20 noiembrie, 2023

A fost o decizie riscantă și scumpă, dar a meritat. Un înger păzitor harnic și puțin agitat a insistat să ne grăbim – și a pus și el umărul – să ne încordăm și să pornim totul în 2018, anul Centenarului, dar nu din cauza Centanarului:
ci pentru că astrele se aliniaseră pentru intrarea în marele șantier al resetării echilibrului mondial sub toate aspectele lui. (Geo)politic, economic, militar, societal, sistemic.

Iar în fluviile de pixeli care se evaporă aproape instantaneu formând ceața informațională în care  orbecăim zi de zi, trebuia readusă cerneala ca factor stabilizator – și câteva zeci, sau chiar sute de voci, dintre cele mai avizate, pentru a fixa evenimentele, fenomenele și schimbările relevante înainte ca ele să fie absorbite în malaxorul omogenizator al internetului.

Pentru că trăim, din perspectiva comunicării, un fel de ev mediu – cenzura căutărilor prin care superficiul combinat cu dimensiunea comercială a ”clickurilor” manipulează tehnologia și împinge tot ce ”nu se vinde repede”  în hăurile internetului – peste 10-15 ani până și  motoarele de căutare își vor aminti doar vag despre ce scriem, frenetic, azi. Chiar dacă  azi scriem chiar despre evenimente cu un accent istoric apăsat.


Așa au apărut – print, 200 de pagini exclusiv print – CRONICILE Curs de Guvernare – un ”draft” al istoriei scris în cheie jurnalistică de cei pe care-i considerăm cei mai buni și/sau mai relevanți experti din varii domenii – din România sau din toate colțurile lumii – interviuri sau analize smulse din discuții – toate realizate ”in house” – strict aliniate la ceea ce considerăm de cea mai stringentă relevanță în evoluția viitoare.

Ne-a ieșit:
”domule Grosu, ați fost din nou cu jumătate de pas înaintea evenimentelor: m-a intrigat titlul <Economia de război și factura de pace >, mi se părea exagerat, dar astăzi, abia astăzi se vorbște în Germania, la nivel oficial, despre economia de război” – ne-a scris o distinsă colaboratoare a CRONICILOR.
De fapt, noi combinasem analizele unor experți români și internaționali care se aplecaseră spre specificul economiilor atinse de consecințele unui război într-o lume globalizată și spre definiția ”economiei de război”.

Dar nu e vorba doar de abordajul unor evenimente abstracte: asemenea explozivilor ani ’30 de dinaintea Celui de-al Doilea Război Mondial, asemenea finelui deceniului al 8-lea cu criza și resetarea de către petrol a economiilor, asemenea prăbușirii Zidului Berlinului și propagarea undei de șoc pe toate palierele vieții hominizilor din cele patru vânturi, totul poate fi descuiat și într-o cheie foarte locală.

În primul rând, în viața personală a omului constrâns să-și construiască și să-și înțeleagă rostul sub presiunea evenimentelor copleșitoare din jurul său.
În al doilea rând, din perspectiva României:
fiecare număr al CRONICILOR e o ecuație care conține atât termenii cât și necunoscutele specifice României în ”ecuația cea mare”. De aia aia am și setat numărătoarea inversă – de la numărul 100 la numărul 001, care va apărea, în pași trimestriali,  până în … 2043 – perioadă în care considerăm că vom reuși să ne lipim, ca nivel de dezvoltare și administrație, de media europeană.


Texte și pretexte / Diagnoze / În cunoștință de cauză / Capital. Uman / Războiul Timpurilor / Chestiunea / Cum ieșim din lumea a doua / Live-Report Economia reală / Lumea / Cronicile altora / – cele 10 secțiuni  ale CRONICILOR  au căutat mereu să identifice mai întâi și apoi să surprindă infrazgomotele istoriei – așa cum e ea simțită la nivel economic, politic, al capitalului uman și al politicii externe, al psihologiei sociale și al avansului tehnologic – date și fenomene de bifat în agenda personală, oameni și businessuri relevante, hărți aflate în mișcare, experți români sau internaționali care s-au prounțat, uneori public pentru prima oară în CRONICILE pentru că de la CRONICILE le-au venit ntrebările surprinzătoare la vremea lor înainte ca ele să fie validate de evoluția reală.

Unele din cele peste 1600 de articole au fost preluate în rezumat sau ca teasere și pe cursdeguvernare.ro, pentru că am insistat ca cele două publicații – una online, iar cealaltă exclusiv print – să rămână cu conținuturi perfect diferite, păstrând doar rădăcina din care s-au născut amândouă: relevanta-tonul-timbrul cu care ne-am poziționat față de evenimente.

E și motivul pentru care am insistat mereu pe ideea colecției – cine va avea întreaga colecție, va avea istoria pe 25 de ani a Românii contextualizată regional și global  în toate dimensiunile ei. Și chiar dacă internetul va ”uita” ceva din furtunile acestor ani, fiecare pală de vânt relevantă va întoarce încă o filă de hârtie din fiecare număr al CRONICILOR – cu ”cifrele”, fizionomiile de netrecut cu vederea, ”întâmplările” fericite sau sângeroase din istoria timpului nostru personal – toate citibile ca și cum ar fi fost scrise cu câteva minute în urmă.
Ba chiar, o atare colecție, poate fi dăruită celor care trăiesc angajați în efortul continuu de-a înțelege ce se întâmplă în jur și au ca ”pasiune” determinarea de-a fi un mic termen în ecuația generală a acestor vremuri.

Înainte de final, să chemăm la raport cele 21 de  titluri de copertă ale celor 5 ani de CRONICI, din 2018 încoace:

Un veac de singurătate – cine ne conduce de fapt
Banchetul de Centar s-a terminat, urmază nota de plată: cine și cum a hrănit o țară bogată
Cum își petrece România ora ei astrală
Mic tratat de finanțat subdezvoltarea
Ieșirea din Labirint
Istoria nu iartă proștii
La Bal sau la Spital
Corona-zoom pe defazajul UE
România Über Alles
T Zero
Atenție la ”V”
Vara care vrea să schimbe lumea
Minunata lume (energetică) nouă
Europa dintre SUA și China
Zarurile au fost aruncate
Furtuna perfectă
Economia de război și factura de pace
Țară bogată, caut urgent Plan de Țară
Înapoi, în improvizație
Fiica risipitoare a Europei
și, toamai ieșind din tipar,
COMPETIȚIA.

Toate aceste coperte (ba chiar cu titlurile aferente fiecărui număr) pot fi vizualizate AICI-LINK.

* Marți, 21 noiembrie, cu ocazia ieșirii numărului 80 (al 21-lea, mergând în sens invers) – avem Gala 5 Ani de CRONICI.
Avem aceeași stranie bucurie pe care am avut-o în urmă cu vreun an când un cititor ne-a trimis o poză cu un număr din CRONICI vândut la un… anticariat. ”Bun” – l-am zis colegilor ușor dezamăgiți că cineva n-a păstrat acel număr. ”Înseamnă că ne <clasicizăm>”.
Rămânem pe poziție: ”Un ghid de navigare, prin istoria vremii tale”.

***

(Citește și: Video / 7 lucruri despre CRONICI spuse de 7 cititori de top în 3 minute)

(Citiți și: ””COMPETIȚIA” – au apărut CRONICILE nr. 80. Sumarul, titlurile, autorii / 5 ani de CRONICI”)

***

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. Oamenii de la puterile decizionale acolo unde sunt nu ar trebui sa gandeasca nu de 2 ori, ci ,zi si noapte pentru linistea pacii mondiale?PACEA CEL MAI SCUMP CUVANT! Haideti sa-l asezam in sufletul fiecarui om, atunci totul se schimba si cu pacea in suflet cata liniste ar fi pe pamant.

  2. Felicitari pentru ceea ce faceti. Editorialele Dvs. precum si articolele de pe cursdeguvernare.ro au ramas cam singurele surse de informare pentru mine in tot haosul de manipulare din media romaneasca.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. Oamenii de la puterile decizionale acolo unde sunt nu ar trebui sa gandeasca nu de 2 ori, ci ,zi si noapte pentru linistea pacii mondiale?PACEA CEL MAI SCUMP CUVANT! Haideti sa-l asezam in sufletul fiecarui om, atunci totul se schimba si cu pacea in suflet cata liniste ar fi pe pamant.

  2. Felicitari pentru ceea ce faceti. Editorialele Dvs. precum si articolele de pe cursdeguvernare.ro au ramas cam singurele surse de informare pentru mine in tot haosul de manipulare din media romaneasca.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: