fbpx

La obiect

Spitalul Piatra Neamț – doar una dintre bombele cu ceas din Sănătate

Un număr de 10 pacienți intubați au murit și șapte persoane au fost rănite în incendiul produs la secția Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului… Mai mult

15.11.2020

Analiză

Observații pe scăderea cu 5,1% a PIB pe primele 3 trimestre

Produsul Intern Brut pe al treilea trimestru din 2020 a consemnat o scădere de -6% atât în termeni reali cât și pe seria ajustată sezonier… Mai mult

15.11.2020

Europa

Comisia Europeană: În România există riscul ca școala online să agraveze inegalitățile deja accentuate. Observațiile de țară

“Există riscul ca din cauza trecerii la învățarea la distanță să se agraveze inegalitățile deja accentuate”, avertizează Comisia Europeană, în Monitorul educației și formării profesionale… Mai mult

12.11.2020

La obiect

GFK: România, statul UE cel mai lovit de pandemie în puterea de cumpărare. Disparitățile regionale

România a fost cel mai afectat stat de pandemie din UE la nivelul puterii de cumpărare a consumatorilor, potrivit unui studiu publicat la nivel european… Mai mult

11.11.2020

Cristian Grosu / Mascarada aflării Adevărului despre Revoluția din 1989

de Cristian Grosu , 16.12.2019

”Domnu ziarist, să vă pun o întrebare: credeți dumneavoastră că eu, maiorul – sau căpitanul, că eram căpitan atuncea – căpitanul Cocan, am înarmat două companii cu muniție de război, le-am îmbarcat în camioane, am ieșit pe poarta unității, le-am aliniat pentru luptă și m-am apucat să împușc eu singur și de capul meu oameni la Fabrica de bere?”.

După întrebarea de mai sus a urmat un lung șir de procese împotriva mea – ca jurnalist care am încercat să ridic puțin plapuma colcăind de căpitani, colonei și generali făcuți la ”excepțional” după Revoluție, de pe criminalii cu epoleți care înecaseră în sânge revoluția de la Cluj-Napoca.

Cel care-mi pusese întrebarea fusese șeful dispozitivului de represiune de la fabrica de bere din oraș, unde armata (Armata!) deschisese focul după ce blocase strada și crease o adevărată ambuscadă împotriva civililor.

Pe mine încercarea de aflare a ”adevărului” despre revoluție m-a costat 16 ani de procese, căci multă lume m-a dat în judecată –  începând cu maiorul Cocan de mai sus (care, mai apoi, a și făcut pușcărie) și până la șefii care-i dăduseră ordinul ”să împuște oameni la fabrica de bere” – șefi care (atenție!) scăpaseră de închisoare: ei nu apăsaseră pe trăgaci, ca prostul de Cocan. Șefi care (atenție și mai mare!) și-au luat imediat gradele superioare, s-au pensionat și au devenit oameni de afaceri – un astfel de ins m-a dat în judecată după ce trecuse în rezervă, își făcuse firmă și devenise furnizorul de cartofi al câtorva zeci de unități militare… Am și scris la un moment dat: ”Generatia de ofițeri care a omorât oameni la Revoluție a ieșit la pensie. Specială. Că la afaceri cu Armata ieșiseră demult”.

”Până și Securitatea cu trupele ei se retrăsese pe o străduță și n-a tras niciun foc: ăia știau ce se întâmplă și probabil avuseseră ordin să-l părăsească în ultimul moment pe Ceaușescu” – îmi povestea, cu indignare, chiar șeful organizației de revoluționari din Cluj, om scăpat cu viață după ce suferise răni severe.

Am mai scris undeva despre asta – nu mai reiau aici pentru că probabil întâmplările de acest gen s-au transformat în clișeu: un vechi amic, care făcuse armata în Timișoara în zilele revoluției, îmi povestise cu lux de amănunte delirul și setea animalică de sânge a celor care ”apărau poporul” împușcând oameni: ”Revoluția văzută de un soldat care a tras”.

Căutarea așa numitului ”Adevăr despre Revoluție” s-a dovedit a fi o mascaradă și, aproape sigur, la fel va rămâne: eram un fraged student în Iași când, pe 14 decembrie 1989, unul dintre colegi venise la curs, alb la față, cu un manifest împotriva lui Ceaușescu, pe care-l găsise în buricul târgului, la Râpa Galbenă, și-l luase cu el printre picioarele milițenilor puși să le strângă după cine știe cine le aruncase acolo.
Ani mai târziu, când scormoneam ca ziarist după un fir logic care să mă ajute să înțeleg cum s-au petrecut atunci lucrurile, discuțiile mele cu cei care participaseră la fabricarea și răspândirea manifestelor mă aruncaseră în ceață: toți voiau libertate – ca noi toți, nu-i așa? – dar numai câțiva se apucaseră să scrijelească cu o lamă de ras în guma de șters cuvintele împotriva regimului comunist și să se și sincronizeze în acțiunea de răspândire a lor: și fiecare dintre ei refuza să răspundă la 2 întrebări când li le puneam.

Ei bine: gloanțele au fost ale Armatei și așa va și rămâne. Dar în spatele acelor oameni răi, proști și cu suflete mici, se desfășura vechiul război dintre Partid și Securitate, pe care economia de piață l-a transformat mai apoi în război economic și politic. De aia nici nu merita crezare Liviu Dragnea când vorbea de statul paralel (atenție: în ciuda exemplelor copleșitoare cu abuzurile reale din Justiție): el însuși făcea parte dintr-un stat paralel, care nu voia decât să ia în concesiune, măcar pentru un mandat, butoanele cu care să mitralieze celălalt stat paralel.

Azi, decembrie 2019, la 30 de ani de la Revoluție – când Partidul și Securitatea au pus mâna pe ruinele economiei lui Ceaușescu și au transformat-o fie în economie de piață (cazuri foarte rare – doar 26% din privatizări au fost reușite), fie în comisioane de zeci, sute și, însumate, chiar miliarde de dolari scoase din țară și ascunse în paradisuri fiscale – ”aflarea adevărului” se întoarce la zona strict politică:
adică spre inșii făcuți din acea combinație de prostie, orgoliu, aroganță și, uneori, de ghinion, care nu știau, atunci când deschideau gura, că vorbele lor devin decizii, ordine și morți și răniți. Adică puțin mai sus (adică tot foarte jos) de ceea ce trăim de vreo 10 ani de politicieni aflați sub nivelul mediu de inteligență și competență al poporului mediu:

și-ar putea cineva închipui ce decizie ar fi luat la Revoluție oricare din politicienii care ne inundă azi, decembrie 2019,  televizoarele?

Căci, dacă se voia cu adevărat aflarea adevărului, totul ar fi început, chiar din anii 90, cu o lege a lustrației: o normă care i-ar fi izolat de economie și de societate pe adevărații vinovați de crimele de la Revoluție și i-ar fi lăsat fără resursele financiare și decizionale cu care vreme de 30 de ani au blocat orice anchetă cât de cât corectă și imparțială.

Cum nu am avut legea lustrației, avem azi același război dintre Partid și Securitate (desigur, la nivelul ”capitalist” și ”democratic” al problemei), fiecare dezvoltându-și, pe direcția sa, politicile: cele economice și cele de cadre.

Iar adevărul despre Revoluție va rămâne în spatele marilor pași făcuți de România în UE și NATO, ca să fie decis de statele paralele – realmente paralele – în urma conflictelor păstrate intacte, cauzate de niște lucruri care și-au pierdut valabilitatea de mult.

Cât despre ”adevărații vinovați și responsabili”, dacă chiar vor fi găsiți vreodată, aceștia  vor fi, chiar la nivel politic, proștii din stirpea maiorului Cocan: n-au înarmat pe nimeni, n-au scos trupe pe poarta unității, nu le-au așezat în dispozitiv pentru ambuscadă: ei ”doar” au mâncat la popotă și au apăsat pe trăgaci.

Ceea ce unii dintre ei fac și azi.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 16.12.2019

2 comentarii

 1. stefan60
  17.12.2019, 8:16 pm

  Mascarada ?
  Masluirea adevarului , depistaje (teroristi, agenti straini) , tragerea de timp , procese , alte procese , recursuri , pasari de dosare intre procuratura civila si cea militara pina cind inculpatii (cati au mai ramas) sa ajunga la cimitir. Eventual si cu onoruri militare .

  Ca toti erau ofiteri ai armatei romane.

  Luati cazul capitanului Carp Dando. Cel care a condus dispozitivul din centrul Clujului . A impuscat cu mana lui pe Calin Nemes care era dezarmat si in pieptul gol . Apasind tragaciul a urlat : “Împuşcaţi-i că nu-s oameni”.

  https://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:PozeRevolutia1989clujByRazvanRotta03.jpg

  Ajuns locotenent colonel cu pensia speciala aferenta . Mandria armatei romane ?
  Nimeni nu a indraznit macar sa il deie afara din armata ca criminal ordinar . Pensionat special .

  Sau luati “actiunea Trandafirul” de la Timisoara cu arderea cadavrelor .
  Pe o scara mai mica exact ce au facut nazistii la Birkenau. Doar ca dupa razboi , chiar daca au invocat “am executat ordidele” a fost stabilit ca un ofiter care alege meseria armelor voluntar , nu are nici o scuza in a executa ordine criminale . De ucidere a civililor neinarmati . Ca urmare au ajuns la streang sau plutonul de executie. (sint filmate pe youtube cu executia acestor animale cu fata umana)
  In RO nimeni si niciodata nu a platit pentru asa ceva (exterminare organizata si planificata cu distrugere de cadavre).
  Scuza “am executat ordinele ” e bauta si azi de magistratura independenta dar afona total de jurisprudenta internationala . (vezi cazul Ursu si cum vin achitati complicii in uniforma a calailor )
  Ce democratie poti construi cind criminalii si complicii vin avansati , recompensati cu pensi marete si nu in ultimul rind ,aia care cu chiu si vai au fost condamnati (dupa ani si ani de tragere de timp ) urgent gratiati prin decrete prezidentiale ?

 2. Ionescu
  4.1.2020, 1:07 pm

  NU domnule Cristian Grosu,MASCARADĂ!!!!MĂSLUIRE… Cum explicaţi dvs.ELIMINAREA A ZECI DE SACI ÎN CARE SE AFLAU SUTE DE CARNETE DE PARTID ALE MEMBRILOR P.C.R. ŞI SUTE POATE MII DE CĂRŢI DE EVIDENŢĂ PERSONALĂ A MEMBRILOR P.C.R.!!! ELIMINAREA LOR FIIND ARDEREA ÎN FAŢA PRIMĂRIEI DIN TÂRGOVIŞTE ÎN DECEMBRIE 1989??? NU V-Ă MENŢIONEZ DATA PENTRU CĂ MI-AM ÎNTOCMIT O DECLARAŢIE-MĂRTURIE DE PARTICIPARE LA EVENIMENTELE DIN DECEMBRIE 1989 DIN TÂRGOVIŞTE PE DATA DE 29 DECEMBRIE 1989 ŞI NICI DUPĂ 30 DE ANI NU MI S-A RECUNOSCUT CERTIFICATUL DE REVOLUŢIONAR!!!–PENTRU CĂ LE STĂ ÎN GÂT ACELOR TERORIŞTI,DOMNULE Cristian Grosu CU DOVEZILE DE CINE AU TRAS ÎN CETĂŢENII AI MUNICIPIULUI TÂRGOVIŞTE DIN CLĂDIREA INSPECTORATULUI JUDEŢEAN DE MILIŢIE DIN DECEMBRIE 1989!!! AFLAREA ADEVĂRULUI NU LE CONVINE SECURITĂŢII,PE CARE COMUNIŞTII I-AU SĂLTAT ÎN GRAD!!!!

Lăsați un comentariu


Stiri

Răspunsul Kremlinului la cererea Maiei Sandu: “Retragerea forţelor de menținere a păcii în Transnistria poate duce la destabilizare gravă în regiune”

Iulian Soare

O modificare a statu-quo-ului forţelor ruse de menținere a păcii în Transnistria ar putea duce la o destabilizare gravă în regiune, a declarat luni Dmitri… Mai mult

Europa

Comisia a virat României a 3-a tranșă de – de 3 mld. euro – din împrumuturile acordate prin SURE

Iulian Soare

Comisia Europeană a plătit marţi a treia tranşă, în valoare de 3 miliarde de euro, din împrumutul acordat în cadrul instrumentului SURE. Dintre cele cinci… Mai mult

Stiri

Consens în OPEC – restricțiile de producție, prelungite cu 3 luni, dacă acceptă și aliații din OPEC+

Iulian Soare

Membrii OPEC au ajuns luni la un consens larg asupra necesităţii de prelungire cu trei luni a măsurilor actuale de reducere a producţiei, dacă aliaţii… Mai mult

Stiri

1 Decembrie în epidemie / Ziua Națională, aniversată fără public. Președintele Iohannis: Cadrele medicale, eroii acestui an

Vladimir Ionescu

Pentru prima oară de la stabilirea zilei de 1 Decembrie ca zi națională a României, ceremonia din Piaţa Arcul de Triumf nu a fost deschisă… Mai mult

Europa

Documente secrete: China raporta doar jumătate din cazurile de infectare în debutul epidemiei în Wuhan – CNN

Adrian N Ionescu

La un an după ce un pacient chinez prezenta simptomele coronavirus, dezvăluirile despre documente secrete ale autorităților sanitare din provincia chineză Hubei spun că, la… Mai mult

Europa

The Guardian: Românce, victime tăcute ale exploatării sexuale în Marea Britanie

Iulian Soare

Poliţia britanică a descoperit opt românce – care purtau ”scuturi faciale” şi măşti – într-o descindere într-un bordel în sud-estul Angliei, pe ai cărui pereţi… Mai mult

Stiri

Reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele NATO: Agenda

Vladimir Ionescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă marţi şi miercuri la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO, care se va desfăşura în regim de… Mai mult