vineri

19 aprilie, 2024

26 februarie, 2019

Croația va fi a doua țară din regiune, după Bulgaria, care își anunță intenția de a intra în Mecanismul Ratelor de Schimb în vederea adoptării monedei unice europene.

Croaţia va trimite până în iulie o scrisoare de intenţie pentru a intra în ERM II, anticamera pentru aderarea la moneda unică, a anunţat luni guvernatorul Băncii Centrale a Croaţiei, Boris Vujcic, citat de Bloomberg.

Mişcarea va permite ţării să se alăture mecanismului ERM II în 2020, potrivit declarațiilor lui Boris Vujcic.


Mecanismul ERM II prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei ţării candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

„În orice caz, va fi un raport de la Comisia Europeană, apoi vom continua discuţiile cu partenerii noştri – Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Eurogrupul (miniştrii de Finanţe din zona euro) – şi după aceea vom decide data exactă la care vom trimite scrisoarea”, a afirmat guvernatorul Băncii Centrale a Croaţiei.

În august 2018, guvernul Bulgariei a stabilit agenda premergătoare intrării în ERM II, programată pentru vara acestui an.

România a stabilit ca termen anul 2024, dar România nu mai îndeplinea, anul trecut, decât două dintre cele patru criterii de convergență cu Zona Euro, cel legat de soliditatea finanțelor publice  și cel privind datoria publică.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: