30 ianuarie, 2015

mugur isarescu -La trei zile după ce în Camera Deputaților s-a ridicat problema convocării „conducerii BNR la cel mai înalt nivel” în fața Comisiei de Buget- Finanțe, Banca Națíonală a organizat vineri o conferință de presă pe problema creditelor în franci elvețieni, guvernatorul Mugur Isărescu anunțând: „Mesajul nostru către Parlament va fi acesta: să se meargă pe mai multe soluții, individuale, nu către una generală.”

Guvernatorul reiterează, astfel poziția Băncii Naționale în chestiunea creditelor în franci: cheia este înțelegerea între bănci și clienți după principiul împărțirii pierderilorviziune aflată în contradicție cu vocile politice care vorbesc despre reconversia creditelor în lei la cursul istoric, sau chiar de blocarea cursului la o valoare mai mică.

Conversia la cursul istoric – consecințe

Guvernatorul Mugur Isărescu a explicat că aprecierea bruscă a francului elvețian a generat probleme în toate statele, fiind vorba de „un șoc neprevăzut”. „Trebuie lăsate lucrurile să se așeze. Nu e bine la emoție”, a spus guvernatorul.


Mugur Isărescu a exemplificat  propunerile de rezolvare a situației, pe care le-a caracterizat drept „fantezii de seară, la televizor”:

Potrivit guvernatorului BNR, cea mai vehiculată solicitare de acest gen, respectiv cea a conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric, ar genera pierderi pentru băncile care au acordat astfel de credite de 5,7 miliarde lei, reprezentând 0,8% din PIB, iar conversia la cursul istoric plus 20%, cât au solicitat împrumutaţii în franci elveţieni, ar genera pierderi de 4,5 miliarde lei (0,6% din PIB).

1

Potrivit datelor BNR, contextul în care s-ar adopta o asemenea soluție nu este tocmai fericit (v. tabelul de mai jos) efortul de curăţare a bilanţurilor de credite neperformante a condus deja la valori negative ale profitabilităţii sistemului bancar.

Evoluția profitabilității sistemeului bancar în contextul demarării procesului de curățare a bilanțurilor
Evoluția profitabilității sistemeului bancar în contextul demarării procesului de curățare a bilanțurilor

Soluțiile propuse de BNR


„Nu suntem avocații băncilor”, a repetat cu obstinație guvernatorul BNR, care a detaliat de ce banca centrală se pronunță în favoarea soluțiilor individuale, în detrimentul unei soluții generale de reconversie la cursul istoric.

Acestea ar fi :

  • menţinerea ratelor lunare în lei aferente creditelor în franci elveţieni la un nivel apropiat celui din luna decembrie 2014
  • conversia creditelor în lei la cursul zilei şi/sau acordarea unui discount privind cuantumul servicului datoriei
  • reducerea temporară a ratei dobânzii pentru a compensa efectul aprecierii francului elveţian
  • flexibilizarea mecanismului de rescadenţare şi a duratei în raport cu capacitatea financiară a debitorilor

“Soluţiile sunt complementare. Fiecare bancă poate aplica un mix adecvat de soluţii adaptat fiecărui caz individual. Ele sunt valabile şi pentru creditele acordate în alte monede şi pot fi optimizate de la caz la caz”, preciza un comunicat al BNR de joi, care mai anunța că ”băncile vor avea în vedere simplificarea procedurilor administrative şi întărirea protecţiei debitorilor în raport cu banca, astfel încât în procesul rescadenţării creditelor să nu se înăsprească termenii contractului de credit precum rata dobânzii, comisioane sau solicitarea constituirii de noi garanţii.”

Discountul pe care îl pot face băncile este substanțial” – a apreciat guvernatorul BNR.

Cum procedează alte state în chestiunea creditelor în franci elvețieni

Guvernatorul Mugur Isărescu a trecut în revistă, vineri, și măsurile adoptate în statele vecine considerând că întrebarea retorică ”De ce alții pot și noi nu?” ascunde în cel mai bun caz necunoașterea situației exacte.

  • Croația. ”S-a procedat la înghețarea cursului la cel înregistrat înainte de apreciere, nu la cursul istoric. Măsura este valabilă 1 an. Chiar și așa, măsura aduce acest stat la limita declanșării procedurii de infringement, nu cred că ne dorim așa ceva…”
  • Polonia. ”S-a vorbit mult pe această temă dar nu s-a întreprins nimic. Să facem la fel? Numai discuțiile publice privind posibila conversie la alt curs decât cel al pieței a dus la creșterea cu 15% a costurilor cu care țara se împrumută de pe piețe”.
  • Ungaria. ”Măsurile s-au luat din cauză că peste 50% dintre administrațiile locale sunt supraîndatorate de creditele în franci elvețieni. Municipalitățile se confruntau cu falimentul, însă, public, e greu să spui că măsura este în folosul acestora, sau al statului. În plus, banca centrală s-a angajat să furnizeze lichiditate băncilor comerciale 8 miliarde euro.”
  • Austria. ”Se tot vehiculează public că s-a interzis creditarea în franci elvețieni. Nimic mai fals, nu s-a făcut așa ceva.”

BNR va relaxa reglementările privind conversia creditelor în valută

Guvernatorul Mugur Isărescu a mai afirmat că ”pseudo-soluțiile” pot avea ”un impact dramatic asupra economiei” iar o soluție realistă ar fi aceea ca băncile să promoveze soluții de ”burden sharing”, în special adresate segmentului de debitori cu venituri lunare scăzute.

În scopul adapării reglementărilor prudenţiale bancare la noile cerinţe ale pieţei financiare, Mugur Isărescu a mai anunțat că BNR va aproba, la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie, noi reguli pentru:

  • Facilitarea conversiei în lei a creditelor în valută
  • Aplicarea eficientă a OUG nr. 46/2014 cu amendamentele propuse de Ministerul Finanţelor Public

(Descărcați AICI prezentarea integrală a guvernatorului Mugur Isărescu)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: