sănătate este stabilă”. ”Rămâne internat la Rigshospitalet pentru… Mai mult

Europa

EURO 2020 / Mijlocașul danez Christian Eriksen s-a prăbușit pe teren. Partida Danemarca – Finlanda a fost suspendată

Vladimir Ionescu

UPDATE. Federația daneză de Fotbal a anunțat, potrivit BBC, că fotbalistul Christian Eriksen ”este treaz” și așteaptă rezultatele unor teste medicale. Informația inițială: Partida Danemarca… Mai mult

Stiri

Sorin Cîmpeanu, despre întârzierile la plata orelor remediale: Toate sumele vor fi plătite

Vladimir Ionescu

Întârzierile la plata orelor remediale sunt “nepermis de mari”, a declarat sâmbătă ministrul educaţiei Sorin Cîmpeanu, dând asigurări că acestea vor fi plătite integral. “În… Mai mult