Camera Reprezentanţilor i-a propus joi preşedintelui SUA o extindere cu şase săptămâni a creşterii nivelului datoriilor, dar fără deblocarea statului federal, compromis ce nu a fost acceptat deocamdată de Barack Obama.
Delegaţia republicanilor din Camera Reprezentanţilor a mers la negocierile de la Casa Albă cu oferta unei prelungiri pe şase săptămâni a creşterii nivelului datoriilor, dar hotărâtă să nu accepte nicio concesie în ceea ce priveşte închiderea instituţiilor guvernamentale.
Potrivit The Hill, strategia lor este să facă un pas înapoi în chestiunea datoriilor, pentru a fi siguri că vor avea câştig de cauză în problema bugetului pe 2014. Acesta trebuia aprobat până la 1 octombrie, dar lipsa unui acord între cele două camere ale Congresului a dus la închiderea parţială a statului federal în ultimele 10 zile.
„Preşedintele nu a spus da, nu a spus nu”, a declarat la ieşirea de la Casa Albă Paul Ryan, republican de Wisconsin.
Hal Rogers, republican de Kentuky, a declarat că preşedintele Obama îşi doreşte deblocarea statului federal înainte de a merge mai departe cu negocierile.
Chiar dacă a eșuat prima rundă, negocierile vor continua, au declarat ambele tabere.
Planul Camerei Reprezentanţilor, scrie The Hill, nu este agreat însă de republicanii din Senat. Îngrijoraţi de căderea partidului în sondaje, aceştia au început deja elaborarea unei oferte separate pentru negocierile pe cele două crize – cea bugetului şi cea a plafonului datoriilor, mult mai generoasă decât cea a colegilor lor din camera inferioară a Congresului.
Congresul trebuie să majoreze până la 17 octombrie plafonul datoriilor SUA, în prezent de 16.700 de miliarde de dolari, altfel există riscul ca SUA să intre în incapacitate de plată.
Imediat după aflarea ofertei de extindere pe şase săptămâni a limitei de îndatorare, indicele industrial Dow Jones a urcat cu 200 de puncte, pentru a se închide cu o creştere de peste 300 de puncte.