fbpx

La obiect

Digitalizarea administrației: România are nevoie de un plan coerent pe verticală

 Digitalizarea administrației e una din marile mize ale actualei guvernări, nu doar din perspectiva recuperării decalajelor față de celelalte state UE, ci și pentru… Mai mult

15.06.2021

La obiect

România și industria importurilor ilegale de deșeuri

România a declanșat anul acesta cea mai amplă operațiune împotriva unei adevărate industrii constituite din importuri ilegale de deșeuri – până pe 13 iunie au… Mai mult

14.06.2021

Evenimentul

Decizii la summitul NATO de la Bruxelles: China, pusă pe aceeași poziție cu Rusia – abordare unitară a Occidentului față de Beijing

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat luni că Rusia și China amenință ordinea internațională bazată pe reguli. În ceea ce privește relația cu Rusia,… Mai mult

14.06.2021

La obiect

Deficitul de cont curent – dublat după prima treime a anului, datoria externă a urcat spre 127 mld. euro

Balanța de plăți a înregistrat după luna aprilie 2021 un deficit de cont curent de 4.710 milioane euro, cu circa 107% peste nivelul din aceeași… Mai mult

14.06.2021

Cristian Grosu / Gestapoviștii și țara lor

de Cristian Grosu 20.6.2017

Rog, cu respect, ca până la finele textului să se ignore titlul de mai sus.

Pentru că până la sfârșit o să trecem în revistă câteva lucruri de cel mai violent bun simț, pe care, prinși în logica strâmbă a acestei crize politice, le ignorăm din punct de vedere economic și administrativ :

1), Își poate închipui cineva febrilitatea cu care marii conducători ai țării din acest moment – ne referim în primul rând la primii 8-10 oameni din PSD-ALDE care conduc efectiv lucrurile – și-au petrecut nopțile în întâlniri de joia trecută încoace ?

Discuții, negocieri, promisiuni, SOLUȚII JURIDICE EXTREM DE COMPLICATE, scheme, drafturi de organigrame, proceduri de abordare administrativă și juridică :

Am intrat aici, în sala asta, v-am convocat pe toți cei cu putere de decizie, avem la dispoziție absolut orice expert în orice domeniu ne dorim. NU IEȘIM DE AICI PÂNĂ NU GĂSIM SOLUȚIA. Dacă nu o găsim azi, insistăm până sâmbătă dimineață : duminică dimineață avem textul ! ” – ar fi trebuit să spună dl. Liviu Dragnea.

A și spus-o : numai că trebuia să o spună, să o facă, să mobilizeze, să amenințe și să pună presiune NU pentru a rezolva războiul dintr-un partiduleț dubios al Europei, ci pentru DEBLOCAREA LEGISLAȚIEI, PROCEDURILOR ȘI ÎNTÂRZIERILOR PE INFRASTRUCTURA ROMÂNIEI.

E chiar ciudat? Cum ar fi fost să intre într-o sala vreme de 3 zile niște politicieni, experți și juriști care să nu iasă de acolo fără o soluție la cea mai mare problemă care împiedică mișcarea capitalurilor de orice fel?

NU AI CUM SĂ NU GĂSEȘTI o soluție dacă mobilizezi tot ce are mai bun un partid.

2), Știe cineva ce înseamnă să deranjezi un parlamentar în weekend și să-l aduci la București (”din mijlocul alegătorilor” – firește) pentru o miză mare?

Iată sms-ul :

”Stimați colegi, există un lucru de-o gravitate excepțională cu care ne confruntăm, ne-am făcut evaluarea și trebuie să rezolvăm problema în câteva săptămâni, asta dacă începeam treaba ieri dimineață. Vă rog, haideți să salvăm România: duminică să ne vedem la Parlament, în ședință, de unde să nu ieșim până nu găsim soluția rapidă, eficientă și, mai ales, cu un timing foarte precis – cu termene de implementare, responsabilități și sub semnul excluderii din partid dacă nu se rezolvă în timp util”. – ar fi scris dl. Liviu Dragnea.

Iar dacă vreun parlamentar ar fi avut tupeul să răspundă la sms și să întrebe ”ce-i așa de excepțional și de grav?” – dl. Dragnea ar fi trebuit să-i răspundă :

”Ne-am făcut bugetul pe 5,5 MILIARDE de euro fonduri europene de atras anul ăsta, iar după jumătate de an avem atrași doar 1,5 MILIOANE pe proiecte structurale (de 10 ori mai puțin, Gogule!!!), și suntem la jumătatea excercițiului și NU avem decât 2 din 10 autorități de management acreditate! Duminică noapte nu pleacă nimeni acasă fără să știm cum rezolvăm problema luni dimineață!”.

***
N-a fost așa. Mobilizările NU se fac niciodată în interesul național, al economiei, al societății, al convergenței.

Dar aceste mobilizări NU sunt evitate din lene, sau nepăsare.

Iar un argument în plus tocmai ne oferă și UDMR  (pe care e dreptul lor democratic să-i doară-n cur de România) – o formațiune care a negociat în ultimele 2 zile lucruri care pentru PSD-ALDE ar fi trebuit să fie nenegociabileun UDMR care chiar smuls de la cuplul Dragnea-Tăriceanu introducerea în comisii a acestor absurdități și și-au mai scos o dată, asftel, sclavii la vânzare.

Sclavii?
Da: asta pentru că momente precum această criză politică ne arată că amânarea priorităților și compromiterea oricărui plan de dezvoltare și proiect coerent de politici publice este deliberată.
De ce? Pentru că nimeni din această clasă politică nu reacționează decât dacă sunt încălcate interesele personale sau de grup ale câtorva.

Două exemple :

a), PSD-iștii din Ardeal au reacționat vehement luni după anunțarea prezumtivei înțelegeri dintre Liviu Dragnea și UDMR pe măsurile de nenegociat.

Nimeni, însă, din partidele noastre politice nu reacționează la situația absolut halucinantă pentru o țară europeană :

menținerea prin populism și inginerie socială a celei mai compacte masse de ostatici, blocați prin handicapul păstrat cu grijă de liderii UDMR al limbii, și ”informați” doar de la parabolicele date pe DunaTv ale iredentismului de la Budapesta (sau, mai nou, ale iredentismului maghiaro-rus, pentru cei inițiați care știu ce se întâmplă în aceste luni în culise).

Nimeni nu reacționează la ceea ce se petrece cu această minoritate folosită exclusiv ca masă de manevră producătoare de beneficii politice pentru UDMR (atenție! : între cele cerute de UDMR nu au fost atât steagul și limba din administrație, cât modificările la legea silvică, dar asta n-o observă nimeni!) – care e, de fapt, una din cele mai reacționare entități politice din Europa :

am mai dat exemplul ăsta (într-un articol bazat pe o întâmplare – AICI, cu toate argumentele și detaliile valabile fără nicio deosebire și azi) : exact ca și cum nimeni de pe scară nu reacționează la bătăile pe care bruta de la etajul 4 i le administrează familiei, pentru că atâta vreme cât își plătește întreținerea e om de treabă …

Un soi de mică armată de gestapoviști care au izolat ca într-un lagăr HarCov-ul – îi rupe de luem invocând cinic tocmai niște drepturi folosite pervers – și hotărăsc ei în această enclavă cine cât mănâncă, la cât săpun și la câtă apă are dreptul… . Că nu maghiara le lipsește ălora, ci tocmai limba română și biletul de-a putea ieși din HarCov și se descurca în lume – oriunde-n lume.

b), Nici n-ar avea cum să reacționeze cineva :

frustrare mare în PSD față de ”sudiștii” cu care Liviu dragnea și-a conceput echipa de apropiați.
Fizionomii, comportamente, mentalități pe care, dacă le privești, începi să ”simți” atmosfera din ”Principele” lui Eugen Barbu – în fapt, o amprentă a geneticii noastre politice, în care ”boierii” ridică mâinile în sus atunci când vine capugiul arap la Dunăre și, garantându-le contractele cu statul ale clientelei, strigă: ”Firman, bre!”. Așa că, alt CEX, alt cap.

Dar frustrarea celor care-i bârfesc pe la colțuri pe ”sudiști” se oprește aici : nimeni nu ridică problema (nici ”distinsul”, ”eroul”, ”victima”, ”fruncea” Grindeanu) reală a acestui partid construit pe sărăcie și dependență și pe procedurile partidului comunist :

Gașca de gestapoviști care cu atât sunt mai tari în partid și cu atât sunt mai folositori stângii românești, cu cât își țin județele într-o mai mare sărăcie.

Liviu Dragnea nu are voie să fie premier pentru că a fost condamnat ? FALS! :

Liviu Dragnea NU are voie să fie premier pentru că în județul său NU A FĂCUT NIMIC POZITIV ȘI ÎN TREND CU DEZVOLTAREA pentru locuitorii aduși la nivel de ostatici – și uite că nimeni nu invocă acest motiv, singurul real și de bun simț.

Sau credeți că vreun român din Teleorman – fără studii superioare, ia, un om acolo și el – face diferența între Liviu Dragnea și ultimul prim-secretar județean al PCR ?

*

Dar uite că nimeni nu pune problema așa.

Ciulești urechile și auzi ce zice ”Opoziția”.

Și nu opoziția creată din niște deșce bătrâne învechite în răotăți – cum zice cronicariul : ci aia de oameni tineri :

Robert Turcescu leagă pănglicuțe tricolore de clanțele de la buda Parlamentului, Ludovic Orban a vine și propune ca premierul să demisioneze ca să nu ne fure ungurii, cei de la USR au căzut în butoiul cu filosofie sexuală a minorităților sexuale :

Există, însă, minorități la care nu se gândește nimeni, nimeni nu le aduce în Parlament, nimeni nu le trece în legi de dezvoltare, nimeni nu le așează de-a lungul unor autostrăzi care să le aducă investiții și libertate :

enclava păstorită de UDMR și enclavele administrate de alde dl. Liviu Dragnea.

*

Să nu ne facem iluzii cu privire la ce va urma după moțiunea de cenzură.

Zic unii: ”Păi astea-s chinurile cu reformarea stângii din România”. Hah, ‘tz pe mă-sa: păi de la Verdeț încoace tot reforme din astea plătim – cu tineri sau cu bătrâni!”.

Șigur că putem să chibițăm de pe margine, în funcție de simpatie .

Unora le place mustăcioara de birtaș de țară a lui Liviu Dragnea (binevoitor cu mușterii, dar cu mâna grea și un fel de ”Titircă inimă rea” cu sclavii proprii) , altora fizionomia de Mickey Mouse a lui Victor Ponta – ”mai te râzi, mai te-nervezi de el”, că-i cam haios…

Indiderent cine va câștiga, războiul declanșat azi va fi acoperit cu bălegar umed și, uneori va fumega,alteori va mai da câte-o flacără.

Nu vom avea majoritatea aia lucidă, cu un program gata să scoată decidenții la muncă în crucea nopții sau duminică după-amiază – măcar că număro peste 2/3 din Parlament.

Așa că, miscați-vă repede cât vă mai umblă moara: în spatele acestor inconștienți cresc cifrele care nu vor ierta pe nimeni. Nu vor ierta, pentru că absolut nimic din cursul evenimentellor nu le permit să ne ierte.

Și când te gândești la dilema pe care, în urmă cu 13 ani, ne-o tânguia la televizor creatorul ”statului de drept”: să alegi între Năstase și Băsescu, sau între Ponta și Dragnea.

PS:

Un coleg mă face atent că poate ”monarhia ar mai salva România”.
Haha! Dar într-un fel are dreptate : pe dl. Duda măcar nu trebuie să-l faci colonel.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 20.6.2017

2 comentarii

 1. Caliman I. Eugen - consultant independent dezvoltare industriala
  21.6.2017, 1:00 pm

  1.Romania si clasa politica (in intregul ei), NU se confrunta cu o criza politica, ci cu o alta criza de o dimensiune “cataclismica”: “criza economica profunda de sistem si de model de dezvoltare” (citat, pag. 105 din “Reconstructia industriala a Romaniei – Politici si strategii”, autor Liviu Voinea, 2010, G.E.Aplicata)
  A.”Criza de sistem” inseamna ca: “statul roman dupa ce a cedat catre state sau firme private straine, controlul intregii axe majore a economiei, nu mai dispune de pirghii pentru a desfasura strategii de dezvoltare”(citat, Ilie Serbanscu, rev 22, din 25-31 iulie 2006,pag 4, articol: “Dezvoltarea prin indatorare externa”).Cu alte cuvinte, fara economie si industrie NATIONALA, guvernele nu mai pot face nici o politica de dezvoltare industriala!
  B.Criza de Model de Dezvoltare este determinata de interdictia utilizarii dupa integrare a modelului clasic, european, national de dezvoltare.Lucrarea citata enumera pierderea oricaror instrumente nationale de dezvoltare:”Statul roman detine o pondere relativ mica de intreprinderi industriale si are relativ putine pirghii de interventie.Astfel ajutorul de stat este limitat, politica comerciala este de competenta UE, politica monetara este restrictiva, politica valutara pare pusa in slujba politicii monetare, iar politica fiscala si bugetara are constringeri legate de FMI si normele UE”(citate, pag. 125 a lucarii, existenta pe NET, ca PDF).Fara economie si industria nationala, fara pirghii de dezvoltare – ca sa faca guvernele?
  Concluzia lucrarii acesteia, care a angrenat un imens colectiv de universitari si academici, este IMPOSIBILITATEA REINDUSTRIALIZARII Romaniei, prin instrumentele clasice de dezvoltare industriala!In consecinta, lucrarea n-a realizat si Romania nu are nici un model de dezvoltare si nici un “proiect de reindustrializare”!Asa ca stagneaza de 10 ani, integrata in UE!
  2.In aceste conditii, in lipsa unui Proiect de Tara, cu obiectivul Reindustrializarii – care n-a putut fi realizat nici macar de elita stiintifica economica (nationala), cui sa ceri (unui guvern PSD sau PNL ?) sa “se adune si dupa trei zile (ca la Vatican) sa iasa pe cos “fumul rosu” – care anunta crearea unui proiect de tara?
  Trebuie inteles, ca nu Ponta, Dragnea sau PNL este cauza lipsei unui “plan de dezvoltare si politici publice coerente” – fiindca ele POT EXISTA numai ca “PARTE” a unui Proiect National de Reindustrializare!Daca un astfel de proiect s-a dovedit irealizabil in Romania, cum il puteti astepta de la D-l Dragnea , care (in mod ciudat si neasteptat) are totusi propriul Proiect de Tara!
  3.Proiectul de tara al d-lui Dragnea consta in majorarea salariilor (bugetare si private), in ideea de a determina investitorii straini sa vina cu uzine cu produse/marfuri cu valoare adaugata mare, capabili de a plati salariile majorate!
  Daca acest proiect de “crestere economica prin CONSUM” este “aiurea” fata de legile si realitatile pietei investitionale globalizate, asta-i alta discutie!
  4.In lipsa “Proiectului de Reindustrializare” nici Strategia Energaica sau cea a Competitivitatii si a oricareia din cele 53 nu pot fi implementate in economie – fiecare dintre ele fiind “PARTE” a proiectului de reindustrializare!Proiectul este atotcuprinzator, al (tuturor) strategiilor nationale, fiindca insasi realizarea acestor strategii pe ansamblul industrial national, inseamna reindustrializarea! Ea poate avea loc numai pe intregul ansamblu industrial national, fiind imposibila pe “parti”, asa cum ea este propusa de catre unii economisti – realizatori!
  5.Proiectul de Reindustrializare este realizat si propus (fara succes) Guvernului si Presedintelui.Fiind situat in zona de “cercetare economica fundamantala” si relizabil prin tehnici si instrumentar de dezvoltare (asiatic) de alt tip decit cel “strict econometric” uzual, este ignorat – ca orice realizare care depaseste gindirea si expertiza economica dominanta la un moment dat…

 2. Protonic
  22.6.2017, 8:54 am

  Sovietici, nazisti, boieri venetieni din Princepele lui Barbu dar stiu ca ai imaginatie.
  Nu conteaza cine este si ce a facut Dragnea, conteaza doar ce a votat populatia. Aceasta vrea salarii si pensii mai mari si poti sa o condamni? Nu, pentru ca nu toti stiu ca pentru a avea o crestere economica rapida este nevoie de o politica de tip liberal.
  VOX POPULI VOX DEI!

Lăsați un comentariu


Europa

Creatorul de antivirus John McAfee, găsit mort în închisoare în Spania

Iulian Soare

Creatorul de sisteme software antivirus John McAfee a fost găsit mort în închisoare, în Spania, la câteva ore după ce o instanţă judiciară aprobase extrădarea… Mai mult

Europa

Germania și Franța propun un summit UE – Rusia

Iulian Soare

Germania și Franța propun organizarea unui summit comun al liderilor Uniunii Europene cu președintele rus, Vladimir Putin – o încercare de a îmbunătăți relațiile glaciale… Mai mult

Stiri

Gazoductul care va prelua gazele din Marea Neagră va fi gata peste doi ani

Razvan Diaconu

Transgaz (TGN), operatorul magistralelor naționale de gaze naturale, va începe în această toamnă construcţia conductei Tuzla-Podişor, care ar putea prelua gazele din Marea Neagră peste… Mai mult

Stiri

Împrumuturile statului au crescut cu peste 18% în ultimele 12 luni. Nici populația nu s-a lăsat mai prejos

Adrian N Ionescu

  Împrumuturile statului au crescut cu peste 18,1% (sau cu 13,9% în termeni reali), în mai față de aceeași lună din 2020, până la aproape… Mai mult

Europa

Ursula von der Leyen: Legea maghiară ce interzice “promovarea” homosexualităţii este o rușine

Iulian Soare

Legea maghiară ce interzice “promovarea” homosexualităţii în rândul minorilor este o “ruşine” şi contravine “valorilor fundamentale ale UE”, a declarat, miercuri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula… Mai mult

Stiri

Mugur Isărescu: Istoric, trăim într-o perioadă de represiune financiară, cu dobânzi mondiale sub rata inflației

Alexandra Pele

”Istoric, trăim cu toții într-o perioadă de represiune financiară cu dobânzi la nivel mondial sub rata inflației pentru a depăși problemele actuale. În România dobânzile… Mai mult

Stiri

Fostul ministru al Energiei Victor Grigorescu, acuzat de fals în declarația de avere

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis a avizat miercuri ridicarea imunității lui Victor Vlad Grigorescu, fost ministru al Energiei (între noiembrie 2015 și ianuarie 2017), în Cabinetul Dacian… Mai mult