miercuri

24 aprilie, 2024

27 iulie, 2011

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, marţi, că s-ar impune o conducere unică la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) şi la Ministerul Sănătăţii (MS), pentru coordonarea finanţării sistemului medical.

UDMR-istul Cseke şi preşedintele CNAS, PDL-istul Lucian Duţă, au discutat, marţi, cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

”Este o problemă de organizare. În vreme de criză pentru o strategie de reformă este nevoie de o singură conducere. Am propus ca CNAS să treacă la Ministerul Sănătăţii, dar acest lucru nu s-a realizat. Poate să fie şi invers. Important este să fie o singură conducere”, a spus Cseke, după discuţiile cu reprezentanţii organismelor internaţionale.


De asemenea, ministrul a cerut în cadrul discuţiilor încă 4 miliarde de lei pentru sistemul de sănătate, la rectificarea bugetară care se anunţă pentru luna august.

”Încă din decembrie am semnalat că pe bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate va fi necesară o rectificare bugetară. Bugetul CNAS porneşte cu un minus de 2,8 miliarde lei încă din 2009, pe care îl rostogolim în fiecare an, minus care s-a făcut prin credite de angajament”, a argumentat ministrul Sănătăţii.

Referitor la preţurile la medicamente plătite de statul român, Attila Cseke a precizat că în august vor fi adoptate două măsuri privind reducerea cheltuielilor – un ordin ministerial privind preţurile la medicamentele din programe şi măsurile privind clawback-ul.

La rândul lui, tot marţi, şi premierul Emil Boc a cerut MS şi CNAS să asigure un sistem prin care să se plătească ”preţul corect” la medicamente, şeful Guvernului reclamând că acestea s-au scumpit nejustificat, fără să crească şi calitatea serviciilor de sănătate.


”Avem nevoie de o concepţie foarte clară pe care am prezentat-o atât ministrului Sănătăţii, cât şi şefului CNAS. Sunt tot mai mulţi bani care s-au investit în Sănătate şi, din nefericire, nu se văd rezultatele. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să stopăm risipa în cheltuirea banului public în Sănătate. Al doilea lucru care trebuie făcut concomitent este să asigurăm medicamente, pentru că e nevoie de medicamente în această ţară, dar medicamente care să fie la preţuri corecte şi nu umflate sau la preţuri care sunt mult faţă de ceea ce se plăteşte în altă ţară din lume”, a spus Boc.

El a cerut ca în sistemul medical de stat să se foosească medicamente generice, care costă mai puţin, iar apoi să fie restructurat întregul sistem de achiziţie publică de medicamente.

”Acest guvern a reuşit să impună standarde de cost de când a ajuns să conducă această ţară, adică ştim cât trebuie să coste un kilometru de drum judeţean, un kilometru de autostradă, cât costă o şcoală, cât costă o sală de sport pentru că pentru prima dată s-au stabilit aceste standarde de cost la care te poţi raporta. Sumele de bani practic s-au dublat în ultimii opt ani, dar rezultatele nu sunt pe măsură. De aceea, obiectivul nostru este să asigurăm medicamente la preţul corect pentru a face faţă cererii populaţiei şi mai mulţi bani să ajungă la pacienţi şi nu la intermediari sau la alte structuri care nu au legătură directă cu actul medical”, a susţinut Boc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: