Criza de imunoglobulină pare departe de rezolvare – încă nu se poate estima câte doze vor sosi cu ajutorul apelului introdus în sistemul electronic al mecanismului european de protecție civilă, iar discuțiile cu producătorii abia au demarat.
În afara răspunsului venit de la Crucea Roșie din Austria, SUA au transmis că ar avea și ele o soluție, a explicat miercuri ministrul Sănătății, Sorina Pintea:
„Sunt 70 de state care au achiesat la sistemul acesta de mecanism şi care caută soluţii. Probabil ne vor oferi şi soluţii. Statele Unite au spus că au o soluţie, dar, repet, le centralizăm şi vedem”.
Ea s-a declarat încrezătoare că situația va fi rezolvată, deoarece există imunoglobulină pe stoc și în Europa.
Banii aruncați pe un medicament inutil, în locul necesarului stringent
S-au transmis specificațiile produselor căutate, pentru a nu se întâmpla ca anul trecut, când fostul ministru Florian Bodog a comandat 6.000 de fiole Pentaglobin, un produs inutil bolnavilor cu imunodeficiențe, adică celor care au rămas acum fără medicamente.
Pentaglobinul este folosit în sepsisul grav, dar de pe stoc lipsește produsul Intratec.
Florian Bodog a recunoscut că a existat această comandă inutilă, făcută prin Ordin de ministru, care a fost anulată ulterior, după ce Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune a semnalizat eroarea.
Potrivit fostul ministru PSD, responsabilitatea îi revine secretarului de stat Cristian Grasu, care ocupă și acum această funcție în MS, el fiind cel care a stabilit indicațiile medicamentului.
La Vremea respectivă, Florian Bodog nu și-a recunoscut public greșeala.
(Citiți și: ”România declară oficial criza imunoglobulunei și cere ajutorul UE”)
Tot miercuri, ministrul Pintea s-a întâlnit cu reprezentanții producătorilor de imunoglobulină, care și-au retras anul trecut de pe piața românească produsul, dar discuțiile sunt abia la început.
După prima rundă, ministrul a declarat că nu va reintroduce taxa clawback.
Criza imunoglobulinei, negată până la primul deces
Imunoglobulina este o substanţă obţinută din plasma sanguină umană, care conține anticorpi și este indispensabilă pacienților cu imunodeficiențe și afecțiuni autoimune, al căror organism nu se poate apăra în lipsa acestor produse.
Criza a început în vara anului trecut, după ce Guvernul PSD – ALDE a eliminat lista medicamentelor esențiale.
Fostul ministru Florian Bodog a negat existența crizei de imunoglobulină până în decembrie, când o femeie de 69 de ani a murit la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, din cauza lipsei medicamentului.