vineri

19 aprilie, 2024

1 august, 2017

FOTO: start-up.ro

Banca Comercială Română (BCR), Banca Transilvania (BT) și CEC Bank au încheiat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMCCA) parteneriate pentru acordarea de credite punte firmelor participante la Programul Start-Up Nation, potrivit Agerpres.

Creditele vor fi acordate la dobânzi de 3,5% (BCR), 3,9% (BT) și 3,99 (CEK Bank) și vor fi garantate prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri şi de Fondul Român de Contragarantare în proporţie de 80%, potrivit News.ro.

Creditul-punte este de mare importanţă, pentru că în momentul în care dosarul trece de evaluare, cel care beneficiază de proiect, vine la noi pentru acordul de finanțare și, în baza acestuia, ajunge la una dintre băncile partenere. În cel mult două săptămâni vor primi suma necesară. Banca reprezintă un punct important. Creditul ajunge în contul beneficiarilor, beneficiarul va cheltui banii, iar toate echipamentele care fac parte din active şi cele de inventar vor intra în această primă tranşă”, a explicat Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri.


Rezultatele finale ale Start-Up Nation arată că au fost înregistrate 19.026 planuri validate, dintre care 8.600 ar intra la finanţare şi am avea încă peste 10.000 de planuri în aşteptarea unei finanţări. Finanţarea totală cerută este de 3,7 miliarde de lei, însă valoarea pe care o avem noi alocată pentru acest an este de 1,7 miliarde de lei, ceea ce ar însemna că există o cerere suplimentară de 2 miliarde de lei pentru finanţare, a calculat ministrul Ilan Laufer. Oficialul a recunoscut: „trebuie să ne gândim şi la soluţii alternative de finanţare a acestor companii”.

Alte granturi

MMCCA a lansat luni și programul Programul de internaţionalizare a firmelor, cu un buget de 71 de milioane pe patru ani. Alocarea din acest an este de 5 milioane lei, care ar ajunge la 100 de firme, dar numărul înregistrărilor din primele două ore depășea 140. Programul se adresează produselor româneşti şi firmelor româneşti pentru participarea la târguri internaţionale de profil. Granturile vor fi de maxim 50.000 de lei, cu un aport propriu de 10%.

Alte două programe urmează să fie lansate în luna august. „Primul, cel de Comerț, va fi lansat pe 16 august, cu un buget de 49,95 milioane de lei, şi cu un grant maxim acordat de 250.000 de lei pentru fiecare beneficiar. Estimăm că vom avea minimum 200 de beneficiari cuprinşi în program vor fi create 400 de noi locuri de muncă. Beneficiari vor fi IMM-urile cu minimum un an vechime”, a spus Ilan Laufer.

Cinci luni mai târziu, va fi lansat programul de Microindustrializare, cuo alocare bugetară de 74,36 milioane de lei, iar grantul maxim acordat pe beneficiar se va ridica la 450.000 de lei. Beneficiari vor fi IMM-urile cu vechime mai mare de un an în sectorul industrial. Se urmăreşte finanţarea între 165 de beneficiari şi maximum 250, şi se vor crea cel puţin 330 de noi locuri de muncă.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: