joi

28 martie, 2024

29 aprilie, 2014

Creditele acordate clienților nebancari, neguvernamentali ( în majoritate covârșitoare populație și agenți economici ) însumau la finele primului trimestru din acest an 33% din PIB-ul estimat pentru 2014. Dintre acestea, creditele restante însumau 5% din PIB sau aproximativ 15% din total. Această din urmă pondere este valabilă identic și pentru împrumuturile contractate în lei și pentru cele luate în valută.

De reținut, sunt considerate restante creditele care, în ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se efectuează raportarea, înregistrează întârzieri la plată de cel puţin o zi ( suma se referă doar la principalul datoriei și nu include poziții extrabilanțiere).

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

Agenții economici sunt cei care dețin cea mai mare parte a creditelor contractate, cu 51% din total și 17% din PIB.Populația avea în stoc credite de 102.742,3 milioane lei, împărțite în proporție de o treime în lei și două treimi în valută (vezi tabelul). De remarcat prepoderența creditelor pentru consum la împrumuturile efectuate în lei ( 65%, față de 44% la cele în valută) și ponderea majoritară a creditelor luate pentru locuințe la împrumuturile luate în valută (55%, față de doar 13% la lei).

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

Situația impune două constatări. Prima, datoriile făcute de populație în urma unor decizii proprii se situează mult sub cea guvernamentală, situată la 38,4% din PIB. A doua, dacă la creditele pentru consum consecințele evoluției cursului de schimb sunt relativ limitate și ca intensitate și în timp, la creditele pentru locuințe, luate pe termen lung și preponderent în valută rata de schimb leu/euro și cursul fix la care vom intra în zona euro sunt critice pentru populație.

Finanțarea împrumuturilor din disponibilitățile existente la vedere, în depozite și, în proporție neglijabilă prin operațiuni speciale de tip repo, este asigurată în proporție covârșitoare de populație ( 58% din total sau 20% din PIB), urmată la mare distanță de agenții economici (31% din total). Practic, funcționarea sistemului de creditare, implicit a economiei, este susținută din surse interne, asigurate de cetățeni.

Situația disponibilităților pe segmentul clienților nebancari neguvernamentali la 31 martie 2014.

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

Cele aproape 227 miliarde lei existente ca disponibil pe segmentul clienților nebancari neguvernamentali sunt superioare totalului creditelor, cifrat la aproximativ 219 miliarde lei. Singura ajustare, deja importantă pentru înțelegerea situației, constă în cele faptul că aproape 13 miliarde lei din disponibilități aparțin nerezidenților ( nu ne apărat străini), ceea ce înseamnă aproape șase procente din total.

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

Disponibilitățile la vedere sunt, după cum era de așteptat din motive operative, preponderent pe partea de agenți economici. În schimb, populația conduce detașat pe segmentul de depozite la termen sau lichidabile cu notificare prelabilă. Atât la vedere cât și la termen, ambele categorii dețin mai mulți lei decât valută .

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

Diferențele apar în ceea ce privește proporțiile între lei și valută. Firmele păstrează un raport de circa 70% lei și 30% valută atât la vedere cât și pe termen lung, în timp ce populația are opțiunile ceva mai echilibrate (aproximativ 60% lei și 40% valută) în ambele situații. Adică invers față de situația întâlnită la creditare (40% lei și 60% valută).

Ceea ce face, din nou, un element critic din evoluția cursului de schimb al leului în raport cu euro, deoarece, pe fondul unui echilibru de ansamblu ca valori nominale la actuala cotație, disponibilitățile preponderente în lei finanțează creditele preponderente în valută. Diferența fiind concentrată per total în zona populației.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: