joi

18 aprilie, 2024

20 februarie, 2024

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România pentru încălcarea libertății de exprimare a fostului judecător Cristi Danileț. Decizia CEDO a fost publicată marți.

Cristi Danileț a fost sancționat în urmă cu trei ani de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru o postare pe Facebook.

Fostul judecător a publicat decizia CEDO pe contul său de Facebook, mulțumind celor care l-au sprijinit în acest demers.


”CEDO a condamnat azi România pentru încălcarea libertății mele de exprimare. Acum trei ani CSM decisese sancționarea mea pentru o postare pe FB prin care îmi exprimăm îngrijorarea cu privire la modalitatea în care politicul numește Șeful Statului Major al Armatei. Am fost reprezentat de avocata Nicoleta Popescu și a intervenit în proces asociația Forumul Judecătorilor din România. Le mulțumesc enorm pentru efort și profesionalism!”, scrie Cristi Danileț.

Decizia CEDO stabilește că „statul pârât trebuie să plătească reclamantului, în contul bancar al reprezentantului său, în termen de trei luni de la data la care hotărârea devine definitivă în conformitate cu articolul 44 § 2 din Convenție, 5.232 euro, plus orice sumă care poate fi datorată de reclamant cu titlu de impozit, pentru costuri și cheltuieli, care urmează să fie convertite în moneda statului pârât la cursul de schimb aplicabil la data soluționării”.

Cristi Danileţ a câștigat în luna aprilie 2023, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, un al treilea proces cu CSM privind excluderea sa din magistratură, și a revenit în funcţia de judecător la Tribunalul Cluj.

În urma acelei decizii, Danileţ urma să primească salariile restante din decembrie 2021, data când a fost suspendat din funcţie.


În ianuarie 2024, Cristi Danileț s-a pensionat.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: