marți

16 iulie, 2024

10 iulie, 2011

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va întocmi o listă de persoane care deţin averi mari sau au efectuat cheltuieli de peste 50.000 de lei care nu se justifică prin veniturile declarate, potrivit unui proiect de hotărâre pe care Ministerul Finanţelor îl va supune aprobării Guvernului.

”În scopul gestionării riscurilor, organele fiscale stabilesc lista cu persoanele fizice care depăşesc riscul acceptat şi fac propuneri pentru continuarea verificării”, se arată în expunerea de motive a proiectul de HG.

În baza acestei liste, vor fi verificate şi relaţiile de rudenie, astfel încât rude şi afini ai persoanelor cu averi sau cheltuieli mai mari decât veniturile declarate să poată fi verificate.


”Dacă din informaţiile deţinute, organul fiscal identifică existenţa în lista prevăzută la lit. a) a unor persoane care au calitatea de soţ/soţie, rude sau afini până la gradul al III-lea inclusiv, elaborarea propunerilor se face concomitent pentru toate aceste persoane”, se precizează în proiect.

Pentru verificarea posesorilor de averi mari, organele fiscale vor accesa bazele de date şi informaţii primite de la autorităţi judiciare sau alte autorităţi publice naţionale sau internaţionale care deţin informaţii în legătură cu situaţia fiscală personală a contribuabilului, precum şi informaţii obţinute de organele fiscale din surse deschise accesului public.

Potrivit proiectului, vor fi luate în calcul veniturile declarate de persoana fizică precum şi de plătitorii de venit, creşterea valorii patrimoniului persoanei fizice, cheltuielile personale efectuate, precum şi fluxurile de trezorerie.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: