19 aprilie, 2016

otelDelegațiile celor mai mari state producătoare de oțel din lume nu au reușit să ajungă luni la un consens cu privire la soluționarea actualei crize din industria siderurgică, transmite presa internațională.

Miniștri și oficiali din 34 de state, care asigură 93% din producția de oțel de la nivel mondial, au participat la discuții ce au avut loc luni, la Bruxelles și care vizau găsirea unor soluții pentru oțelăriile din întreaga lume.

Delegații au avut mai multe discuții aprinse pe tema cauzelor crizei oțelului, acuzându-se reciproc de actualul context nefavorabil.


SUA a acuzat China pentru eșecul negocierilor, spunând că Beijingul trebuie să reducă producția pentru a evita alte sancțiuni comerciale.

”În situația în care China nu va lua măsuri urgente și concrete pentru a reduce excesul de producție din industrie, inclusiv din cea siderurgică, problemele structurale fundamentale vor rămâne, iar guvernele afectate – inclusiv cel al SUA – nu vor avea alternative în afară de acțiuni comerciale pentru a-și proteja industriile și angajații de pe plan local”, au arătat oficialii americani într-un comunicat.

Întrebat ce acțiuni va lua guvernul chinez, purtătorul de cuvând al ministerul chinez al comerțului a precizat că ”am făcut deja mai mult decât era necesar. Ce mai doriți să facem”. În februarie, autoritățile de la Beijing au promis că vor reduce producția cu 100-150 de milioane de tone, dar și că va disponibiliza circa jumătate de milioane de muncitori din siderurgie.

Din estimările OECD, capacitatea globală de producție s-a ridicat la 2,37 miliarde de tone în 2015, însă doar 67,5% din aceasta a fost folosită, în scădere față de anul anterior (70,9%).


China, cel mai mare producător de oțel din lume, și-a crescut exporturile în ultimii ani, ca parte a planului autorităților de la Beijing de a muta economia către un model bazat pe consum și servicii și nu pe producție.

În martie, exporturile chineze de oțel au crescut cu 30% față de anul precedent, la 9,98 milioane de tone, în ciuda măsurilor de anti-dumping instituite peste tot în lume pentru a proteja industriile locale de importurile ieftine din China.

A da vine pe China pentru supraproducția de la nivel mondial este o scuză ieftină, se arată într-o opinie publicată de presa chineză controlată de stat, cea care reflectă de cele mai multe ori viziunea autorităților cu privire la diverse teme de interes.

”Să dai vina pe alte state este întotdeauna o metodă ieftină și eficientă folosită de politicieni pentru a aduce o furtună deasupra problemelor economice domestice. Arătatul cu degetul și protecționismul sunt însă contraproductive”, notează presa chineză.

Cecelia Malmstrom, comisar european pentru comerț, a precizat că statele ar trebui să renunțe să mai subvenționeze oțelării care nu sunt rentabile, dar și că ar trebui să trateze companiile de stat din industria siderurgică după aceleași reguli și principii ca firmele private.

Discursul său pare să îl contrazică pe cel al comisarului pentru industrie, Elzbieta Bienkowska, care a declarat pentru presa germană că Uniunea Europeană ar trebui să discute despre o eventuală înlesnire la legislației privind ajutor de stat, astfel încât guvernele să își poată susține industriile aflate în dificultate.

Bienkowska a arătat că producători precum ArcelorMittal, Tata Steel sau Thyssenkrupp se află la limita avantajelor pe care le pot aduce retehnologizarea și modernizarea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: