vineri

19 aprilie, 2024

16 august, 2012

UPDATE. Direcția Națională Anticorupție (DNA) a conformat joi că i-a pus sub învinuire pe președintele PNL Alba, deputatul Teodor Atanasiu (foto), și pe Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării, Corneliu Dobrițoiu, pentru presupuse fraude electorale la referendumul de suspendare a președintelui Traian Băsescu.

În rezoluția de începere a urmăririi penale, procurorii DNA Cluj au reținut că există indicii cu privire la faptul că, în cursul lunii iulie 2012, învinuitul Atanasiu Teodor, în înțelegere cu învinuitul Samson Dumitru, a inițiat o acțiune pentru mobilizarea electoratului din Transilvania și Banat la referendum, prin sensibilizarea alegătorilor cu recompense în bani și alte foloase materiale.

Potrivit procurorilor, cei doi au colaborat cu persoane pe care procurorii le numesc ”interlopi”.

Ce spun procurorii că au făcut Atanasiu și Samson:

  • S-a stabilit că, în cursul dimineții de 29 iulie 2012, în înțelegere cu Atanasiu Teodor, Samson Dumitru a apelat la sprijinul învinuitului Măgurean Bogdan Cristian (cunoscut interlop din Cluj-Napoca, cu relații în diverse clanuri interlope) pentru ca, în schimbul unor sume de bani, să acționeze în ziua referendumului pe două paliere: să mobilizeze alegătorii să se deplaseze la vot (în special persoane cu un nivel scăzut de educație), și să pregătească în toate marile localități de pe raza județelor Alba, Cluj, Sălaj, Bistrița Năsăud, Arad, Timiș grupuri de interlopi care să fie pregătiți să intervină, la nevoie, în locațiile unde se solicită sprijin.
  • Măgurean Bogdan a acționat în sensul celor stabilite, în condițiile în care i s-a pus la dispoziție un spațiu din sediul organizației PNL Cluj Napoca iar Samson Dumitru l-a pus în legătură cu mai mulți lideri locali ai PNL pentru a le acorda sprijinul în același scop. Măgurean Bogdan, prin intermediul altor persoane, a mobilizat votanții de pe raza acestor județe, cărora le-a transmis promisiunile făcute de învinuitul Samson Dumitru, constând în bani și alte foloase materiale.
  • Toate aceste promisiuni de foloase materiale au fost îndeplinite la sfârșitul zilei de 29 iulie 2012 și în zilele următoare, banii fiind transmiși lui Măgurean Bogdan de Samson Dumitru iar, pe de altă parte, Atanasiu Teodor, prin intermediar, a remis o sumă de bani învinuitului Grosu Gheorghe.
  • De asemenea, s-a mai stabilit că, în schimbul sprijinului acordat, învinuitul Samson Dumitru i-a promis învinuitului Măgurean Bogdan că va utiliza influența de care se bucură la nivelul ministerelor și îi va influența pe funcționari să acorde contracte firmei de pază și protecție reprezentate de Măgurean Bogdan.

Învinuiții din dosarul DNA Cluj și acuzațiile aduse de procurori:


Teodor Atanasiu, deputat, președinte al organizației județene PNL Alba, în sarcina căruia s-au reținut următoarele:

  • infracțiunea de folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase de natură electorală partidului politic din care face parte, prevăzută în art. 13 din Legea 78/2000,
  • infracțiunea de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului, prevăzută în art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000 și
  • asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

Dumitru Samson (despre care presa spune că este fiul vitreg al actualului ministru al Apărării, liberalul Corneliu Dobrițoiu) – în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:

  • trafic de influență,
  • promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului, prevăzute în art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000 și
  • asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

Bogdan Cristian Măgurean, reprezentant al unei societăți comerciale de pază și protecție, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:

  • cumpărare de influență,
  • complicitate la promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului prevăzută în art. 26 Cod penal raportat la art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000 și
  • asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

Gheroghe Grosu, Radu Stelian Rus și Nicușor Ștefan Hanzi – în sarcina cărora s-au reținut următoarele infracțiuni:

  • complicitate la promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului, prevăzută în art. 26 Cod penal raportat la art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000 și
  • asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Teodor Atanasiu respinge acuzațiile


Deputatul Teodor Atanasiu a anunțat înaintea DNA  că a fost pus sub învinuire, de procurorii DNA, pentru că ar fi participat la transportul unor votanți la referendumul de demitere a președintelui suspendat, liberalul respingând acuzațiile.

El a fost audiat, joi, timp de o oră, la Direcția Națională Anticorupție, serviciul teritorial Cluj.

”Am fost acuzat că am folosit mijloace bănești șin automobile pentru a aduce oamnii la vot, influențând rezultatele referendumului”, a declarat presei fostul ministru al Apărării.

Presa a relatat că el ar fi avut legături cu lideri ai lumii interlope din județul Alba, precum și cu fiul actualului ministru al Apărării, Corneliu Dobrițoiu, în presupusa acțiune de ”tursim electoral”.

”Nu i-am cunoscut în viața mea. Unul dintre ei cică ar fi din Alba Iulia, ceilalți, nu”, a spus Atanasiu, despre interlopi.

Referitor la fiul lui Dobrițoiu, el a spus: ”Nu l-am cunoscut, nici nu știam că domnul Dobrițoiu are un fiu”.

Deputatul, președinte al PNL Alba, a respins acuzațiile aduse de procurori și a pus ancheta pe seama unor presiuni politice, inclusiv din partea ambasadorului SUA la București, Mark Gitenstein, și a cancelarului german Angela Merkel.

”E o plângere făcută să se spună ce a spus ambasadorul Americii, cancelarul german, Traian Băsescu, PDL – că nu 7,5 milioane de oameni au votat să-l dea jos pe Băsescu, ci mai puțini”, a declarat Atanasiu.

Procurorii au deschis peste 500 de dosare penale privind prespuse infracțiuni la referendumul de demitere a președintelui suspendat Traian Băsescu din 29 iulie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: