Guvernele lumii sunt în plină pregătire pentru a face față unui sezon rece în care evoluția simultană a noului coronavirus și a altor boli transmisibile, în special a gripei, ar putea pune o presiune fără precedent asupra sistemelor medicale.
Organizația Mondială a Sănătății a recomandat statelor să inițieze campaniile de vaccinare împotriva gripei și a bolilor pneumococice mai devreme și să le extindă, în contextul în care cele mai vulnerabile persoane sunt exact cele din categoriile unde produce decese și SARS-CoV-2: vârstnicii și cei cu comorbidități.
Gripa sezonieră a provocat anual, la nivel global, între trei și nici milioane de îmbolnăviri grave și până la 650.000 de decese.
Cum se pregătesc alte state pentru a evita suprapunerea mai multor epidemii
- În Marea Britanie, ministrul Sănătății, Matt Hancock, a declarat în august declanșarea celui mai amplu program de vaccinare împotriva gripei. Anul trecut au fost distribite 25 de milioane de doze
- În SUA, producătorii vor livra 200 de milioane de doze de vaccin antigripal, cu 20% mai mult decât în sezonul antecedent
- Danemarca a lansat în primăvară un nou pachet de vaccinare, ce cuprinde imunizarea gratuită împotriva pneumocociului la grupele de risc, iar în toamnă îl va extinde la toate persoanelor peste 65 de ani și la toți cronicii. Olanda are în pregătire un program similar.
- În Germania, ministrul Federal al Sănătății, Jens Spahn, le-a recomandat persoanelor în vârstă și bolnavilor cronici vaccinarea contra tusei convulsive, pneumococilor și gripei.
- Consiliul Superior de Sănătate Publică din Franța a emis o recomandare catre medici de verificare a stării de vaccinare pneumococică pentru pacienții vulnerabili și de administrare imediată a dozei de vaccin, dacă este necesar.
România, număr dublu de doze împotriva gripei
În România, anul trecut a fost asigurat un număr record de doze de vaccin împotriva gripei – 1,5 milioane flacoane. Autoritățile au promis asigurarea unui număr dublu pentru sezonul ce urmează și începerea campaniei în septembrie, în loc de octombrie. Persoanele cu risc au fost deja idnetificate, spre deosebire de anii trecuți, când acest lucru se stabilea în septembrie.
Beneficiază gratuit de vaccinul antigripal persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cele care suferă de boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiii, bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical și femeile însărcinate.
Pentru a face accesibil și vaccinul împotriva bolilor penumococice, producătorii le-au cerut autorităților române compensarea parțială a vaccinurilor pentru adulți, pentru că evitarea unui număr mare de infecții respiratorii acute severe previne riscul depășirii capacității sistemului de sănătate.
În momentul de față, gradul de ocupare a paturilor de Terapie Intensivă (ATI) destinate Covid-19 a depășit 50%.
Măsura a fost inițial acceptată, dar nu figurează pe noua listă a compensatelor întocmită de Ministerul Sănătății.
Formele clinice ale acestor bolilor pneumococice constau în boli invazive (meningita, de exemplu) și infecții neinvazive precum pneumonia.
În sezonul de gripă 2018 – 2019 au fost raportate 11.748 de afecțiuni clinice compatibile cu gripa și s-au înregistrat 198 de decese provocate de gripă. Au fost administrate aproape 1,2 milioane de vaccinuri pentru grupele vulnerabile.
Argumentele producătorilor pentru compensarea unei părți din costul vaccinului pneumococcic:
- România înregistrează anual între 500.000 și 600.000 de cazuri de boli pneumococice, majoritatea fiind diagnosticate cu pneumonie pneumococică.
- România înregistrează cea mai crescută rezistență la antibiotice din UE în ceea ce privește Streptococcus pneumoniae, care provoacă bolile pneumococice.
- Grupele populaționale cu risc maxim pentru boli pneumococice se suprapun peste categoriile cel mai sever afectate de epidemia de COVID-19, rezultând într-o incidență crescută a spitalizărilor asociate afecțiunilor de tract respirator inferior, complicând și întârziind diagnosticul corect.
- 21 din cele 28 de țări din UE și Marea Britanie au programe pentru acoperirea parțială sau totală cu vaccin pneumococic a categoriilor de risc
Conform producătorilor de vaccin pneumococic, într-un eventual program național de vaccinare anti-pneumococică a vârstnicilor și pacienților la risc, ar exista în momentul de față aproape șase milioane de persoane vizate:
- 3,596 milioane persoane eligibile ca urmare a vârstei
- 1,87 milioane de persoane la risc, din cauza comorbidităților
- 479.327 persoane aflate în categoria de risc crescut (imunodeficiență congenitală sau dobândită)
Programul s-ar întinde pe șapte ani și ar însuma 6,187 milioane de vaccin pneumococcic conjugat 13-valent, întrucât doar unele persoane din categoria de risc crescut au nevoie de două sau mai multe doze.