marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 septembrie, 2020

Criza coronavirus a consumat în întregime echivalentul celor aproape 6,1 miliarde de euro, care au intrat în rezerva valutară, din emisiunile de titluri de stat în euro și dolari, care au avut loc în mai și în iulie, potrivit datelor Bănci Naționale a României (BNR).

Altfel spus, prețul stabilității cursului valutar a fost de peste 5,1 miliarde de lei, dacă sunt luate în considerare și plățile de circa 936 milioane de euro în contul datoriei publice denominate în valută, directă sau garantată de Ministerul Finanţelor Publice, scadente în perioada analizată. Nu sunt date privind fluxurile de rezerve minime obligatorii.

Rezervele valutare păstrate la BNR  au fost de 35,768 miliarde de euro la 31 august, aproape de nivelul de dinaintea declanșării crizei coronavirus (35,83 mld. euro la 29 februarie), potrivit datelor publicate marți de BNR.


Septembrie va fi una dintre cele mai grele luni din punctul de vedere al serviciului datoriei, plățile scadente însumând 2.171 milioane euro.

Operaţiunile din august

Potrivit comunicatului BNR emis marți, au avut loc:

  • Intrări de 1.360 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene și altele;
  • Ieşiri de 1.841 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăţi de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

ivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5.497 milioane euro.


Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 august 2020 au fost de 41.265 milioane euro, faţă de 41.808 milioane euro la 31 iulie 2020.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: