fbpx

La obiect

Falanga noastră din Bruxelles. Incredibil de slaba reprezentare a României în instituțiile UE

„Nu există niciun cetățean român care să ocupe o funcție de conducere în calitate de director general, în timp ce prezența cetățenilor români în alte… Mai mult

09.06.2021

Analiză

Joe Biden vine în Europa – lunga listă a defectelor de reparat în relația transatlantică

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, începe miercuri, în Europa, primul său turneu în străinătate – o săptămână plină, cu vizite în Marea Britanie,… Mai mult

09.06.2021

La obiect

Deficitul comercial trece de 7 Miliarde de euro (3% din PIB) după doar 4 luni din an. Peste un miliard deficit vine numai din alimente

Deficitul comercial pe aprilie 2021 s-a redus la 1,73 miliarde euro, potrivit datelor comunicate de INS. Semnificativ sub valoarea record din luna precedentă (2,25 miliarde… Mai mult

09.06.2021

La obiect

5 scenarii pentru 2040 după care lucrează Joe Biden în 2021: Un draft al viitorului – făcut de serviciile de intelligence americane

La fiecare 4 ani, pe fondul schimbării de gardă de la Casa Albă, comunitatea serviciilor de informații americane – aflată sub coordonarea DNI (directorul de… Mai mult

08.06.2021

Cum e distorsionată corelația dintre pensie și salariu

de Marin Pana 22.1.2017

Pentru a înțelege mecanismul prin care s-a manifestat nemulțumirea populară față de anumite guvernări și motivația votului dat, este esențială urmărirea corelațiilor și în interiorul categoriilor sociale luate în ansamblu.

Astfel, în cazul pensionarilor, apare ca evidentă diferența majoră între cei care au îndeplinit stagiul complet de cotizare stabilit de lege și cei care nu au făcut acest lucru din varii motive.

Cum au evoluat pensiile ”între ele”

Pe baza datelor oficiale puse la dispoziție de INS, am făcut o serie de calcule începând cu anul 2001, din care am exclus valorile la zi și am păstrat doar poziționarea relativă a categoriilor de pensionari. Rezultatele sunt elocvente și deloc surprinzătoare, dacă facem un apel la memorie.

Astfel, raportul maxim între pensia medie a celor cu stagiu complet de pensionare și pensia medie de asigurări sociale de stat a fost atins în 2007, adică exact atunci când se dădeau primele majorări substanțiale de pensii și se puneau bazele dezechilibrului cronic al sistemului de asigurări sociale.

În realitate, problema veniturilor scăzute nu era una generală, ci mai degrabă una a celor cu stagiu incomplet, care stătuseră în perioada 2003 – 2007 sub pragul de 50% din pensia medie. Culmea, nivelul minim de 45% fusese atins la finele unei perioade de guvernare de stânga și de creștere relativ ridicată pe parcursul a patru ani.

În 2009, pensia pentru stagiu incomplet a urcat până la 83% din pensia medie, procentaj prăbușit rapid în numai doi ani până la valorile minime istoric de doar 62% din medie dar și, atenție, doar 44% față de cei cu stagiu complet de cotizare. Precizare importantă pentru că sărăcia nu e atât absolută cât relativă. Mai exact, dacă cei mai săraci oameni sunt în țări africane sau în India, sentimentul cel mai acut al sărăciei se întâlnește în SUA.

După schimbările politice și prin măsurile luate (asupra cărora se poate dezbate la nesfârșit), creșterea pentru cei care nu au avut capacitatea de a-și îndeplini obligațiile stabilite prin lege ( implicit, nu au contribuit pe cât au făcut-o ceilalți actuali pensionari cu stagiu complet, care au sprijinit cum trebuia la vremea lor foștii pensionari) a fost una spectaculoasă.

Adică au revenit în 2015 la nivelul 83% atins anterior doar în 2009 prin expandarea fără o bază economică reală a obligațiilor statului. Și, mai ales, au urcat la peste 60% față de cei care au muncit suficient încât să îndeplinească cerința de a avea un stagiu complet de cotizare. Interesant este că acești pensionari ”adevărați” au fost trimiși înapoi în anii 2001- 2002 ca nivel relativ al pensiei față de media națională.

Așadar, avem o problemă mare cu principiul contributivității în interiorul categoriilor de persoane care primesc pensie de la stat, unde cei ce au îndeplinit condițiile de vârstă și vechime reprezintă mai puțin de 40% din numărul total. În treacăt fie spus, aceeași situație ca și în anul 1980 (nici regimul socialist nu a reușit să aducă acest indicator decât până aproape de 45%, în pofida faptului că, în teorie, locul de muncă era asigurat).

Și corelațiile adevărate cu salariul

Datele oficiale definitive pentru 2015 arată o pensie medie pentru cei fără stagiu complet de cotizare de 735 de lei iar pentru cei care au contribuit conform cerințelor minime legale suma este de 1.207 lei. Dar partea cea mai tare este că salariul minim net pe economie a fost de 724 de lei în primul semestru și de 777 de lei în semestrul al doilea, ceea ce dă o medie de 750 de lei.

Cum s-ar spune în termeni relativi, pensionarii fără vechime suficientă au primit bani cu doar două procente mai puțin față de cei retribuiți pentru munca depusă cu minimul pe economie. Practic, din impozitele și taxele plătite inclusiv de acești salariați, au primit o pensie de ca și cum ar fi lucrat. Tot ei se plâng de valoarea prea mică a pensiei și solicită vehement punctul de pensie de 45% NET din salariul mediu BRUT. Dar, dacă facem raportul punct de pensie/salariu NET la NET pe anul 2015, ne dă 44,7%.

De fapt, cei care au ieșit la pensie îndeplinind toate cerințele legale (adică pensionarii ”adevărați”) au primit de la stat cu peste 60% mai mult decât cel mai slab plătit salariat. Sau, dacă vreți, au primit 65% din salariul mediu consemnat de INS pe total economie și cifrat anul trecut la 1.859 de lei net. Ceea ce apare ca rezonabil.

De reținut, potrivit INS, ”câștigul salarial mediu lunar reprezinta raportul dintre sumele plătite salariaților de către agenții economici în luna de referință, indiferent pentru ce perioadă se cuvin (până aici seamănă cu pensionarii –n.r.), și numărul mediu de salariați. Numarul mediu al salariaților reprezintă o medie aritmetica simplă, calculată pe baza efectivelor zilnice ale salariaților din luna respectivă.

Dar, atenție mare, salariații care nu sunt angajați cu norma întreagă se includ în numarul mediu proporțional cu timpul de lucru prevăzut în contractul de muncă. În schimb, toți pensionarii, indiferent de cât au lucrat( mai puțin de 40% sunt ”integraliști”) figurează, de facto, cu normă întreagă. Adică raportarea statistică a pensiei medii la câștigul salarial mediu lunar compară mere cu pere iar deciziile luate de guvernanți nu pot fi mai bune decât datele care au stat la baza lor.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 22.1.2017

3 comentarii

 1. iosif
  25.1.2017, 4:19 pm

  D-le Marin, analiza pe care o faci este eronata. Nemultumirea pensionarilor nu se refera la raportul dintre pensia celor cu stagiu integral si a celor cu stagiu incomplect. Nemultumire si indignarea acestei categorii se refera in primul rand la faptul ca perioada activa nu se masoara cu aceasi unitate de masura pentru toi cei de varsta a III-a. Legea de pensionare era unica si pentru toata lumea se avea in vedere contributia la fondul de pensii din timpul activ. Aceasta lege a fost eludata si aplicata numai la categoria celor care au lucrat si au produs plus valoare. Cei care au sprijinit regimul dictatorial si pe urma pe cel instalat au primit pensii speciale calculate avantajos, astfel securisti, magistratii, procurorii,militeni, armata au pensii speciale si asigurari medicale deosebite. Aceasta indigneaza pe cei de varsta aIII-a si nu simulacru de calcul facut de matale. Daca erai de buna credinta analizai sintatia actuala a pensiilor in Romania.

 2. costica
  27.1.2017, 6:10 pm

  D-le Marin analiza fscuta nu are numuc in comun cu un sistem de aigurari adevarat. In Romania functioneaza doua sisteme de asigurari, respectiv unul pentru cetateanul sinplu si unul pentru cetateanul privilegiat de sistem. In cuncluzie analiza prezentata nu are nici o relevanta.Un sistem de asigurari care nu acorda contribuabilului dupa un stagiu complect de cotizare, o pensie minima egala cu 75% din valoarea medie a salariului brut realizat in ultimii cinci ani de activitate, este un sistem fraudulos fata de cel care a crezut in el, dar care in realitate a fost mintit!!!

  • Geo
   31.1.2017, 8:27 pm

   Un calcul:

   cotizare completa: 35 ani
   iesire la pensie: 60 ani (anticipata, fara penalitati)
   speranta de viata: 75 ani (optimist)

   salariu brut: 2000
   rezulta net: 1435
   cotizatie la pensie pe legea actuala: 526 lei
   Pensie: 526 * 35 / 15 = 1227.
   Acum ramane de taxat cel putin cotizatia de sanatate, eventual impozit.

   75% din media brutului din ultimii 5 ani depaseste salariul in mana din perioada activa. Pensia trebuie sa fie CONTRIBUTIVA, deci trebuie sa includa fiecare an de activitate (legat de salariu mediu, de ex. – ca apoi se leaga punctul de pensie de salariul mediu).
   Adica, ai fost maturator 30 ani, dar apoi te-ai desteptat si ai facut o firma de curatenie si ai facut banul gros in 5 ani.
   Sau in tinerete ai ai castigat si cotizat un salariu bun, dar apoi s-a intamplat ceva (economie, somaj, divort, boala) si spre pensie ai venituri modeste.

Lăsați un comentariu


Stiri

Ministrul Stelian Ion: nerespectarea deciziilor CCR şi CJUE să fie considerată abatere disciplinară

Vladimir Ionescu

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat miercuri că are în vedere o modificare legislativă conform căreia nerespectarea deciziilor Curții Constituționale și a celor pronunțate de… Mai mult

Stiri

Guvernul a aprobat condițiile în care vor fi disponibilizați minerii până în 2032, când cărbunele dispare din mixul energetic al României

Mariana Bechir

Guvernul a aprobat miercuri Ordonanța de Urgență privind compensațiile ce le vor fi acordate angajaților din sectorul minier în cadrul programului de închidere a acestei… Mai mult

Stiri

VIDEO Octavian Oprea (ADR): Dosarul electronic al pacientului va fi finalizat în 30 de luni

Redacţia

 Octavian Oprea (ADR) anunță că prima întrunire operativă Comitetului Național pentru Digitalizare și Debirocratizare va fi organizată joi, marcând debutul procesului de inventariere a… Mai mult

Digital

Klaus Iohannis îndeamnă responsabilii români cu digitalizarea să ceară ajutorul experților estonieni

Iulian Soare

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, după întâlnirea cu Kersti Kaljulaid, președinta Estoniei, că îndeamnă oficialii români responsabili cu digitalizarea să-i contacteze pe experții estonieni… Mai mult

Europa

Infografic: Topul celor mai mari companii din lume în funcție de capitalizarea bursieră

Alexandra Pele

După criza inițială generată de răspândirea pandemiei de COVID-19, piețele globale de capital au avut parte de o revenire puternică. Cele mai mari 100 de… Mai mult

Europa

SUA – amenințarea inflației se apropie, Fed prevede creșterea dobânzilor mai devreme cu un an decât se aștepta

Adrian N Ionescu

Banca centrală a SUA (Federal Reserve – Fed) estimează că prima majorare post-pandemie a dobânzii de referință la dolar va avea loc cu un an… Mai mult

Europa

UE și-a prezentat oficial cele 5 principii care vor guverna relația cu Rusia

Iulian Soare

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate au prezentat miercuri un document comun privind abordarea UE în relațiile… Mai mult