sâmbătă

20 aprilie, 2024

15 octombrie, 2013

UPDATE: Camera Reprezentanţilor a refuzat să susţină planul democraţilor şi al republicanilor moderaţi din Senat, insistând pentru introducerea condiţionării legate de amânarea Obamacare şi oferind un nou plan de ieşire din cele două crize.

Poziţia republicanilor conservatori a stârnit furia democraţilor, care au anunţat că noul proiect propus de Camera Reprezentanţilor nu va trece de Senat. 

Liderul democraţilor din camera inferioară, Nancy Pelosi, a declarat că noul plan al republicanilor „sabotează eforturile bipartizane din Senat şi este un lux pe care ţara nu şi-l permite”.


Casa Albă a respins şi ea noua propunere a Camerei Reprezentanţilor, purtătorul de cuvânt Amy Brundage amintind că preşedintele Barack Obama a declarat de nenumărate ori că „membrii Congresului nu trebuie să ceară răscumpărări pentru a-şi îndeplini responsabilităţile de bază, trecerea bugetului  şi plata facturilor naţiunii”.

Negocierile dintre Senat și Casa Albă au readus optimismul pe piețele financiare internaționale, însă mai rămâne ca și republicanii din Camera Reprezentanților să fie de acord cu planul convenit, scrie presa străină.

Varianta aflată în discuții ar fi, potrivit presei americane, ca statul federal să fie finanțat până la 14 ianuarie, iar plafonul de îndatorare să poată crește până la mijlocul lui februarie.

Dacă și Camera Reprezentanților acceptă, statul federal, care a intrat în a treia săptămână de paralizie parțială, va fi deblocat imediat.


A mai existat o dată riscul foarte ridicat ca SUA să intre în incapacitate de plată, în 1979, când președinte era tot un democrat, Jimmy Carter.

Negocierile purtate până în ultimul moment au dus la evitarea colapsului.

O eventuală intrare în incapacitate de plată va afecta situația financiară a a întregii lumi, au avertizat mai mulți oficiali, și va readuce recesiunea globală, va destabiliza bursele internaționale și va scădea rolul dolarului ca monedă de rezervă a lumii.

Congresul trebuie să majoreze până la 17 octombrie plafonul datoriilor SUA, în prezent de 16.700 de miliarde de dolari, altfel există riscul ca SUA să intre în incapacitate de plată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: