vineri

26 aprilie, 2024

23 iunie, 2016

dragos dorosCifrele seci ale statisticilor europene arată că România contabilizează aproape 30% din pierderea totală pe care bugetele statelor Central și Est Europene o înregistrează din cauza TVA necolectat.

Opinia unanimă a specialiștilor este fermă: soluția corectă este aceea de reformă şi de modernizare a administraţiilor financiare.

”România este câștigătoare la recorduri negative” în materie de eficiența fiscalității – spune Dragoș Doroș, președintele ANAF.


Prezent joi la conferința PwC pe tema combaterii evaziunii fiscale cu TVA în statele din Europa Centrală şi de Est, Dragoș Doroș a împărtășit viziunea sa în ceea ce privește reforma instituției pe care o conduce din data de 4 martie 2016.

În cadrul expunerii sale libere privind măsurile de reformă, s-a strecurat cumva și-o temere: Problema e că lucrurile se pot oricând întoarce.

Mult așteptata schimbare de filosofie

Ce se va schimba la ANAF? O întrebare la care, joi, Dragoș Doroș a răspuns pe larg. Președintele ANAF a atins întâi chestiunea de principiu: relația cu contribuabilul onest

”În primul rând, relația cu contribuabilii, felul în care este privit controlul. Avem nevoie de o schimbare de atitudine pentru că dialogul este mult mai productiv decât măsurile punitive. Premisa este bună, știm că mulți contribuabili vor să plătească taxele la timp și cu exactitate. Pentru asta, și noi trebuie să informăm din timp”, afirmă Dragoș Doroș.


Restructurarea internă a început, însă președintele ANAF are în vedere transformarea Fiscului într-o instituție prietenoasă.

”Am făcut primii pași pentru restructurare internă: am centralizat categoria de Mari contribuabili la București și am constituit Direcțiile regionale de gestiune a contribuabililor mijlocii. Acum, ținta este către dialog și predictibilitate în relația cu acești contribuabili mari și mijlocii. Pentru contribuabilii mici trebuie să împingem pentru proceduri, pentru clarificare, astfel încât toți să știe ce au de făcut.”

O analiză de risc corectă ar duce controalele către adevărata evaziune

Dragoș Doroș insistă și pentru o schimbare a metodologiilor interne: ”Din punctul de vedere al ANAF, trebuie să schimbăm modul în care se face analiza de risc, care trebuie să fie una cât mai exactă. Noi gestionăm aproximativ 1 milion de persoane juridice și 7 milioane de persoane fizice. Analiza de risc trebuie să fie una dinamică, exhaustivă, astfel încât să reușim să mergem direct la țintă. Pare că ne-am concentrat pe arii care nu au adus eficiența colectării.”

Punctul de cotitură pare a fi aproape, președintele ANAF anunțând joi că, în programul cu Banca Mondială, ”suntem pe punctul de a achiziționa softul de gestionare al contribuabililor- într-un orizont de timp relativ scurt, în 2 ani acesta va fi implementat, se vor schimba multe în bine, către o relație normală cu contribuabilul.”

Declarația 088 – un barometru al capacității de comunicare a statului

Președintele ANAF s-a referit pe larg și la problemele create de forma originală a Declarației 088, oferind în premieră și o explicație a faptului că Fiscul a cerut contribuabililor documente pe care le dețin alte instituții ale statului, sau chiar el însuși.

Răspunsul scurt: ”pentru că sistemele informatice ale statului sunt în schimbare”. Din spatele formulei diplomatice se întrezărește realitatea nerostită- sisteme informatice incompatibile sau birocrați ce nu comunică.

După cum a explicat Dragoș Doroș, această declarație este foarte importantă- ”așa aflăm cine vrea să plătească taxe și cine nu”– și va avea o formă simplificată de la 1 iulie 2016.

Va exista însă, asigură Dragoș Doroș, o schimbare de abordare în ceea ce privește contribuabilii deja înregistrați ca plătitori de TVA: ”asupra acestora va exista o analiză continuă și numai dacă observăm lucruri ciudate, schimbări de comportament fiscal, îi vom chema pentru clarificări.”

”În esență, intenția noastră este să punem toți- și Fisc, și contribuabili- toate cărțile pe masă și să colaborăm. Să mergem acolo unde e important. Vrem să mergem pe prevenție, vrem să orientăm controalele către zonele de risc, nu către contribuabilii corecți.” afirmă Doroș.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: