Proiectul propus de ministrul Tudorel Toader pentru reformarea sistemului judiciar a fost respins joi de CSM, cu 10 voturi împotriva acestor măsuri și opt pentru.
Avizul este însă consultativ, așa încât Ministerul Justiției poate ignora opinia specialiștilor.
Ministrul a reacționat joi la decizia CSM spunând că știa dinainte rezultatul, dar nu a spus ce va face în continuare – dacă îl va retrrage și va formula un altul, sau îl va trimite în Parlament, ignorând opinia celor din sistem.
Dezbaterile au fost aprinse, joi, și s-au desfășurat în lipsa ministrului Justiției, Tudorel Toader, membru de drept în acest for.
O absență sancționată de președintele CSM, judecătoarea Mariana Ghena:
„Mă surprinde lipsa domnului ministru de la şedinţa Plenului. Nu ştiu cum să apreciz lipsa dânsului. Poate este o reţinere de onoare, de demnitate, sau o poziţie de reţinere dacă ar fi trebuit să răspundă la mai multe întrebări pe care voiam să i le punem. Este un aspect care m-a derutat”, a spus Ghena.
Înaintea votului, ea a făcut un apel la membrii CSM să voteze responsabil: „Părerea mea este aceea că mai devreme sau mai târziu fiecare dintre voi va răspunde pentru votul pe care o să-l exprimaţi, cel puţin la nivelul conştiinţei”, a spus Mariana Ghena, citată de Adevărul.
Parte din voturile în favoarea proiectului au fost pentru un aviz pozitiv, dar cu amendamente. De exemplu, Victor Alistar, unul dintre reprezentanții, o figură controversată și sprijinită de majoritate la votul din Parlament pentru desemnarea la CSM, a declarat că a votat pentru un aviz favorabil pentru proiect, dar cu respingerea a două dintre propuneri:
- transferarea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției
- modul în care ministrul Justiţiei face propunerile pentru funcţiile de conducere din Ministerul Public, care ar ajunge până la numirile în funcţiile de procuror-şef de birou.
Proiectul a fost dezbătut anterior la nivelul tuturor instanțelor și parchetelor, iar concluzia prezentată joi de unii membri ai CSM arată că există prevederi care au fost respinse de absolut toți magistrații.
Acuzații grave la adresa ministrului Justiției – „Unele dispoziții sunt aberante”
Judecătorul Bogdan Mateescu a acuzat Ministerul Justiției (care a elaborat proiectul) că nu cunoaște detaliile sistemului judiciar, altfel nu ar fi propus anumite modificări. De asemenea, el a criticat faptul că Tudorel Toader a ignorat propunerile venite din sistem, după consultările din aprilie și a adus acuzații grave la adresa politicienilor care au manipulat discursul public legat de justiție:
„Înghit din ce în ce mai greu discursul public, manipulator la adresa realităţii din sistemul de justiţie. Da, nu este perfect. Da, societatea are aşteptări şi eu şi noi şi toţi avem aşteptări (…).
Însă am rugămintea către toţi factorii de decizie să nu distorsioneze realitatea, să nu manipuleze discursul public şi să creeze propuneri coerente şi în scopul respectării independenţei sistemului judiciar în ansamblul său reglementat de către Constituţie ca autoritate judecătorească, pentru că acesta este un câştig al cetăţeanului şi nu al judecătorului sau procurorului.
Mi-am manifestat regretul şi vreau să vă mulţumesc eu însumi pentru că împreună am încercat să îndreptăm ceva prin propriile observaţii care nu am certitudinea că vor conta în vreun fel. Celelalte nu au contat în marea lor majoritate. Am încercat să îndreptăm dispoziţii aberante (…)
Regret, doamna preşedinte (Mariana Ghena – n. red), că nici de data asta ministrul Justiţiei nu a ţinut cont de propunerile noastre şi că multe dintre propuneri se bazează pe crearea artificială a unor pretexte în virtutea atingerii unei părţi a independenţei judecătorului şi mă refer aici exact la chestiunea legată de Inspecţia Judiciară”, a declarat judecătorul Bogdan Mateescu.
Reprezentantul Asociaţiei Procurorilor din România (APR), a declarat că pachetul reprezintă un regres pentru sistem și va duce justiția sub control politic, motiv pentru care le-a cerut membrilor CSM să dea aviz negativ.
Un apel asemănător a avut și procurorul general al României, Augustin Lazăr, care a cerut ca proiectul să fie avizat negativ, „dar cu fermitate”. „Trebuie să transmitem un mesaj opiniei publice”, a completat el.
Printre puținii susținători totali ai proiectului s-a numărat judecătoarea Gabriela Baltag, care s-a arătat surprinsă de propunerea colegilor pentru un „aviz negativ şi mai ales vehement”.
„Cred că a respinge în bloc acest pachet de legi este o greşeală. Noi am muncit la mai multe propuneri pentru acest proiect de amploare”, a spus judecătoarea.