marți

23 aprilie, 2024

1 martie, 2019

Gheorghe Stan și Adina Florea

Consiliul Superior al Magistraturii a cerut vineri Inspecției Judiciare să trimită un control la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) pentru a verifica datele prezentate publicului joi seara de către conducerea acestei noi secții.

Potrivit Secției de procurori a CSM, informațiile oferite de către procurorul șef Gheorghe Stan referitor la procentul de 70% al dosarelor deschise din oficiu ar fi mult exagerate.

Procentul real al autosesizărilor este de aproximativ 2%, a declarat pentru Europa Liberă procurorul Cristian Stan, membru CSM. Cel puțin așa arată datele oficiale de la Parchetul General:


Sunt în total 70-90 de dosare în ultimii trei ani, din câteva mii.

Astfel, în anul 2016 dintr-un total de 4.578 de dosare, 94 au fost deschise din oficiu, restul fiind ca urmare a diverselor plângeri sau sesizări ale inculpaților.

În anul 2017, din 4.034 dosare, din oficiu au fost deschise 77, iar în 2018, până în toamnă, când a început preluarea dosarelor de către această secție specială, erau în total 2.321 dosare, dintre care 39 deschise din oficiu.

Va fi verificat și modul în care au ajuns în presă informații cu caracter de secret de serviciu, sau informații referitoare la acte procedurale.


Comunicatul transmis ulterior nu menționează decât verificarea legată de informațiile ajunse în mass-media, deși nu puteau fi făcute publice:

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Inspecţiei judiciare în vederea efectuării unui control la Secţia pentru investigarea infracţiunilor în justiţie privind modul de comunicare publică raportat la prevederile legale şi regulamentare în vigoare.

În presă au apărut joi, într-o publicație care a primit bani public și la numai câteva zile după ce DNA a trimis o copie a dosarului la SIIJ, fragmente din cazul Tel Drum, în care este urmărit penal și Liviu Dragnea, pentru fapte comise pe vremea când conducea CJ Teleorman.

Infracțiunile de care este acuzat Liviu Dragnea în Dosarul Tel Drum:

  • constituirea unui grup infracțional organizat
  • două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene
  • două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul.
Reamintim că Gheorghe Stan a fost adjunctul Inspecției Judiciare, o structură care se ocupă de anchetarea disciplinară a magistraților și acuzată de mai mulți judecători și procurori că a devenit un instrument politic, din cauza conducerii ei.
Gheorghe Stan a explicat de ce a solicitat dosarul Tel Drum de la DNA: „Solicitarea de la Direcția Națională Anticorupție a unui dosar amplu mediatizat s-a întemeiat pe competența specială a Secției, respectiv presupuse fapte săvârșite de mai mulți magistrați. Este vorba de trei procurori și cinci judecători”, a precizat Gheorghe Stan.
Totodată, acesta a oferit informații și cu privire la dosarul deschis pe numele Laurei Codrușa Kovesi și la cel care îi vizează pe prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans şi pe Comisarul european Vera Jourova.

Comisia de la Veneția a recomandat renunțarea la SIIJ

Comisia de la Veneția recomanda renunțarea la această structură, întrucât ea ar putea deveni un instrument pentru presiuni exercitate asupra magistraților, însă guvernanții nu au renunțat la acest proiect, iar pe 23 octombrie 2018 structura a devenit operațională.

Forul internațional solicita parlamentarilor români să reconsidere înființarea unei secţii speciale și propunea ca alternativă folosirea unor procurori specializaţi, simultan cu măsuri de salvgardare procedurale eficiente.

“Înființarea noii structuri a ridicat probleme și preocupări puternice, în special în ceea ce privește motivele existenței sale şi a impactului acesteia asupra independenței judecătorilor și procurorilor și asupra încrederii publicului în sistemul justiției penale și sistemul judiciar român”, au apreciat anul trecut experţii Comisiei de la Veneţia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: