28 septembrie, 2023

Guvernul a aprobat în ședința de joi suplimentarea cu 2,5 miliarde de lei a bugetului Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate din septembrie, prin creșterea limitei creditelor bugetare şi de angajament.

Memorandumul aprobat, deblochează decontarea serviciilor medicale efectuate de medicii de familie, medicii specialiști și spitale, a medicamentelor compensate și gratuite, a materialelor sanitare, și a celor din programele naționale de sănătate.

”Această necesitate de suplimentare a rezultat în urma analizării solicitărilor transmise de casele de asigurări de sănătate, comparativ cu deschiderile de credite bugetare efectuate până în prezent şi cu limita aprobată pentru luna septembrie a anului în curs, în condiţiile în care plăţile necesare a fi realizate în această perioadă înregistrează o creştere faţă de media plăţilor realizate în primul semestru al anului”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. 


Suplimentările:

  • limita de credite bugetare va fi suplimentată cu 1,5 miliarde lei peste cea aprobată, de circa 3,45 miliarde lei
  • limita de angajament urmează să fie suplimentată cu circa un miliarde lei, faţă de limita aprobată de circa 4,7 miliarde lei.

De ce a fost nevoie de aceste suplimentăriâ:

  • acoperirea restanțelor la plată din lunile anterioare, când limita impusă de guvern cheltuielilor nu a permis decontarea integrală a serviciilor și materialellro achiziționate
  • impactul unor acte normative cu aplicabilitate din luna iulie și august


Principalele destinații:

  • aproape 400 de milioane penrtu serviciile oferite de medicii de familie
  • 233 de miliaone servicii furnizate în ambulatorii de specialitate clinică
  • aproximativ 700 de milioane de lei pentru medicamente

Majorarea prețurilor medicamentelor, în august, pune presiune pe un buget și așa insuficient

Deficitul de la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) era în luna iulie de 3,7 miliarde de lei, dar de la 1 august a intervenit o majorare de aproximativ 14% a medicamentelor.

INS arăta însă, că în august a avut loc un avans cu 21 de pp în prețul medicamentelor.

Aproximativ 3.000 de medicamente (adică jumătate din medicamentele aprobate în România) s-au scumpit cu circa 14% de la 01 august, conform Ministerului Sănătății, care a declarat că a prevenit astfel dispariția de pe piață a mai multor tratamente ieftine, dar foarte solicitate de către populație. Ministerul a aplicat corecția prețurilor din Catalogului naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed).

Industria a considerat că updatarea prețurilor a fost modestă, întrucât în ultimii ani s-au acumulat costurile tot mai mari provocate de prețurile la energie și materiile prime – în general, de inflația industrială – în timp ce plafoanele impuse de ministerul Sănătății au rămas foarte jos, ceea ce anula rațiunea economică a industriei.

Astfel, în tot anul 2022, medicamentele s-au scumpit cu doar 5,7% – procent considerat mare – însă cu mult sub inflația industrială care a afectat prețurile materiilor prime si ale energiei.

După 1 august, spitalele – care deja aveau probleme în achiziția de medicamente și consumabile – au început să reclame iminentul risc de a rămâne total fără fonduri pentru aceste bunuri.

(Citește și: „Scumpire bruscă, de 2 cifre, a medicamentelor: ministerul Sănătății a aplicat corecțiile impuse de inflația industrială„)

Consiliul Concurenței a prezentat în urmă cu o săptămână o analiză potrivit căreia prețurile medicamente eliberate fără prescripție medicală (OTC) cuprinse în studiu au urcat cu procente cuprinse între 11% şi 66%, în perioada 1 ianuarie 2021 – august 2023.

Cel mai mult s-au scumpit medicamentele foarte solicitate, precum Panadol, Fervex, Baneocin etc.

Consiliul a cuprins în analiză doar 27 de OTC-uri, al căror preț mediu este cuprins între 22,94 lei şi 28,17 lei, maximul fiind atins în luna august 2023. Aşadar, menționează CC, preţul mediu înregistrat în august a fost cu aproximativ 23% mai mare comparativ cu preţul mediu înregistrat în luna ianuarie 2023.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: