marți

16 aprilie, 2024

17 mai, 2011

Retinerea lui Dominique Strauss-Kahnde poliţia din New York, sub acuzaţia de tentativă de viol, înainte de a se urca în avionul ce trebuia să îl ducă la reuniunea europeană de criză dedicată asistenţei pentru statele îndatorate din zona euro, a devenit deja istoria unuia dintre cele mai mari scandaluri mondiale din cate au fost in ultimii ani.

Moneda europeană a început săptămâna sub presiune, toate bursele lumii au incheiat ieri “in rosu” (vezi imaginea exacte in poza de mai jos)

Familia in care s-a nascut DSK, Strauss-Kahn este o familie foarte bogata si micul Dominique s-a nascut cu o lingurita de aur in gura. Pentru cine cunoaste Parisul, faptul ca s-a nascut si a locuit la Neuilly-sur-Seine spune toata povestea acestui cetatean.


Strauss-Kahn a studiat ştiinţele economice la „École des hautes études commerciales” şi „Sciences Po Paris”. Între anii 1977 – 1980 a fost profesor de economie la o şcoală superioară în Nancy şi apoi la universitatea din Nanterre şi Paris.

Dl Strauss-Kahn si-a inceput cariera politica ca membru marcant si de viitor al Uniunii Studentilor Comunisti, prin anii ’70. Cand a fost clar ca acesti comunisti francezi nu sunt de viitor, DSK si-a moderat gusturile proletare si a devenit socialist, transformandu-se in membru marcant al CERES (Centre d’études, de recherches et d’éducation socialiste). Unde a publicat si prima lui carte – „L’épargne et la retraite”.

Din 1986 a fost ales deputat în Haute-Savoie, iar după doi ani este ales din nou ca deputat în Val-d’Oise. Sub preşedinţia lui François Mitterrand este delegat în 1991 în ministerul pentru industrie şi comerţ exterior. În 1993 fondează cancelaria „DSK Consultants” care se ocupă mai ales cu problemele lobbistice al Franţei în Brüssel.

 


Între anii 2002 şi 2004 candidează din nou şi are din nou o ascensiune în arena politică, ajungând în conducerea partidului socialist. În timpul preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy este numit în 2007 directorul Fondului Monetar Internaţional. Pe la mijlocul lunii octombrie 2008 este implicat într-un scandal, fiind învinuit de abuz de funcţie şi încercare de viol a unei angajate. El a negat aceste învinuiri (fara dovezi, ancheta este încheiată).

Arestarea sefului FMI ii privează pe europeni de un element de mare pret politic pe scena internaţională. Dominique Strauss-Kahn a ştiut si a reusit sa lipeasca eticheta sociala pe felul cum au fost facute intervenţiile Fondului în ţările lovite de criză, ca şi să facă astfel încât vocea Europei să fie auzită în sânul unei instituţii percepute ca fiind vârful de lance al neo-liberalismului.

Disparitia lui DSK dela conducerea Fondului Monetar Internaţional survine într-un moment crucial pentru salvarea Greciei şi pentru stabilitatea zonei euro. Tocmai este distrus un personaj-cheie al operaţiunilor de tip „intervenţie-rapidă” pentru depăşirea crizelor care afectează statele suverane şi ameninţă economia mondială.

Evenimentul petrecut la New York pe 15 mai a anulat întrevederea dintre Dominique Strauss-Kahn şi Angela Merkel pentru depăşirea disensiunilor periculoase privind criza din Grecia; Consiliul de conducere al FMI a fost convocat de urgenţă la Washington; funcţia de director interimar al FMI i-a fost încredinţată adjunctului lui DSK, americanul John Lipsky. Pe 16 mai, delegaţia FMI se prezintă fără liderul său la reuniunea Eurogrupului, unde trebuie să se decidă metode urgente pentru salvarea Greciei şi să se ofere un aviz favorabil numirii italianului Mario Draghi la conducerea Băncii Centrale Europene. În Germania a fost necesară intervenţia ministrului Economiei, Wolfgang Schaeuble, pentru a se oferi garanţii burselor înainte de deschidere: „Căutarea soluţiei pentru problemele Greciei nu este blocată, arestarea lui Dominique Strauss-Kahn nu va afecta negocierile”. Gravitatea pierderii pentru economia globală este evidenţiată de reacţiile extreme ale Franţei. (Vezi articolul din La Repubblica)

Fara indoiala ca meritele lui Dominique Strauss-Kahn in stabilizarea economiei mondiale sunt extrem de mari. Timp de aproape 2 ani, relaţiile personale pe care Dominique Strauss-Kahn le are de mult timp cu oamenii centrali ai politicii mondiale, Jean-Claude Trichet şi George Papandreou, credibilitatea pe care a obţinut-o în relaţia cu Angela Merkel şi Barack Obama au fost arme preţioase pentru depăşirea tensiunilor asupra metodelor de salvare a zonei euro.

Probabil ca FMI trebuie acum să facă faţă unei urgenţe fără precedent, iar soluţia finală care se intrevede consta în aducerea în locul lui Strauss-Kahn a unui membru BRIC (chinez sau brazilian), lucru care ar putea să confirme noua fata a lumii economice si forta noilor puteri emergente. Intr-un fel sau altul şi sfârşitul unei oranduiri economice cunoscute. Pretul platit de Uniune Europeană este enorm pentru căderea lipsită de glorie a unuia dintre cei mai promiţători lideri ai săi.

Theophyle

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. Nu cred ca e o facatura, dar chiar de-ar fi o merita pentru ideile lui socialiste de pe pozitia unuia caruia nu i-a lipsit nimic!
    Se va gasi un alt specialist, poate cu intentii mai bune!
    Nu piere lumea din asta!
    Desi dupa sceptici, lumeq piere a doua zi dupa judecarea lui…
    O fi asta judecata de apoi pentru cate a facut pe unde a trecut, fara sa respecte femeile si nu numai……?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. Nu cred ca e o facatura, dar chiar de-ar fi o merita pentru ideile lui socialiste de pe pozitia unuia caruia nu i-a lipsit nimic!
    Se va gasi un alt specialist, poate cu intentii mai bune!
    Nu piere lumea din asta!
    Desi dupa sceptici, lumeq piere a doua zi dupa judecarea lui…
    O fi asta judecata de apoi pentru cate a facut pe unde a trecut, fara sa respecte femeile si nu numai……?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: