24 septembrie, 2020

Anul universitar va începe în sistem hibrid, în cele mai multe facultăți, sistemul față în față fiind adoptat în special pentru orele de laborator și aplicații, pentru a evita acutizarea epidemiei de coronavirus.

Au fost luate măsuri speciale de protejare în cămine, cu un număr mic de studenți într-o cameră, ceea ce a diminuat cu aproximativ o cincime (20.000) numărul de locuri disponibile la nivel național.

Aproape 500.000 de studenți sunt înregistrați în sistemul de învățământ superior, iar cei mai mulți dintre ei vor începe cursurile în sistem online.

Marile centre universitare – varianta hibrid sau integral online, pentru facultățile cu profil socio-uman


Universităţile cu programele de studiu încadrate în domeniul socio-uman vor debuta în sistem online. O modificare ar putea interveni după primul semestru, în funcție de evoluția epidemiei Covid-19.

În această categorie intră Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) sau academia de studii economice (ASE) București.

În general, facultățile de Drept, Litere, Matematică şi Informatică, Sociologie şi Asistenţă Socială au optat pentru desfăşurarea activităţilor academice în sistem online.

În facultățile cu aplicaţii, lucrări practice, laboratoare şi proiecte, unde este necesară prezența, vor exista grupe cu număr mic de studenți, iar în unele cazuri s-a decis o segmentare a anului universitar astfel încât să se înceapă cu câteva săptămâni online.


Ulterior se va trece la sistemul hibrid, cu o parte a studenților prezenți și cealaltă parte participând la cursuri online.

Exemplul Universității Politehnice Timișoara, care a început cursurile luni, 21 septembrie:

  • În semestrul I, care are durata de 14 săptămâni, în primele 5 săptămâni sunt prevăzute activități online. În această perioadă, doar studenții din anul I licență, de la facultățile de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, Mecanică.
    Management în Producție și Transporturi și Inginerie Hunedoara vor fi prezenți fizic în campusul UPT.
  • În săptămânile 6-9, respectiv 10-13, sunt prevăzute activități online și față în față, cu jumătăți de formații de studiu, alternativ.
  • În ultima săptămână a primului semestru sunt prevăzute doar activități online.

Sistemul mixt predomină și în cele 19 facultăți ale Universității București. Facultatea de Chimie, din cadrul UB, va desfăşura însă cursuri şi laboratoare faţă în faţă pe toată durata semestrului.

Pentru asigurarea distanţării fizice la laboratoare, jumătate din durata unei şedinţe de laborator se lucrează cu o sub-subgrupă, cealaltă jumătate cu cealaltă sub-subgrupă (sau 2 lucrări simultan într-o săptămână pentru o sub-subgrupă şi în săptămâna următoare 2 lucrări pentru cealaltă sub-subgrupă). De asemenea, seminarele, colocviile de laborator şi lucrările cu profil teoretic se vor face online.

Modele similare au fost stabilite și la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), unde vor funcționa câteva formule mixte, adaptate fiecărei facultăți și specializări.

Exemplu, Facultatea de Fizică, unde participarea față în față este rezervată doar unor tipuri de activități (hibrid 3, în denumirea UBB):

  • Studenții din anii terminali: pentru activități în vederea pregătirii lucrării de licență sau disertație, la înțelegere cu cadrul didactic îndrumător;
  • Studenții din toți anii: pentru digitalizarea activităților de laborator/curs, la înțelegere cu cadrul didactic titular;
  • Studenții din toți anii: pentru activități de cercetare.

Cursurile și seminarele vor fi online.

Facultățile de Medicină vor avea probabil cele mai numeroase segmente de cursuri și laboratoare sau aplicații cu prezență, ținând cont de specificul acestor studii. UMF Iuliu Hațieganu, din Cluj-Napoca, va avea la încpeutul anului cursuri exclusiv online și o parte din activitățile practice, onsite.

Teste Covid la cazare

Pentru a-i porteja pe studenți și a limita răspândirea noului coronavirus, anul acesta, numărul locurilor în cămine se reduce cu aproximativ 20.000, față de anul trecut, când au fost cazați circa 92.000 de studenți.

Facultățile ce vor avea cursuri exclusiv online își închid total căminele, dar vor asigura cazarea pentru studenții străini aflați deja în România (români de pretutindeni, cetățeni din state non-UE) și pentru studenții proveniți din centrele de plasament.

Unele universităţi, precum Universitatea de Agronomie București, vor caza doar studenţi care au testul Covid-19 negativ. Testările vor fi efectuate la cazare, costurile fiind suportate de instituții.

Universitatea Politehnică București își reduce capacitatea de cazare cu aproximativ 40%, în condițiile în care și cursurile se vor desfășura hibrid sau doar online.

Cu un număr mai mic de locuri în cămine, s-au luat în considerare criterii noi de cazare, cu două priorități general aplicate:

  • cazarea cu prioritate a studenţilor care participă la activităţi faţă în faţă, pe toată perioada de derulare a acestor activităţi
  •  cazarea cu prioritate a studenţilor care nu au mijloace financiare pentru a-şi închiria un loc de cazare

Statul va deconta, în limitele a 10 milioane de euro, cheltuielile pentru măști și dezinfectanți

Guvernul a anunțat că va deconta, din bani europeni, următoarele cheltuieli ale universităților:

  • 10 milioane euro – pentru măști și dezinfectanți
  • 50 de milioane euro – pentru achiziția de dispozitive electronice destinate studențiilor „foarte săraci”

Universitățile consideră ajutorul nesemnificativ și solicită creșterea subvenției pentru cămine-cantine, pentru a evita, pe de o parte majorarea tarifului de cazare pe care un student va trebui să îl achite, pe de altă parte, acumularea de deficite bugetare semnificative, ținând cont de faptul că o serie întreagă de costuri pentru întreținerea căminelor va rămâne constantă în perioada următoare.

Consiliul Național al Rectorilor a solicitat, printre altele, modificarea legislației astfel încât să permită utilizarea pentru cheltuieli de capital a sumelor alocate în finanțarea de bază, în contextul epidemiei de coronavirus.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: