4 februarie, 2021

Asociațiile Forumul Judecătorilor din România și Inițiativa pentru Justiție acuză Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) că „refuză nejustificat” să emită un aviz pentru proiectul de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Întrucât termenul de 30 de zile a fost depășit, cele două organizații cer ca proiectul elaborat de Ministerul Justiției să fie trimis Parlamentului fără avizul, pozitiv sau negativ, al CSM.

„Cu totul nejustificat, Consiliul Superior al Magistraturii refuză să-și îndeplinească atribuțiile cu privire la avizarea unui proiect de lege care pune în aplicare rapoartele și avizele tuturor organismelor internaționale relevante privind necesitatea desființării necondiționate a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Totodată, prin acest refuz, în mod regretabil, Consiliul Superior al Magistraturii nesocotește voința majorității magistraților, din moment ce 4000 de judecători și procurori au semnat un memoriu, prin care s-au opus înființării acestei structuri, iar aproximativ 80% dintre magistrați, în ianuarie 2020, și-au exprimat opțiunea privind desființarea SIIJ”, precizează un comunicat de presă difuzat de cele două asociații ale magistraților.

Cele două organizații precizează că plenul CSM avizează proiectele de acte normative care privesc activitatea autorității judecătorești și, dacă nu se prevede un termen pentru emiterea avizelor, acestea se dau în 30 de zile de la sesizare.


„În consecință, Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție constată că refuzul Consiliului Superior al Magistraturii de a emite, în termenul prevăzut de Legea nr.317/2004, un aviz cu privire la proiectul de lege vizând desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, este unul nejustificat. În aceste condiții, proiectul de lege poate fi trimis de puterea executivă în Parlament, fără a mai aștepta sine die un semn din partea garantului constituțional al independenței justiției, care omite, astfel, a-și îndeplini atribuțiile legale”, se solicită în comunicatul de presă.

Cele două asociații ale magistraților fac referire la rapoartele MCV din ultimii ani, în care Consiliul Superior al Magistraturii a fost criticat constant, remarcându-se inclusiv faptul că ”modul de funcționare a CSM suscită îngrijorare cu privire la independența sa instituțională și la autoritatea sa”.

 


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: