joi

18 aprilie, 2024

10 martie, 2020

Economia României ar putea fi efectată cel mai mult dintre țările din regiune, în 2020, „ca urmare a propagării rapide” a epidemiei coronavirus (Covid 19) în Europa, potrivit unui raport al Erste Group Research (EGR).

În cazul României, analiştii grupului Erste au operat cea mai mare corecţie negativă nominală față de celelalte țări, de jumătate de procent, de la 3,5% până la 3%, a unei estimări anterioare.

„Ca urmare a propagării rapide a Covid -19 în Europa, vom revizui în scădere cu circa 0,3 puncte procentuale (pp), spre 2,6%, rata de creștere economică estimată pentru Europa Centrală și de Est (ECE), cu corecții negative plecând de la 0,3 pp pentru Cehia, Ungaria și Polonia, și ajungând la 0,5 pp în cazul României, sau chiar peste  – în cel al Croației”, spune raportul citat.


Riscurile asupra creşterii economice „au început să se materializeze”, iar Europa Centrală și de Est (ECE) este „evident mai integrată în economia europene și mai expusă la riscuri decât a fost la momentul la care epidemia a fost declanşată în China”, mai spun analiștii EGR.

Cazul României este cu atât mai complicat cu cât valoarea adăugată inclusă în exporturile românești este cea mai scăzută în comparație cu cele ale țărilor din regiune.

„Valoarea adăugată de ţările ECE în exporturile lor variază între 27% și 44%, cel mai ridicat nivel fiind al Slovaciei, Ungariei și Cehiei, iar cel mai scăzut – al României. Întrebarea crucială pentru exportatori este legată de amplitudinea șocului, precum și de efectele acestuia asupra lanțurilor de aprovizionare, asupra forței de muncă, cauzate de eventuale măsuri de carantină și de durata acestora”, mai spune raportul Erste Group Research (EGR).

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) a tăiat, la începutul luni martie, estimarea anterioară de creștere globală de la 2,9% , până la 2,4%, dar a avertizat că, dacă epidemia se transformă în pandemie, creșterea economică globală s-ar putea reduce la 1,5%.

(Citiți și: „G7 caută „măsuri concertate” ca să vindece economia lumii de coronavirus. Pandemia ar șterge jumătate din prognoza actuală – OECD”)


Tensiunile se vor concentra asupra monedei naţionale pe care analiştii EGR o văd depreciată până la 4,87 lei / euro până la sfârşitul anului. Analiştii Băncii Transilvania contează, încă, pe o medie a anului 2020 de 4,83 lei / euro, conform scenariului macroeconomic central actual.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: