Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a criticat, marţi, Guvernul pentru ”timiditate şi ezitare” și a subliniat că listele electorale pentru stabilirea cvorumului, pe care Executivul le va transmite Curții Constituționale, trebuie să-i excludă pe românii din străinătate.
”Este nevoie ca instituţiile să nu se lase intimidate, şi aici mă refer în primul rând la Guvern, care a dat senzaţia anumitor timidităţi şi ezitări. Guvernul trebuie să ia toate măsurile pentru ca propriile sale instituţii să nu se lase intimidate şi pentru ca toţi cetăţenii acestei ţări să fie apăraţi în faţa ameninţărilor şi intimidărilor la care Traian Băsescu, situat în afara legii şi în afara răspunderii ca oficialitate, recurge”, a spus Antonescu, la Antena 3.
De asemenea, el a subliniat că Guvernul trebuie să-i numere pe românii din străinătate și să comunice Curții Constituționale că aceștia nu fac parte din cvorum la referendumul pentru demiterea președintelui suspendat, Traian Băsescu.
„Îi numărăm şi îi trimitem Curţii, şi spunem: <nu fac parte din cvorum>. Pentru că spune Curtea, pentru că spune legea, Curtea nu adaugă aici la lege, Curtea explică şi face cât mai clar Guvernului ce vrea şi de ce vrea”, a susținut Crin Antonescu.
Alte declarații ale președintelui interimar:
- Guvernul trimite Curţii Constituţionale ceea ce i-a cerut Curtea prin decizia plenului acestei Curţi, ceea ce s-a explicat de ce şi cum prin motivare, care este la rândul ei publicată în Monitorul Oficial şi are forţă de lege, este hotărârea Curţii. Guvernul trimite, dă curs acestor solicitări a Curţii Constituţionale făcând nişte acţiuni prin MAI, prin MAE, care sunt foarte clare, pe acte oficiale. Cei pe care îi descrie hotărârea Curţii cu domiciliu, cu reşedinţa în străinătate, sunt atâţia, au drept de vot, unii dintre ei au şi votat, nu foarte mulţi din păcate, dar nu fac parte – spune Curtea, spune legea – din listele electorale permanente.
- Guvernul are posibilitatea, prin acte interne şi internaţionale, să stabilească foarte clar ce i-a cerut Curtea. Nu e nevoie nici de recensământ, un mini sau para recensămân. E nevoie de documente clare, de acţiuni hotărâte ale Guvernului, în spiritul legii, şi în spiritul a ceea ce i-a cerut Curtea Constituţională.
- Victor Ponta nu l-a ameninţat, nu l-a intimdat pe (președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean).
- Avem semne că se fac presiuni asupra Curţii Constituţionale, asupra preşedintelui acestei instituţii, cel puţin.
- Cred că, în baza acestui articol, o să fac tot ce pot pentru a putea aduce şi discuta şi cu preşedintele Curţii Constituţionale şi cu procurorul general, că ajungem la povestea Parchetului, să vedem care este realitatea, e de datoria noastră.
- Nu se poate ca un cetăţean care nu are nicio calitate oficială să iasă în fiecare seară în public să insulte, să ameninţe cu puşcăria, să spună ce trebuie să facă Evidenţa populaţiei, ce trebuie să facă Ministerul de Interne, ce trebuie să facă Curtea Constituţională, pe cine trebuie să cheme Parchetul şi întâmplarea să facă să se întâmple aceste lucruri a doua zi.
- Traian Băsescu şi aceşti oameni, de mine nu scapă, decât dacă mă omoară, ceea ce nu e cazul, sper. De mine nu scapă până când nu dau socoteală politic, că eu nu mă ocup cu altceva, în faţa cetăţenilor României, pe care i-au minţit şi-i mint, pe care i-au furat şi-i mai fură încă pe unde mai sunt şi pe care mai noi îi sfidează, îi intimidează în fiecare seară domnul Traian Băsescu. Până nu se termină asta, eu nu mă opresc, oricâte ameninţări, oricâte insulte, oricâte calomnii…