marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 ianuarie, 2013

USL l-a impus marți pe juristul Crișu Anastasiu în funcția de Avocat al Poporului, acesta primind 358 de voturi favorabile în plenul reunit al Parlamentului.

Potrivit Mediafax, candidatul susţinut de PDL, Gheorghe Iancu, a obţinut un număr de 57 de voturi, în timp ce candidatul UDMR, Peter Eckstein Kovacs șia retras candidatura.

În iulie 2012, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut Guvernului României ca nominalizarea Avocatului Poporului să se facă astfel încât acesta să fie o persoană care să se bucure de susținerea tuturor partidelor.

Cine este noul Avocat al Poporului

  • Născut în 1957, Anastasiu Crişu este profesor universitar la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti şi avocat în Baroul Bucureşti.
  • Între 2005 şi 2009 a fost procurorul la Parchetul de pe lângă ICCJ, între 2002 şi 2005 a fost procuror general financiar pe lângă Curtea de Conturi a României, instituţie în care a mai lucrat între 1993 şi 2002.
  • Între 1990-1993 a lucrat ca inspector la Corpul de Control al Guvernului, iar între 1981 şi 1990 a fost judecător şi procuror.

În anul 2002, Anastasiu, pe atunci procurorul general financiar al Curţii de Conturi, a sesizat Colegiul Jurisdicţional al Municipiului Bucureşti împotriva lui Traian Băsescu, pe atyunci primar general al Capitalei.

Anastasiu susținea că, în calitatea de ordonator de credite, primarul Băsescu nu a avut aprobarea Consiliului General pentru plăţi făcute unei firme care lucrase la Pasajul Basarab fără avizul municipalității.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Lui Traian Băsescu io se imputa un prejudiciu de 37,95 miliarde de lei vechi, însă primarul a fost exonerat printr-o decizie a judecătorului financiar de atunci Petre Lazaroiu.

În prezent, Petre Lăzăroiu este judecător al Curții Constituționale.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: