vineri

26 aprilie, 2024

16 noiembrie, 2020

Potrivit datelor anunțate pentru Trimestrul 3 / 2020, cele mai mari economii din Asia dau semne de revenire:

Economia Japoniei a crescut cu un ritm anualizat de peste 21% în perioada iulie – septembrie, cel mai rapid ritm trimestrial din istoria statisticilor comparabile, disponibile din anii 1980.

Producția industrială a Chinei a crescut cu 6,9% în octombrie față de aceeași lună din 2019, după ce epidemia coronavirus a fost pusă sub control.


Ambele performanțe au depășit previziunile sondajelor Reuters (18,9% pentru Japonia, respectiv 6,5% pentru China).

Japonezii au consumat, dar au și exportat mai mult

Creșterea economiei Japoniei a survenit ca urmare a creșterii exporturilor și a consumului intern. Cererea externă a determinat creșterea exporturilor cu 7% și a adăugat 2,9 puncte procentuale la produsul intern brut (PIB). Consumul privat a crescut într-un ritm record de 4,7%, mai ales pe seama achiziției de mașini și de vacanțe.

Analiștii privesc cu rezerve ritmul record al întregii economii, interpretându-l ca pe o recuperare unică după contracția extraordinară provocată de restricțiile aferente pandemiei.

În plus, cheltuielile de capital s-au redus pentru al doilea trimestru consecutiv, cu 3,4%, ceea ce nu este considerat un semn bun pentru revitalizarea economiei.


Economia Japoniei are încă de recuperat o diferență de 287 miliarde de dolari (30 trilioane yeni) față de PIB-ul potențial, potrivit ministrului Economiei, Yasutoshi Nishimura, citat de Reuters.

Politici chineze axate pe stimularea investițiilor

Sporul industriei chineze a survenit pe fondul politicilor care au stimulat investițiile, ca și al revenirii economiilor lumii (asiatice în primul rând), respectiv a exporturilor chineze spre acestea.

Investițiile în mijloace fixe au crescut cu 1,8% în primele 10 luni ale anului față de aceeași perioadă a din 2019, peste estimarea analiștilor de 1,6%.

De asemeni, odată epidemia pusă sub control, chinezii au prins curaj și au început să consume mai mult, iar creșterea vânzărilor cu amănuntul a revenit peste nivelurile de dinaintea crizei.

În ultimul trimestru al anului este de așteptat accelerarea creșterii, dar pe întreg anul aceasta nu ar putea depăși pragul de 2%, cel mai scăzut din ultimii 30 de ani. Acesta este un nivel comparabil cu recesiunea în percepția multor analiștilor, dar oricum mult superior altor mari economii ale lumii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: