miercuri

21 februarie, 2024

20 aprilie, 2020

Ursula von der Leyen a avertizat că strategiile de ieșire din izolare impuse de pandemia de coronavirus ar trebui să fie coordonate la nivel european pentru ca măsurile să fie eficiente, dar statele membre au luat deja problema pe cont propriu.

Lipsa de coordonare în plan european s-a făcut simțită încă de la debutul crizei coronavirus, când statele membre au decis pe rând restricții de călătorie interne și internaționale.

Președintele Comisiei a admis la mijlocul lunii martie că există o lipsă de comunicare între statele membre pentru coordonarea măsurilor anti-coronavirus, situație pe care ar vrea să o evite la ieșirea din criză.


Până în prezent, 10 state UE au anunțat măsuri de relaxare, măsuri prezentate de Politico:

Austria. Micile magazine s-au redeschis pe 14 aprilie, restul magazinelor se redeschid la 1 mai. Restaurantele, barurile și hotelurile se redeschid pe 15 mai, dacă nu se înregistrează creșterea numărului de îmbolnăviri. Relaxările apar după 29 de zile de la impunerea restricțiilor. Purtarea măștilor este obligatorie în magazine și în transportul public. A fost respinsă ideea monitorizării deplasărilor cu ajutorul aplicațiilor mobile.

Belgia. A constituit pe data de 6 aprilie un grup de experți care să pregătească măsurile de ieșire din izolare. Prima decizie: redeschiderea parcurilor, a grădinilor și a magazinelor pentru bricolaj, dar numai cu respectarea regulilor de distanțare socială.

Cehia. Relaxările apar după 24 de zile de la impunerea restricțiilor. Magazinele de cartier s-au redeschis pe 9 aprilie. Piețele și magazinele de scule, unelte, piese se redeschid pe 20. Marile centre comerciale se redeschid pe 27 aprilie. Hotelurile, restaurantele,barurile se redeschid pe 8 iunie. Practicarea sportului în grupuri mici permisă după 20 aprilie. Restricțiile de circulație au fost eliminate pentru angajații din sectoarele ”esențiale”. A fost instituit un sistem ”inteligent” de control al deplasărilor, pe baza aplicațiilor de telefon și a utilizării cardului bancar.


Danemarca. Grădinițele și școlile s-au redeschis pe 15 aprilie. Micile afaceri se redeschid pe 20. Relaxările apar după 28 de zile de la impunerea restricțiilor.

Franța. Grădinițele și școlile se redeschid, progresiv, după data de 11 mai. Planul detaliat de ieșire din izolare va fi anunțat de guvern în ultima zi din aprilie. Începând cu data de 11 mai, guvernul va pune gratuit la dispoziția tuturor cetățenilor măști de protecție.

Germania. Relaxările apar după 29 de zile de la impunerea restricțiilor. Magazinele mai mici de 800 mp se redeschid la 20 aprilie, cu respectarea strictă a regulilor de igienă, dar guvernele regionale pot prelungi restricțiile în plan local. Școlile se redeschid, treptat, după data de 4 mai. Purtarea măștii nu este obligatorie, ci recomandată. Ministerul sănătății a anunțat că o aplicație care ”ajută la conformarea cu regulile distanțării sociale” va fi disponibilă, pentru descărcare gratuită, după 15 mai.

Italia. Librăriile, magazinele pentru nou-născuți și micile magazine s-au redeschis pe 14 aprilie. Regulile de ieșire din izolare sunt modificate/stabilite de autoritățile locale. Relaxările apar după 35 de zile de la impunerea restricțiilor.

Luxembourg. Maganizele de bricolaj se redeschid, treptat, după 20 aprilie. Purtarea măștii este obligatorie acolo unde nu se poate respecta regula distanței minime de 2 metri între persoane.

Polonia. Măsurile de relaxare încep să fie introduse, pe rând, după 20 aprilie. Parcurile și pădurile se redeschid accesului, se permite accesul în grupuri mai mari în supermarketuri și în biserici. Portul măștii este obligatoriu în public. Măsurile de relaxare apar la 25 de zile după instituirea de restricții.

Spania. Sunt permise activitățile economice neesențiale în sectoarele industrie și construcții. Sunt disponibile măști în toate stațiile mijloacelor de transport în comun.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: