joi

23 mai, 2024

31 mai, 2013

Cu an înainte de alegerile pentru Parlamentul European, formațiunile eurosceptice din Europa câștigă teren pe scena politică internă și, în consecință, există temeri că au șanse mari să obțină un număr considerabil de mandate în Parlamentul European, în condițiile în care membrii Legislativului european sunt aleși prin vot direct de cetățeni.

Deși momentul alegerilor pentru Parlamentul European este încă îndepărtat, campania electorală nu a început, scrutinul din mai anul viitor nu le oferă o perspectivă încurajatoare formațiunilor proeuropene. De la Nordul la Sudul Europei, partidele eurosceptice, protestatare, extremiste profită de pe urma crizei cu care se confruntă Uniunea în ultimii ani, iar sondajele realizate în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European arată că ar avea asigurate 20% din voturile cetățenilor.

Susținerea pentru antieuropeni crește în Franța, Italia, Marea Britanie

În Franța, susținerea pentru formațiunea de extremă-dreapta Frontul Național condusă de Marine Le Pen și pentru partidul radical de stânga al lui Jean-Luc Melanchon este în creștere, iar europenii nu au uitat performanța obținută de formațiunea antieuropeană Mișcarea Cinci Stele, condusă de comicul Beppe Grillo la alegerile din Italia. Îngrijorarea se menține și în ceea ce privește Grecia, unde partidul extremist Zori Aurii a intrat după alegerile de anul trecut în Parlamentul de la Atena, după ce și-a câștigat popularitatea cu un puternic discurs antieuropean.


Situația este la fel de alarmantă și în Marea Britanie, unde Partidul Independenței (UKIP), care susține ieșirea țării din UE, îi dă bătăi de cap premierului conservator David Cameron. În plus, curentul eurosceptic se consolidează și în Germania, unde profesorul de economie Bernd Lucke a fondat partidul antieuropean Alternativa pentru Germania. Potrivit sondajelor, formațiunea are șanse reduse să treacă de pragul de 5% pentru a intra în Bundestag la alegerile generale din septembrie. Partidul a ajuns însă la 12.000 de membri în doar câteva luni, iar la scrutinul pentru Parlamentul European de anul viitor ar putea obține mai multe voturi din partea alegătorilor.

Cum vor fi influențate alianțele în PE

În cazul în care popularitatea partidelor eurosceptice se va concretiza la alegerile europene de anul viitor, va avea loc o refacere a alianțelor în Parlamentul European. Potrivit Le Monde, grupul liberalilor-democraților, condus de federalistul belgian Guy Verhofstadt și cel al Verzilor, neglijat de Daniel Cohn-Bendit, se tem că vor fi marginalizați, după ce au avut un rol important în actualul Parlament. În plus, principalele două forțe de pe scena politică europeană, conservatorii din Partidul Popular European și social-democrații ar putea fi nevoiți să coabiteze cu grupul euroscepticilor. Situația este însă incert, în condițiile în care formațiunile eurosceptice, în afară de Frontul Național francez și UKIP din Marea Britanie, care au și reprezentanți și în actualul Legislativ european, vor avea dificultăți în vederea formării unui grup, din cauza divergențelor, astel că este posibil să decidă să-și desfășoare activitatea independent.

În plus, ar putea apărea dificultăți pentru formarea unor majorități stabile pentru a permite Parlamentului să ia decizii împreună cu Consiliul asupra propunerilor Comisiei Europene. Toate acestea riscă să afecteze activitatea Parlamentului European într-un moment dificil pentru Europa confruntată cu o criză economică în ultimii ani.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: