28 ianuarie, 2016

george_copos
Universitatea București a studiat una dintre lucrările scrise de George Copos în detenție și a descoperit că acesta a inventat tehnica plagiatului subtil

CSM și ministrul Justiției, Raluca Prună, nu au ajuns joi la un acord în privința modului în care ar trebui rezolvată inflația de “lucrări științifice” pe care condamnații le scriu în timpul detenției pentru a scăpa de câte 30 de zile de închisoare cu fiecare carte publicată.

Consiliul a respins joi propunerea de abrogare a respectivei prevederi, fiind de acord cu înăsprirea procedurilor.

Ministrul a insistat și joi pentru abrogarea dispoziției legale care permite reducerea pedepselor pentru deținuții care publică lucrări științifice, cu atât mai mult cu cât, a dezvăluit Raluca Prună, numărul lucrărilor aflate în pregătire în închisori a crescut exponențial din decembrie, când a început discuția privind posibila eliminare din lege a acestei prevederi.


Reglementarea este atât de defectuoasă, încât a permis numeorase abuzuri: lucrări plagiate, cu alți autori reali (potrivit DNA, care a deschis o anchetă pe acest subiect), scrise în intervale record care nu pot corespunde realității și multe altele.

Plenul CSM a stabilit în ședința de joi, cu nouă voturi pentru și opt împotrivă, ca reglementarea să fie păstrată, dar cu unele intervenții care să introducă o serie de criterii foarte clare pentru stabilirea caracterului științific al lucrărilor și pentru procesul de elaborare a acestora.

S-ar pune astfel ordine în întregul mecanism și cei care într-adevăr doresc și pot elabora asemenea lucrări ar beneficia în continuare de reducerea pedepsei ca urmare a muncii intelectuale.

Altfel, a explicat judecătorul Adrian Bordea, membru CSM, se va ajunge la discriminare între munca fizică (reglementată foarte clar și care ar rămâne în lege) și cea intelectuală (care va fi eliminată).


De aceea, CSM recomandă păstrarea facilității în anumite condiții:

„Abrogarea unei astfel de dispoziții poate crea mai mult rău și de aceea am considerat că nu abrogarea este poate soluția cea mai bună, ci înăsprirea sau stabilirea mai corectă a condițiilor în care un deținut poate beneficia (…) de un câștig”, a spus judecătorul, citat de Agerpres.

Președintele Consiliului, Mircea Aron, a invocat dezbaterea publică declanșată după numeroasele dezvăluiri având acest subiect și a conchis că, până la urmă, decizia este una de politică publică și oricare ar fi ea, aparține inițiatorului, adică Ministerului Justiției.

Avizul CSM, de respingere a abrogării prevederii, este unul consultativ.

Raluca Prună: Nu renunț la ideea abrogării. Numărul cărților în pregătire a crescut exponențial

La ieșirea de la ședința CSM, ministrul Prună a declarat presei că nu-și schimbă decizia: „Ministerul Justiției are inițiativa, iar eu am să merg în continuare pe abrogare. (…) Voi merge mai departe cu ordonanța de urgență și o să o pun pe site, nu am obligația să fac o consultare, dar pentru că subiectul e de interes, o să o pun în consultare vineri (…). Voi argumenta pe discriminare, pentru că e discriminatoriu să răsplătești munca intelectuală mai mult decât munca fizică, și pe elemente de drept comparat”, a spus Raluca Prună, citată de Agerpres.

Ea a dezvăluit că este nevoie urgentă de abrogare întrucât tocmai se pregătește un nou val de tipărituri: „Să știți că este exponențial și numărul de lucrări în pregătire și vă dau cifre. În 31 decembrie (…) erau 45 de lucrări în pregătire, potrivit datelor care mie mi se dau de către Administrația Națională a Penitenciarelor. Pe 6 ianuarie erau peste o sută de lucrări și acum nici nu se mai știe cifra. Iar eu fac discuția asta în CSM pentru că nu vorbim aici doar de profesori, de edituri, vorbim și de judecători delegați, vorbim de instanțe în fața cărora aceste lucrări au ajuns”, a precizat ministrul Justiției.

DNA anchetează

Procurorii anticorupție s-au sesizat din oficiu cu privire la “lucrările științifice” scrise de condamnați și au declanșat în urmă cu două săptămâni o anchetă ce are în centru acuzația de favorizare a făptuitorului.

Investigația ar putea duce la acuzarea unora din profesorii universitari, reprezentanți ai editurilor care au publicat aceste volume, angajați din penitenciare implicați în verificarea condițiilor pentru eliberarea condiționată și chiar a autorilor reali, în cazul cărților cumpărate de condamnați.

Cultura/cercetarea/știința de după gratii

Reglementarea ce prevede că pentru fiecare carte încadrată ca lucrare științifică pe care un deținut o scrie în timpul executării condamnării se scad din pedeapsă 30 de zile, a făcut ca în închisorile din România să se dezvolte o adevarată industrie – aproximativ 400 de “lucrări științifice” au fost scrise în celule de aproape 200 deținuți, în ultimii 3 ani, de când afacerea a luat proporții.

  • Dan Voiculescu și Dinel Staicu sunt cei mai prolifici condamnați – fiecare a publicat câte 10 volume în perioada petrecută în penitenciar.
  • Primul, condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării faruduloase ICA, se află în detenție din august 2014.
  • Șapte dintre lucrări au avut recomandări de la profesorul Dumitru Miron, decanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din ASE, unde a predat şi Dan Voiculescu.
  • Două dintre cărţile sale au fost publicate de Editura Niculescu, trei de Editura Bibliotecha Târgovişte, două de Editura Casa Cărţii de Ştiinţă Cluj-Napoca şi una de Editura Monitorul Oficial.

Fostul ministru al Transporturior Relu Fenechiu a publicat două cărți:

  • “Itinerarii duhovniceşti în judeţul Iaşi” a fost recomandată de preotul profesor Vasile Nechita de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanţa.
    “Ingineria avansată, soluţie strategică pentru o dezvoltare durabilă a Regiunii de Nord-Est” l-a avut coordonator ştiinţific pe profesorul universitar doctor Alexandru Trifu de la Universitatea “Petre Andrei” din Iaşi.

Și Gigi Becali ar fi scris cinci lucrări științifice:

  • Muntele Atos, patria ortodoxiei
  • Steaua și Becali
  • Becali și politica. Începuturile
  • Iubirea milostivă și mântuitoare
  • Becali – Parlamentul Europei și Parlamentul României

Generalul Dan Voinea, care s-a ocupat de dosarele revoluției și Mineriadei, a scris “o caracterizare” pentru lucrarea lui Cătălin Voicu, fost senator PSD condamnat pentru fapte de corupție.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: