sâmbătă

20 aprilie, 2024

4 decembrie, 2015

refugiatAutorităţile de la Atena au adoptat joi măsuri pentru a face faţă crizei migraţiei, activând mecanismele UE de Protecţie Civilă şi acceptând ajutorul Frontex la frontiera cu Macedonia, în condiţiile în care unele state europene ar fi cerut suspendarea Greciei din spaţiul Schengen.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, Grecia a adoptat joi trei măsuri pentru a face faţă crizei migraţiei, activând mecanismele Uniunii Europene menite să ajute în situaţii de criză:

  • A activat Mecanismul UE de Protecţie Civilă, pentru a beneficia de sprijin material în vederea gestionării afluxului de refugiaţi şi solicitanţi de azil. Astfel, autorităţile elene au cerut bunuri precum corturi, generatoare, paturi, echipamente sanitare şi truse de prim-ajutor. Livrarea ajutoarelor este coordonată de Centrul de Coordonare a Răspunsului la situaţii de urgenţă (ERCC) al CE, care colaborează cu autorităţile elene şi ale celorlalte state participante la Mecanism.
  • A întocmit un plan în colaborare cu Frontex în vederea unei operaţiuni la graniţa Greciei cu Macedonia, unde Agenţia europeană pentru frontiere va oferi asistenţă la înregistrarea imigranţilor. Desfăşurarea ofiţerilor suplimentari va începe săptămâna viitoare, precizează CE.
  • A depus o cerere oficială privind desfăşurarea unei operaţiuni a Echipei de Intervenţie Rapidă la Frontiere (RABIT), pentru a oferi sprijin la graniţa sa externă din insulele din Marea Egee. Frontex va procesa această cerere cu prioritate, în condiţiile în care peste 50.000 de persoane au intrat în Grecia de la 1 noiembrie.

Aceste decizii au fost luate în condiţiile în care mii de imigranţi sunt blocaţi la graniţa dintre Grecia şi Macedonia, după ce autorităţile de la Skopje au permis intrarea în ţară doar sirienilor, irakienilor şi afganilor ce fug din calea conflictelor, generând proteste din partea cetăţenilor altor ţări.


Poliţia macedoneană a folosit gaze lacrimogene pe fondul tentativelor eşuate de a elibera un punct de trecere a frontierei blocat de protestatari, iar un tânăr imigrant marocan a fost electrocutat în apropiere de Idomeni, după ce s-a urcat pe acoperişul unui tren.

Aproximativ 5.000 de persoane sunt blocate în prezent la frontieră, inclusiv sirieni, irakieni şi afgani care au sosit miercuri noaptea.

ONU a suspendat distribuţia de alimente din motive de securitate, în condiţiile în care depozitul său a fost jefuit.

Miniştrii de Interne din statele UE se vor întâlni vineri pentru a discuta abilitatea Greciei de a controla numărul mare de imigranţi ce intră în ţară în drum spre nordul Europei.


Decizia Atenei de a accepta ajutorul UE şi al Frontex în gestionarea crizei migraţiei a fost salutată de blocul comunitar înaintea reuniunii, în condiţiile în care au existat informaţii potrivit cărora unele state UE au cerut suspendarea Greciei din spaţiul Schengen pentru că nu depune suficiente eforturi pentru a-şi securiza frontierele externe şi respinge ajutorul european.

Grecia neagă că ar fi respins vreodată asistenţa din partea UE, dar Guvernul, conştient de implicaţiile interne, a vrut să clarifice faptul că Frontex va ajuta doar la înregistrarea imigranţilor şi nu va participa la misiuni comune de patrulare la frontiere.

Aproape 600.000 de imigranţi au sosit în Grecia anul acesta, majoritatea călătorind pe mare din Turcia. Guvernul afirmă că a cheltuit circa un miliard de euro pentru gestionarea crizei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: