vineri

26 aprilie, 2024

22 septembrie, 2015

refugiati macedonia sine cale ferataUPDATE: “Statelor membre trebuie să li se reamintească serios că apartenenţa la UE presupune valori comune şi solidaritate internă”, a declarat Peter Sutherland, reprezentantul special pentru migraţiei al secraturlui general al ONU, sugerând că ţările ce se opun cotelor obligatorii ar trebui ameninţate cu expulzarea, scrie The Guardian.

De asemenea, directorul pe Europa al Amnesty International, John Dalhuisen, atenţionează că asistăm la o erodarea a compasiunii şi spune că liderii europeni ar trebui să trebuie să găsească un răspuns organizat la criza refugiaţilor, în loc să ridice bariere.

UPDATE: Ungaria a decis să le permită regiaţilor intrarea din Croaţia, unde armata a început să patruleze cu vehicule blindate.

Imigranţilor li se fac percheziţii corporale după ce trec frontiera, scrie The Guardian.

refugiati ungaria vehicule blindate

UPDATE: Premierul sârb, Aleksandar Vucic, a cerut UE să ia măsuri împotriva Croaţiei, dacă nu-şi va deschide graniţa până la ora 14.00.

Croaţia acuză la rândul ei Serbia că trimite refugiaţii în această ţară, în loc să-i transfere organizat spre Ungaria, şi a ameninţat că va închide complet punctul de frontieră de la Bajakovo-Batrovci, dacă va fi necesar.

UPDATE: Europarlamentarul britanic Claude Moraes a declarat că redistribuirea obligatorie ar putea fi impusă, cu toată opoziţia statelor din estul şi centrul Uniunii, prin votul majorităţii calificate.


El a adăugat că numărul suplimentar de 120.000 de refugiaţi, care se va discuta la Cosiliul JAI de marţi, este deja depăşit, având în vedere situaţia din sudul contonentului.

Europa trebuie să iasă din starea de paralizie în care se află, iar relocarea trebuie făcută urgent, a mai declarat Claude Morales, pentru BBC.

UPDATE: Guvernul ceh a trimis o scrisoare Comisiei Europene denunţând cotele obligatorii, despre care susţine că ar fi ilegale, şi ameninţă că va sesiza pe acest subiect Curtea de Justiţie a UE.

Consiliul JAI (al miniştrilor de interne şi de justiţie din UE) va relua marţi subiectul cotelor obligatorii pentru relocarea a 120.000 de refugiaţi, dar Grupul de la Vişegrad (Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia) a anunţat deja că se opune unei decizii ce nu va fi susţinută în unanimitate de reprezentanţii statelor membre.


Luni, miniştrii de extrene din Grupul Vişegrad 4 s-au întâlnit la Praga cu omologul lor luxemburghez, Jean Asselborn, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE . La finalul întâlnirii, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat: „Poziţiile statelor occidentale din cadrul UE şi cele ale Grupului Vişegrad privind soluţionarea crizei imigranţilor continuă să fie diferite”.

Un eventual nou eşec va fi discutat miercuri, la reuniunea de urgenţă a Consiliului European.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat luni “extrem de îngrijorat” din cauza modului în care sunt trataţi refugiaţii în unele state europene şi de închiderea unor frontiere.
El a făcut apel la liderii europeni pentru respectarea drepturilor omului şi a demnităţii refugiaţilor.

Ungaria

Parlamentul de la Budapesta a votat luni o lege ce permite folosirea armatei în zonele de la graniţă unde a fost declarată starea de criză.

Armata va putea nu doar să-i controleze pe cei care intră în Ungaria şi să identifice persoanele suspecte, ci şi să aresteze imigranţii ilegali şi să facă percheziţii domiciliare, acolo unde există suspiciunea că sunt adăpostite persoane care au intrat clandestin în ţară.

De asemenea, armata şi poliţia sunt autorizate să deschidă focul, dar folosind arme neletale (cu gloanţe de cauciuc şi puşti cu plasă – web gun).

web gun

Înainte de a cere votul parlamentarilor, premierul Viktor Orban a ţinut un discurs în care a avertizat că Ungaria și Europa sunt în pericol din cauza imigranților care “ne inundă, ne bat la ușă și o împing peste noi”.

Slovenia

Slovenii, confruntaţi cu valurile masive de refugiaţi, au început construirea unui gard metalic, pe un segment de la graniţa cu Croaţia, în zona punctului de trecere Bregana, conform site-ului italian TGcom.it.

Este al doilea stat din UE, după Ungaria, care ia astfel de măsuri extreme, pentru a opri intrarea imigranţilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: