duminică

21 aprilie, 2024

17 martie, 2020

Sursa: The Guardian

Cel puțin 35 de companii și instituții academice din toată lumea încearcă să dezvolte vaccinuri pentru imunizarea în fața noului coronavirus, scrie The Guardian. Comisia Europeană finanțează și ea mai multe proiecte de cercetare pentru vaccinuri și tratamente destinate combaterii Covid-19, iar luni a decis un sprijin financiar de până la 80 milioane de euro companiei CureVac, din Tuebingen, Germania, care dezvoltă vaccinuri înalt inovative.

CureVac, care colaborează cu Institutul Paul Ehrlich, tot din Germania, este compania despre care cotidianul german Die Welt scria că președintele american, Donald Trump, i-ar fi propus un miliard de dolari în schimbul patentului pentru un vaccin anticoronavirus.

Daniel Menichella, șeful companiei germane, a participat săptămâna trecută la o întâlnire a președintelui Trump la Casa Albă cu managerii marilor companii farma. Câteva zile mai târziu, el a părăsit abrupt compania.


Autoritățile americane și consiliul de administrație al companiei biotech au negat existenței unei propuneri din partea președintelui Donald Trump, dar surse din interiorul firmei susțineau că a existat o ofertă pentru transferarea sediului central al CureVac în SUA.

Chinezii, contribuție la rapiditatea dezvoltării vaccinurilor

Primul participant la un studiu clinic pentru un vaccin împotriva noului coronavirus a primit o doză expermientală luni, la Kaiser Permanente Washington Health Research Institute din Seattle, în cadrul unui proiect finanțat de Institutul Naţional de Sănătate.

Probele vor fi făcute pe 45 de tineri voluntari sănătoşi cu diferite doze dezvoltate de compania de biotehnologii Moderna Therapeutics (Cambridge, Massachusetts).

Nu este niciun pericol ca participanţii la test să fie infectaţi, deoarece vaccinul nu conţine nicio componentă a coronavirusului. Durata prevăzută pentru aceste teste este de trei luni.


Tehnica se bazează de fapt pe fragmente de acid ribonucleic mesager (ARNm), materialul genetic care este copiat din ADN și codifică proteinele.

În fază înaintată sunt și alte cercetări, unele dintre ele urmând să înceapă studiile clinice în aprilie.

Această vitează de reacție este posibilă în mare parte datorită cercetătorilor chinezi, care au realizat secvențierea materialului genetic al Sars-CoV-2, virusul ce provoacă Covid-19, scrie The Guardian.

Datele au fost împărtășite tuturor cercetătorilor din lume, încă de la începutul lunii ianuarie, permițându-le tuturor experților în domeniu să dezvolte culturi vii de coronavirus și să studieze modul în care acesta invadează celule umane și îi îmbolnăvește pe oameni.

Viteza de reacție în cazul coronavirusului a fost evidențiată și de o analiză a Raportului de Gardă

De exemplu, Medicago, companie biofarmaceutică din Quebec City, deţinută în proporţie de 40% de Philip Morris, a produs cu succes o Particulă de Tip Virus (Virus-Like Particle – VLP) a noului coronavirus, la numai 20 de zile după ce a obţinut gena SARS-CoV-2.

Noul coronavirus are, în proporție de 80 – 90%, același material genetic precum SARS, de unde și numele de Sars-CoV-2.

Cel puțin 18 luni, până la intrarea pe piață a vaccinurilor

În cele mai optimiste scenarii, perioada până la comercializarea primelor doze de vaccin ce vor imuniza populația împotriva noului coronavirus va dura cel puțin 18 luni, în opinia lui Bruce Gellin, șeful programului de imunizare globală pentru Sabin Vaccine Institute, o organizație nonprofit din Washington DC. „Deși există o presiune pentru a face lucrurile cât mai repede, e foarte important să nu o luăm pe scurtătură”, a explicat acesta.

Varianta cea mai scurtă a fost calculată pentru vaccinul Moderna: după testarea profilului de siguranță pe subiecți sănătoși, scrie Raportul de Gardă (RG), vaccinul va trebui testat într-un grup și mai mare, pentru a verifica dacă de fapt imunizează oamenii împotriva noului coronavirus (șase-opt luni).

Abia după aceea, va începe producția în masă și testele pe grupuri mai mari de oameni.

Durata studiului clinic, în medie, pentru un vaccin clasic (după etapa preclinică – teste in vitro și in vivo), comform RG:

  • Etapa 1 (siguranța și funcționarea, efecte adverse, doze): 20-50 voluntari sănătoși – între un an și un an jumătate;
  • Etapa 2 (răspunsul sistemului uman, efecte adverse frecvente): 100 – 300 voluntari – mai mult de doi ani;
  • Etapa 3 (comparație între cei care primesc vaccinul și cei care nu, eficiența și siguranța): 3.000 – 50.000 de voluntari – între 3 și 5 ani.

Următoarele bariere – liniile de producție dedicate, prețul și voința politică

Din cele câteva zeci de proiecte de cercetare, câteva vor ajunge la finish și vor beneficia de autorizări de urgență.

De îndată ce un vaccin este aprobat, el va trebui produs în cantități mari – iar multe dintre entitățile angrenate în cursa pentru producerea primul vaccin pentru Covid-19 nu dispun de capacitățile de producție necesare.

Instalațiile de producție sunt special adaptate pentru diferitele vaccinuri, astfel încât va fi nevoie de investiții imense.

Aici intervine Coaliția pentru Inovații în domeniul Pregătirii pentru Epidemii (CEPI), grup public-privat internațional care se ocupă cu dezvoltarea de noi vaccinuri, înființat în 2017, ca răspuns la epidemia de Ebola din Africa de Vest, scrie The Guardian.

Cu patru proiecte de vaccinuri Covid-19 finanțate, CEPI își va asuma o parte din risc și intenționează să investească nu doar în dezvoltarea unui vaccin, ci și în stimularea capacităților de producție. La începutul acestei luni a solicitat două miliarde de dolari pentru acest lucru.

Politica și economia ar putea fi următoarele barere în fața imunizării împotriva Covid-19, a explicat Jonathan Quick de la Universitatea Duke din Carolina de Nord , expert în sănătate, autor al The End de Epidemie (2018).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: