miercuri

24 iulie, 2024

16 iunie, 2017

Următoarea frază a fost spusă în mod public astăzi – și are importanța ei (zilele următoare vom arăta pe cifre și cât ne costă, ca bani, vorbele astea) :

Nimeni nu i-a dat domnului Grindeanu o foaie de hârtie și un pix și a spus notează niste nume care vor fi miniștri. Nimeni nu l-a oprit să spună părerea, poziția atât în cazul CEx-ului pe care nu îl recunoaște cât și în cadrul oficial care ține de Palatul Victoria” . Declarația îi aparține dnei. Carmen Dan – ministrul de Interne, și face parte din atacul declanșat la adresa premierului Grindeanu în tentativa președintelui Liviu Dragnea de-a schimba tactica de luptă.

Ce ne spune, de fapt, dna. Carmen Dan? Ne spune că dl. Grindeanu și-a ales echipa după cele mai profesionale criterii și neîmpiedicat de nimeni.  Dacă ar fi să credem ce spune dna. în chestiune, nu există niciun alt scenariu fezabil decât următorul :


1-, În noaptea de după ce a acceptat să fie premier, Sorin Grindeanu nu a dormit :
căuta un om pentru ministerul de Interne, care să acopere următoarea plajă de competență și responsabiliate :

să aibă experiență nemijlocită la Interne, să fie cunoscut și respectat de Poliție, de Jandarmerie de de ”Doi ș-un sfert”, să cunoască ca pe propriul buzunar mecanismele de contrabandă de la Vamă, să aibă distincție, autoritate și – atenție! – să aibă în tefefon câteva nume și numere de la Bruxelles la care să i se răspundă pentru vreun JAI, că tot e speranța asta cu Schengen măcar cu aroporturile – că aici la marginea Europei e muult mai complicat și trebuie competență mai mare decât la Praga.

După o noapte de nesomn, Sorin Grindeanu a decis : cel care întrunește toate condițiile de mai sus e dna Carmen Dan:

din Teleorman, care a crescut de la postul de secretară de școală până la cel de prefect al unui județ aflat în plin sclavagism, cărându-i geanta și comițând lucrurile pe care dl. Dragnea nu-și permitea să le comită: traseul banilor de la guvern la Teleorman și apoi către firmele de casă ale Președintelui.


Și dna. Carmen Dan a ajuns ministru și va ajunge orice vrea Liviu Dragnea – cu o excepție: nu va fi absolut niciodată ministru pe bune într-o țară europeană, iar norocul ei e că nu va înțelege niciodată cât de grav e că a scăpat la semnătură și politici.

2-, Altă noapte, alt minister, alt nesomn pentru nominalizatul Grindeanu :

O țară care ar putea hrăni alte 3-4, cumpără alimente pentru că agricultura e profund defazată și de politicile europene și de trendurile de producție și investiții. Toată noaptea s-a frământat Grindeanu pentru a găsi un Cioloș mai mic .

Și l-a găsit :

cum cunoștea foarte bine debaralele sinistre ale Agriculturii din anii 80 (când porumbul era cules de studenți și elevi scoși de la școală) , Sorin Grindeanu și l-a ales de-acolo pe dl. Petre Daea : profesionalism, experiență în politicile europene și PAC, cu autoritate în piață, respectat de mediul de afaceri și, mai ales, cu o viziune devastatoare pentru salvarea acestui uriaș izvor de PIB.

Era un mic neajuns: dl. Petre Daea vorbește de parcă a intrat în sală de pe balcon după un joint – dar dl. Sorin Grindeanu a insistat și l-a convins pe Liviu Dragnea : ăsta e omul potrivit, marile sale merite atenuează puseele de inconștiență patologică pe care le are ziua, ăsta va pune România pe harta agricolă mondială.

Așa l-a făcut Sorin Grindeanu ministru la agricultură pe dl. Petre Daea.

3-,Cea mai grea noapte pentru Sorin Grindeanu a fost, însă, numirea într-un domeniu în care românia își joacă și securitatea, și viitorul economic, și forța la masa negocierilor europene : ENERGIA.

Aici, Sorin Grindeanu i-a umilit pe toți realiștii și pragmaticii din istoria politicii și administrației de la Adam încoace :

pentru prezumția de creativitate, a ales un un tânăr tabula rasa ; pentru impulsia de adrenalină a ales pe un om care afirmă răspicat e absolut lipsit de logică economică; pentru a împiedica orice înțelegere cu masoneria internațională a ales un om pe care nu-l cunoștea nimeni nici în industrie nici în Europa.

”Mi-a zis mie un profesor de la facultatea de matematică că cei mai creativi sunt copiii sub 5 ani” – i-ar fi sfidat (spun sursele noastre) Sorin Grindeanu pe durii lideri ai coaliției PSD-ALDE.

Degeaba au încercat Dragnea și Tăriceanu să-l convingă pe Grindeanu să nu lase politica energetică a României pe mâna mafiei PSD din Parlament – care prin tot ce face o subordonează intereselor rusești :

Sorin Grindeanu a ținut-o una și bună : Toma Petcu.

Abia mai târziu s-a văzut că Sorin Grindeanu era văr cu cumnatul lui asociatul în afaceri al lui fratele lui cuscrul lui Iulian Iancu – când a explodat în ianuarie prețul energiei peste cel maxim din Europa, de s-a speriat mafia siciliană de atâta profesionalist legislativ.

Astfel încât dnii. Liviu Dragnea și C.P.Tăriceanu au fost nevoiți, pentru a ține sub control interesele geopolitice ale lui Grindeanu din Energie, să-l cableze pe ministrul Toma Petcu la telefonul lui Daniel Chițoiu.

Păi decât să fure americanii, nu mai bine furăm noi, românii – că doar de ce-am mai murit la Revoluție? ” – ar fi fost argumentul patriotic care a pus capăt dezbaterii democratice și planului pentru Dezvoltarea României.

4- Aici încep interesele personale ale PSD-istului Sorin Grindeanu – în buna tradiție a partidului lui Iliescu, Năstase, Hrebenciuc și alți stângiști care trăiesc din sângele mediului de afaceri :

Cum Sorin Grindeanu avea pe rol nu mai puțin de 5 (cinci!) dosare penale sau condamnări efective (exact cât Dragnea, Tăriceanu și Darius Vâlcov la un loc!) , el a gândit un mecanism foarte pervers prin care a blocat programul de guvernare și a întors toată energia României către interesul său personal-penal :

Inițial, la facerea guvernului, Grindeanu pusese o condiție :
”discutăm pe orice minister, vă dau voie să faceți propuneri și să vă dați cu părerea pe echipa mea, cu o condiție : la Justiție nu mă întrebați nimic, nu cereți exlicații, aflați numele, înghițiți și gata. Justiția e-o chestie indiscutabilă și nenegociabilă”
– ar fi tunat Grindeanu în fața salafiștilor de la PSD și a comuniștilor de la ALDE.

În perversiunea sa, Grindeanu se gândise: ”decât să-l conving pe Dragnea, nu mai bine-l pun ministru pe șeful lui ? Iar lui Dragnea îi bag eu că și ăsta-i sudist de-al lui și vechi pucist, doar fac naveta împreună” – suna planul diabolic al premierului.

Așa a ajuns Florin Iordache ministru – iar experința, pe care i-o cunoscuseră doar infractorii de la București – i-a fost folosită în mod cinic de cinicul Grindeanu :

Liber la abuz, asta e ordonanța, dați-i numărul 13 ca să se cace de frică pe ei Soros-istii, ia și o semnează, începând de azi e liber fix ca-n America: fură care unde are locul de muncă și putere de decizie – scoateti din închisoare pe Voiculescu, cu care de 20 de ani de când sunt PSD-ist mă văd la șprițuri și negociez guverne – l-ar fi intimidat, presat, șantajat și manipulat Grindeanu pe onorabilul, onestul și inocentul parlamentar Florin Iordache.
(Se zice chiar că Florin Iordache și-ar fi dat de câteva ori demisia pentru a nu promova Ordonanța 13 – dar noi socotim că asta e o exagerare, iar acel ”Altă întrebare!” era de fapt o compulsie de om presat psihic, care-și întoarce întrebarea în sine însuși pentru a evita puseele suicidare).

Aici a intervenit, însă, o mică și neașteptată (pentru Sorin Grindeanu) opoziție :

cum dl. Florin Iordache citise în presă că americanii îl cunosc de la atacul asupra Constituției de la demiterea lui Băsescu, spun sursele noastre că el ar fi îngăimat : ”Păi nu-i fix ca-n America, că dl. Soros m-a sunat să-mi spună să iubesc statul de drept, așa că nu mai înțeleg nimic”.

Sorin Grindeanu i-ar fi tăiat-o scurt: ”America Colt-urilor, boule: așa a început democrația. Trebuie s-o începem de undeva și noi – if iu nou uat ai min…”.

5-, Dincolo de violentele interesele personale, de om care nu se mai satură de bani, de vile, de cocotieri și de putere,  planul lui Sorin Grindeanu a avut și o componentă horror: agresiunea populistă care să destabilizeze echilibrul macroeconomic și să ne lase la mâna multinaționalelor.

Mai diabolică lipsă de transperență nu se poate : prin interpuși și agenți acoperiți a căror unealtă este, Sorin Grindeanu s-a interesat informativ mai întâi dacă dl. Darius Vâlcov poate fi vizitat, în mod legal, acasă. După care a acționat operativ.

Am nevoie de un premier din umbră, un premier de facto, de o minte desăvârșit de anostă, mediocră și calată pe tot ce e slăbiciune omenească – care să-mi construiască cel mai populist și devastator program de guvernare.
Vreau să-i învingem, îi vreau pe toți în genunchi, cu a făcut Liviu la Teleorman – vreau un Timiș la nivelul Teleormanului!
Eu sunt un matematician – la mine-n cap sunt doar integrale, sigmauri, epsilonuri, derivate și deducții logice. Vreau un dușman al matematicii, un agresor violent al aritmeticii, un violator pervers al logicii, un prestigitator, un escroc genial, un … – să mă scuze doamna – un futător de mamă. Te bagi? Și ce-mi ceri pentru asta ?
– și-ar fi încheiat cererea Grindeanu în crucea nopții, iar în delirul personalității sale sigur s-a închipuit că e Ștefan cel Mare la ceas de sfat cu Daniil Sihastru în acel ceas de taină.

Cu cât vrei să le-o tragi?” – ar fi întrebat dl. Vâlcov, mângăindu-și, în lumina difuză reflectată dintr-o sticlă de … , pisica.

Cu vreo 2% din PIB” – s-a lăcomit Grindeanu. ”2% peste limita maximă – vreau să facem deranj în Europa – să știe ăștia că Victor Orban și polonejii lui sunt niște popoare fără demnitate. Vreau mai mult!”.

Ești mic” – i-ar fi răspuns Darius Vâlcov după ce și-a lăsat pisica din brațe și a privit un minut gânditor prin fereastră în ninsoarea nopții. O povară suplimentară de 2% nu sperie nici investitorii – că mediul de afaceri muncește de-o acoperă, tu nu-ți dai seama cât pot boii ăstia ăștia să rabde și să plătească – și nici nu-ți compromite viitorul. Dacă vrei să treci neobservat prin cartea de istorie – și abia asta e marea miză a anonimului care lasă în urmă ceva pe lumea asta: fute-i total. Dar reține: ești mic….

Și cum să măi măresc?” – l-ar fi întrebat cu disperare Grindeanu.

Îți cer 3 lucruri.

Primul: Mizeria pe care o să o concep – nu mă obosesc să-i pun titlu, i-l puneți voi. Program de guvernare, strategie de țară, revoluția bunăstării, o golăneală din asta …  – sau invers – muie România, fac pipăl, enciclopedia subdezvoltării și așa mai departe.

Al doilea : faci lege, ordonanță, hotărâre sau ce vrei tu și mă scapi de pușcărie.

Al treilea: nu lucrez cu tine, că ești mic. Lucrez cu Dragnea.” – ar fi pus ordine în discuție Darius Vâlcov.

Da Dragnea iubește România, uită-te ce prosperitate se pregătește să verse peste țară, se ia în serios, vrea bine și lumină, ne urăște pe noi amândoi pentru că suntem corupți și cică sugem sângele poporului” – ar fi strigat, disperat, Sorin Grindeanu.

Lumea e relativă – a filosofat Vâlcov: uite – serviciile mi-au instrumentat 3 dosare penale pentru că am fumat în mașina personală. E clar că sunt vânat pe nedrept, iar binomul și Soros vor capul meu pentru a-și justifica lupta anticorupție.
Convinge-l pe Dragnea să spună că el mi-a cerut să fac programul de guvernare și strategia de țară.

Și acum lasă-mă. Se apropie miezul nopții și trebuie să merg la cimitir: mă taie pișarea să-mi văd Picasso-ul”.

6-, Dincolo de dimensiunile strategice ale structurii guvernului, Sorin Grindeanu a mai avut de rezolvat ceva : Problema comunicării.

”Alo, Doru, mă auzi? Ce faci?”.

”Da, șefule, sunt pe femeie”.

”Coboară și vino încoace. Mai avem de ales pe cineva”.

Doru a ajuns imediat – nici nu se făcuse 3 dimineața.

Vreau o… – la dracu, că poate am pe-aici microfoane și mă dau ăștia la televizor la antidiscriminare … – o cață, o pupăză, o … ceva:

fișa postului: să nu știe să facă nimic, să nu înțelegeagă nimic din the big picture, da să măcăne, să guițe, să hămăie când i se cere. Da fii atent, repet: să nu știe să facă nimic”.

”Stimate domnule prim-ministru, cred că avem o soluție, dar și o problemă. Olguța?”.

”Și dacă înțelege ceva?”

”Pot să mă jur că nu”.

”Adică o să fie în stare să zică că creștem salariile de 2 ori?”

”Zice, dom. prim-ministru, zice chiar și mai mult..”

”…sau că le creștem de 3 ori?”

”Zice, zice… . Zice că are priză, cică, la pulime. Eu cred că zice și mai mult. Că dup-aia vorbește la antenă cu Găbița lu Varanu și dă tot ea o dezmințire. Că de ce să nu zici dacă poți să dezminți și după-aia pulimea să te aleagă tot pe tine.. ”

Dacă problema e faptul că Liviu Dragnea nu o vrea, lasă că aranjez eu cu el: în definitiv, eu sunt premierul eu fac echipa, eu conduc executivul. Mă-nțelegi? La o adică, îi bag și lui că-i o sudistă de-a lui, că dacă nici ăștia nu știu cum se ține în mână poporul… ”.

”Să trăiți”.

***
Așa trebuie să se fi petrecut lucrurile cu formarea guvernului Grindeanu – ne spune, de fapt, dna. Carmen Dan;  poate cu mici variații de decor. Și …, mă rog, cu mici variații de limbaj.

Și nici măcar Sorin Grindeanu n-a prevăzut chiar totul – dacă ar fi să ne luăm după ministreasa de la Interne – astfel că, în cele 5 luni, i-au scăpat 2 puncte strategice în planul său diabolic de-a salva penalii și de-a mitui populația.

Alea au fost Finanțele și Justiția după retragerea lui Florin Iordache.

Dușmanii bunăstării generale s-au numit Viorel Ștefan – la Finanțe, și Tudorel Toader, la Justiție.

Primul, Viorel Ștefan, cu insistența lui paranoidă – că mutăm niște datorii nesustenabile de la dezvoltare către consum, care, dacă se vor suprapune cu depășirea deficitului, tăierea aproape totală a investițiilor ca să avem bani de salarii și dezechilibrarea dură a balanței de plăți care sparge tavanul cursului – i-a blocat planul diabiloc al lui Grindeanu de-a aduce România la nivelul Teleormanului.

Domnule ministru Viorel Ștefan: să ne uităm la domnul președinte Liviu Dragnea și la cum face el de ține județul ăla pe ultimul loc! Cum puteți guverna cu o asemenea mentalitate!

În definitiv, cine v-a propus în cabinetul meu! Dacă nu sunteți competent, sunati-o pe doamna Carmen Dan – care-i chiar de la Teleorman – o distină doamnă – ea a implementat viziunea și procedura domnului Președinte Dragnea – știe cum conservi sărăcia și cum te opui eficient oricărui semn de eficiență.

Eu recunosc, vin de la Timiș – îmi fac autocritica, mai am multe de învățat, la noi capitaliștii ne-au învins: sclavagia salvează România – să ne uităm la sudiști. La sudiști, domnule ministru, la sudiști!” – l-ar fi amenințat Sorin Grindeanu pe ministrul Finanțelor, într-o noapte de ședință netransparentă și ascunsă de ochii presei.

Viorel Ștefan nu s-a lăsat : ignorând amenințările premierului, s-a dus la însuși Liviu Dragnea: ”Domnule președinte, toate calculele arată că punem povara acestor măsuri  ca datorie nu doar pe economie, ci pe înșiși copiii noștri!”.

Ei, hai că exagerezi! Cum copiii noștri? Eu la al meu i-am dat prin TelDrum fermă de porci, facilități fiscale guvernamentale – că am vorbit cu Daea de i-a trecut și CNP-ul în lege, un braț de Dunăre, jumate din curtea mea de un hectar, bașca cocotierii din Brazilia. Și mai dă-i în p…. mea de copii, să muncească, că prea s-au învățat cu binele. La muncă, nu la întins mâna la ajutoare sociale sau la coadă la bilete la aeroport.”

La Justiție a fost mai simplu :

abia ultima amenințare a lui Sorin Grindeanu la adresa lui Valer Dorneanu s-a dovedit, în sfârșit eficientă :

Sunteți Curte Constituțională – nu de aia te-am pus aici să-mi spui că-i neconstituțional – am niște obligații față de Liviu, îi scapi nevasta și pe el la pachet cu ea” – s-ar fi răstit Sorin Grindeanu la Valer Dorneanu, în timp ce-și spărgea nucile cu ciocanul de judecată pe telefonul mobil al Președintelui Curții.

Telefon de 600 de euro … . Ce vrei ceva mai convingător?…

Și când, după ce te ștergi la cur cu roba lui Dorneanu mai rău decât te-ai șters cu legitimația lui de Avocat al Poporului, vine un mărunțel ca ministrul Justiției și nu pune prag la abuz … .

Păi în ce țară trăim? Cum mai respectăm instituțiile statului de drept? Cum să vrea un premier de țară europeană ceva și să nu-i apară instantaneu în farfurie? Așa nu se mai poate!

*
Deci, cun să nu aibă dreptate dna. Carmen Dan:

Adevărul e că nu se mai putea! Acum putem să-l înțelegem și pe dl. Liviu Dragnea : cum să nu sacrifici România prezentului, de dragul României viitoare?

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

5 răspunsuri

 1. cred ca l-ati uitat pe unul, ne-pesedist, dar tot de-acolo, bai, imi trebuie unu’ la externe, care sa insulte fara sa clipeasca partenerii euro-atlantici, unul care sa nu mai fie primit pe nicaieri in lumea civilizata, astfel incat sa ne scuteasca de alte griji internationale: dl. mele! admis!

 2. PENTRU SALVAREA RO ESTE NEVOIE URGENT DE ALEGERI ANTICIPATE SI VALIDAREA REFERENDUMULI CU 300 DE PARLAMENTARI CARE NU AU FACUT PARTE DUPA 1989 DIN NICI O ORGANIZATIE INFRACTIONALA DE CRIMA ORGANIZATA NUMITA PARTID POLITIC SAU FORMATIUNE POLITICA.
  NUMAI O REVOLTA GENERALA ADEVARATA POATE SCOATE RO DIN GHEARELE CARACATITEI CORUPTIEI CARE A CAPTURAT TARA DUPA 1989.

  1. așa e. dar e marfa clientului. fleurs du mal, flori de mucigai – …

   mi-ar părea rău vreodată să uităm cât de greu și de urât străbatem anii ăștia cu oameni răi și urâți.

 3. Cred ca dl. Grosu nu putea da un raspuns mai amar si mai concis decat acesta:
  „mi-ar părea rău vreodată să uităm cât de greu și de urât străbatem anii ăștia cu oameni răi și urâți”.

  Sunt generatia ’50 si, dupa ’89, am sperat nebuneste ca prin dragoste adevarata pentru tara asta, munca si cinste vom aseza Romania acolo unde am visat-o cateva decenii….

  Am ramas in tara numai cu acest gand, am muncit cat s-a putut de eficient in domeniul privat, am creat locuri de munca si am realizat lucrari de referinta……dar acum am ajuns sa ma intreb daca a meritat sacrificiul !!

  Si astfel, replica d-lui Grosu concentreaza in ea toate neimplinirile pe care o generatie de oameni profesionisti si cinstiti le-au acumulat pana acum, acum cand sunt calcati in picioare de „acesti oameni rai si urati” si cand nu mai avem energia sa o luam din nou de la capat…..

  Generatia mea a fost „Romania tacuta” care a tinut in spate toate lichelele, hotii si incompetentii care ne-au condus in ultimele decenii. E o concluzie amara cu care iesim din scena….

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

5 răspunsuri

 1. cred ca l-ati uitat pe unul, ne-pesedist, dar tot de-acolo, bai, imi trebuie unu’ la externe, care sa insulte fara sa clipeasca partenerii euro-atlantici, unul care sa nu mai fie primit pe nicaieri in lumea civilizata, astfel incat sa ne scuteasca de alte griji internationale: dl. mele! admis!

 2. PENTRU SALVAREA RO ESTE NEVOIE URGENT DE ALEGERI ANTICIPATE SI VALIDAREA REFERENDUMULI CU 300 DE PARLAMENTARI CARE NU AU FACUT PARTE DUPA 1989 DIN NICI O ORGANIZATIE INFRACTIONALA DE CRIMA ORGANIZATA NUMITA PARTID POLITIC SAU FORMATIUNE POLITICA.
  NUMAI O REVOLTA GENERALA ADEVARATA POATE SCOATE RO DIN GHEARELE CARACATITEI CORUPTIEI CARE A CAPTURAT TARA DUPA 1989.

  1. așa e. dar e marfa clientului. fleurs du mal, flori de mucigai – …

   mi-ar părea rău vreodată să uităm cât de greu și de urât străbatem anii ăștia cu oameni răi și urâți.

 3. Cred ca dl. Grosu nu putea da un raspuns mai amar si mai concis decat acesta:
  „mi-ar părea rău vreodată să uităm cât de greu și de urât străbatem anii ăștia cu oameni răi și urâți”.

  Sunt generatia ’50 si, dupa ’89, am sperat nebuneste ca prin dragoste adevarata pentru tara asta, munca si cinste vom aseza Romania acolo unde am visat-o cateva decenii….

  Am ramas in tara numai cu acest gand, am muncit cat s-a putut de eficient in domeniul privat, am creat locuri de munca si am realizat lucrari de referinta……dar acum am ajuns sa ma intreb daca a meritat sacrificiul !!

  Si astfel, replica d-lui Grosu concentreaza in ea toate neimplinirile pe care o generatie de oameni profesionisti si cinstiti le-au acumulat pana acum, acum cand sunt calcati in picioare de „acesti oameni rai si urati” si cand nu mai avem energia sa o luam din nou de la capat…..

  Generatia mea a fost „Romania tacuta” care a tinut in spate toate lichelele, hotii si incompetentii care ne-au condus in ultimele decenii. E o concluzie amara cu care iesim din scena….

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: