joi

25 aprilie, 2024

25 ianuarie, 2017

Plenul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat miercuri aviz negativ pentru proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor. 

CSM nu a analizat conținutul ordonanțelor, considerând suficient faptul că cele două proiecte nu pot fi adoptate prin OUG, pentru că ar fi neconstituțional.

Ministerului Justiţiei, care nu este obligat să țină cont de observațiile judecătorilor și procurorilor, avizul fiind unul pur consultativ.


Ministrul Justiției, Florin Iordache, nu a fost prezent la ședința de miercuri a CSM.

Prezentăm integral comunicatul CSM:

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că procedura adoptării proiectelor menţionate pe calea unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului, nu întruneşte cerinţele constituţionale ale art.115 alin. (4) din Constituţia României şi nici pe cele ale  art.73 alin.3 lit.i din legea fundamentală, în ceea ce priveşte proiectul pentru graţierea unor pedepse.

Constituţia României prevede, în cuprinsul art.115 alin. (4), că „Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora”.


Plenul Consiliului apreciază că acordarea graţierii colective nu poate forma obiect al unei ordonanţe de urgenţă, acest act de clemenţă reprezentând atributul exclusiv al Parlamentului, potrivit art.75 alin.3 lit. i din Constituţia României şi art.2 din Legea nr.546/2002 privind graţierea şi procedura acordării graţierii.

Pe de altă parte, deşi s-a motivat în sensul că se urmăreşte scopul armonizării dispoziţiilor Codului penal şi Codului de procedură penală cu decizii ale Curţii Constituţionale, multe dintre modificările propuse prin proiectul de act normativ analizat depăşesc sfera modificărilor impuse de Deciziile Curţii Constituţionale.

Având în vedere neîndeplinirea condiţiilor de adoptare a Ordonanţelor de urgenţă a Guvernului, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu a mai examinat proiectul de act normativ sub aspectul conţinutului.

Până acum, au cerut renunțarea la proiecte instanțele și parchetele, președintele Klaus Iohannis, mai multe asociații nonguvernamentale și zeci de mii de oameni care au protestat în ultima săptămână în Capitală și mai multe orașe.

Guvernul Sorin Grindeanu a pus în dezbatere publică două proiecte de OUG pentru o grațiere colectivă și modificări ale codurilor penale care-i vor scăpa de dosare pe politicienii condamnați, anchetați sau trimiși în judecată pentru fapte de corupție.

O bună parte din prevederile din cele două proiecte afișate miercuri pe site-ul Ministerului Justiției par a fi concepute cu dedicație – atât pentru  unii politicieni deja condamnați, cât și pentru unii din cei aflați în anchete și procese.

În plus, proiectul grațierii are ca autor, în metadatele documentului, o persoană din cabinetul de la Camera Deputaților al lui Liviu Dragnea. Iar situația judiciară a dlui. Dragnea ar beneficia, într-un mod avantajos, de ambele proiecte.

Proiectele au declanșat ample proteste de stradă ce au culminat duminică, ziua când au ieșit în stradă peste 20.000 de persoane în București și alte peste 10.000 în alte câteva orașe.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: