joi

28 martie, 2024

9 noiembrie, 2016

trumpMesajele de felicitare transmise miercuri lui Donald Trump de către liderii marilor puteri mondiale prefigurează noua reașezare geopolitică – Vladimir Putin, Theresa May și Xi Jinping se arată nerăbdători să colaboreze cu viitorul locatar de la Casa Albă, în timp ce Angela Merkel și Francois Hollande condiționează colaborarea cu noul președinte al SUA de împărtășirea acelorași valori.

Președintele Comisiei Europene – Jean-Claude Juncker, și președintele Consiliului European – Donald Tusk, l-au invitat pe Donald Trump la un summit UE-SUA în Europa, cât mai curând posibil.

Pe agendă se vor afla câteva subiecte importante pentru ambele părți (UE și SUA), până acum, asupra cărora Donald Trump a lăsat să se înțeleagă în campania electorală că ar putea avea o poziție oarecum diferită de cea europeană :

  • Rusia și securitatea în estul și sud-estul Europei
  • Siria
  • TTIP
  • schimbările climatice

Germania. Angela Merkel se oferă să colaboreze cu Donald Trump, dacă vor împărtăși aceleași valori 


Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, l-a felicitat pe Donald Trump pentru victoria în scrutinul prezidenţial din SUA, dar a atras atenţia că opţiunea poporului american îi va conferi viitorului lider de la Casa Albă o responsabilitate mare la nivel global.

„Votul poporului american are importanţă în afara Statelor Unite”, a declarat Angela Merkel, felicitându-l pe Donald Trump.

„Oricine guvernează această ţară mare, cu un mare potenţial economic, cu capacităţi militare, cu influenţe culturale, este responsabil la nivel mondial”, a adăugat Angela Merkel, conform Die Zeit.

Ea a declarat ulterior, la sediul cancelariei, că va colabora cu Donald Trump, în măsura în care acesta va respecta valorile respectate până acum de ambele laturi ale Atlanticului : „Germania și America sunt legate prin valori — democrație, libertate, respectarea statului de drept, demnitatea oamenilor indiferent de originea lor, culoarea pielii, religie, gen, orientare sexuală sau viziuni politice”, a spus Merkel.


„Pe baza acestor valori, mă ofer să colaborez îndeaproape cu viitorul președinte al SUA, Donald Trump”, a adăugat ea.

Poziții mai puțin formale au fost exprimate de diferiți oficiali din Germania.

Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a declarat că victoria neașteptată a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale reprezintă ‘”un șoc uriaș”. ”Cred că Trump știe că nu a fost un vot pentru el, ci mai degrabă împotriva Washingtonului, împotriva establishment-ului”, a declarat Ursula Von der Leyen la televiziunea germană ARD.

Norbert Roettgen, membru al CDU și șef al Comisiei parlamentare pentru afaceri externe, a declarat că executivul german nu știe cu certitudine ce va face republicanul Donald Trump dacă va câștiga alegerile prezidențiale.

”Ne dăm seama acum că nu avem nicio idee ce va face acest președinte american dacă vocea mâniei intră în funcție și dacă vocea mâniei devine cel mai puternic om din lume”, a declarat el.

”Din punct de vedere geopolitic, suntem într-o situație foarte incertă”, a mai spus Roettgen.

Franța – Francois Hollande: Aceste alegeri deschid de o perioadă de incertitudine

„Îl felicit, acest lucru este firesc între doi șefi de state democratice”, a spus președintele Hollande, care, potrivit presei franceze, ar fi avut o discuție cu Angela Merkel înainte de a comenta rezultatul alegerilor din SUA.

„Aceste alegeri americane deschid o perioadă de incertitudine”, a declarat el, adăugând:

„Ceea ce este în joc este pacea, este lupta împotriva terorismului, este situaţia din Orientul Mijlociu, sunt relaţiile economice şi conservarea planetei”, a mai spus Hollande.

El a promis să discute despre toate aceste subiecte cu Donald Trump „cu vigilenţă şi sinceritate”.

În ceea ce privește impactul asupra Uniunii, contextul îndeamnă la o „Europă unită şi capabilă să exprime şi să susţină o politică peste tot unde unde interesele sau valorile ei sunt puse în discuţie”, a mai spus Hollande.

La şase luni distanţă de alegerile prezidenţiale franceze, „trebuie să fim conştienţi de îngrijorările care sunt provocate de dezordinile din lume”, a adăugat el.

„Trebuie să găsim răspunsurile, ele trebuie să poată depăşi temerile dar să şi respecte principiile care stau la baza societății noastre, democraţia şi modelul social”, a spus el.

Reamintim că anul viitor în Franța vor avea loc alegeri prezidențiale, iar Marine Le Pen, președinta formațiunii extremiste Frontul Național, va intra cu siguranță în turul doi, potrivit tuturor sondajelor.

Marea Britanie – Theresa May așteaptă cu nerăbdare să coopereze cu Donald Trump

„Vreau să îl felicit pe Donald Trump pentru că a fost ales noul președinte al SUA, în urma unei campanii dure”, a precizat May într-un comunicat.

„Marea Britanie și Statele Unite au o relație specială și de durată bazată pe valorile libertății, democrației și spiritului întreprinzător. Suntem și vom rămâne parteneri puternici și apropiați în privința comerțului, securității și apărării”, a spus ea.

„Aștept cu nerăbdare să lucrez cu președintele ales Donald Trump și să construim pe aceste relații pentru a asigura securitatea și prosperitatea națiunilor noastre în anii care vin”, a adăugat premierul britanic.

China – Președintele Xi Jinping speră că va va fi o cooperare reciproc avantajoasă

„Acord o mare importanță relațiilor chino-americane și sunt nerăbdător să colaborez cu domnia voastră, fără conflict și fără confruntare, în virtutea principiilor de respect reciproc și de cooperare reciproc benefică”, i-a transmis președintele Xi lui Donald Trump.

Șeful statului chinez s-a referit la „gestionarea divergențelor (dintre cele două state) într-o manieră constructivă”.

Relațiile dintre Washington și Beijing s-au deteriorat în utimul timp din cauza conflictului din Marea Chinei de Sud.

Un raport al Departamentului american al Apărării arată în mai că Beijingul intenţionează să continue acumularea de capacităţi şi infrastructură militară pe insulele artificiale din Marea Chinei de Sud, unde a construit în ultimii doi ani, insule cu suprafeţe de 1.300 de hectare în Arhipelagul Spratly.

Potrivit raportului, administraţia de la Beijing a instalat în aceste zone infrastructură militară, notează raportul Pentagonului.

„Statele Unite au avut mereu suspiciuni şi au o atitudine provocatoare, trimiţând frecvent avioane şi nave militare în regiune”, a replicat atunci ministrul chinez al apărării, denunţând „intenţia Statelor Unite de a exercita hegemonie”.

Statele Unite și-au intensificat prezenţa militară în Marea Chinei de Sud pe fondul disputelor teritoriale pe care China le are cu Filipine, Brunei, Taiwan şi Vietnam.

Rusia – Vladimir Putin: Rusia vrea să restaureze în întregime relațiile cu SUA

Vladimir Putin i-a transmis miercuri dimineața celui ales în SUA că Rusia își dorește și e pregătită pentru relansarea relațiilor bilaterale dintre cele două mari puteri.

„Suntem pregătiți să facem totul pentru ca relațiile ruso-americane să revină pe o traiectorie stabilă de dezvoltarea”, a spus președintele rus.

El a dat asigurări că Moscova „vrea să-și restaureze în întregime relațiile cu SUA”.

Declarațiile au fost făcute la ceremonia de prezentare a scrisorilor de acreditare ale unor ambasadori la Moscova.

Liderul de la Kremlin a amintit că retorica lui Trump s-a concentrat în campanie pe restaurarea relațiilor dintre Rusia și SUA, un lucru dorit de ruși, dar pentru care va fi nevoie de parcurgerea unui drum lung, din cauza stadiului la care se află acum relația.

„Va fi un drum dificil, dar Rusia este pregătită să-l facă”, a spus Vladimir Putin.

Reamintim că Donald Trump s-a declarat în timpul campaniei admirator al lui Putin și a sugerat că ar putea avea o politică diferită față de Moscova. El a evitat orice critică la adresa Rusiei și a dat de înțeles că va accepta anexarea Crimeei.

În telegrama de felicitare trimisă miercuri dimineață lui Donald Trump, Vladimir Putin s-a declarat încrezător că Moscova și Kremlinul vor putea avea un „dialog constructiv și bazat pe principiile egalității, respectului mutual și pe luarea în considerare a pozițiilor fiecăreia dintre cele două părți, în interesul celor două popoare și al întregii comunități mondiale”.

Vladimir Putin și-a exprimat de asemenea speranța „într-o conlucrare pentru scoaterea relațiilor ruso-americane din criză, precum și în ceea ce privește problemele presante ale agendei internaționale și căutarea unor răspunsuri eficiente la provocările din domeniul securității mondiale”.

Turcia – Președintele Erdogan: Alegerea lui Trump va fi benefică pentru drepturile fundamentale, libertățile și democrația din întreaga lume

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri, adresându-se unui grup de oameni de afaceri, că speră ca alegerea lui Donald Trump să marcheze o nouă eră în SUA și să ducă la pași benefici pentru drepturile fundamentale, libertățile și democrația din întreaga lume.

La câteva ore după anunțarea victoriei lui Trump, premierul Binali Yildirim i-a cerut lui Donald Trump să-l predea Turciei pe clericul Fethullah Gulen, cel acuzat de Anakara că s-ar afla în spatele tenetativei de lovitură de stat din iulie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: