joi

25 aprilie, 2024

12 martie, 2014

World Wide Web a împlinit miercuri 25 de ani, iar creatorul său, britanicul Tim Berners-Lee, crede că este nevoie de o cartă a internetului.

Într-o discuţie cu jurnaliştii de la publicaţia britanică The Guardian, acesta spune că o astfel de cartă ar fi necesară pentru a proteja independenţa mediului pe care el l-a creat şi drepturile utilizatorilor de internet din întreaga lume.

Tim Berners-Lee crede că internetul a fost supus în ultima vreme atacurilor guvernamentale şi influenţei corporaţiilor şi că este nevoie de noi reguli care să protejeze „acest sistem neutru şi deschis”.


„Fără un internet deschis, neutru, pe care să ne putem baza fără a ne teme de ce se întâmplă în spatele uşilor închise, nu putem avea o guvernare transparentă, o adevărată democraţie, un bun sistem de sănătate, comunităţi conectate şi diversitate a culturii. Nu este naiv să ne gândim că putem avea acest lucru, dar este naiv să credem că putem avea asta de la sine, fără a face nimic în acest sens”, a spus acesta, potrivit The Guardian.

Aceast plan de a avea o Magna Carta pentru internet face parte din campania numită „Internetul pe care ni-l dorim”, o iniţiativă prin care utilizatorii de internet sunt îndemnaţi să redacteze constituţii pentru lumea digitală, în fiecare ţară, principii care să fie adoptate şi sprijinite şi de instituţii publice, oficiali guvernamentali şi corporaţii.

Britanicul a fost un critic deschis al programelor de supraveghere ale serviciilor secrete american şi britanic, despre care s-a aflat în urma dezvăluirilor lui Edward Snowden.

Cine este Tim Berners-Lee

Tim Berners-Lee provine dintr-o familie pasionată de computere – ambii săi părinţi au lucrat la crearea primului computer din lume destinat comercializării, Ferranti Mk1.


Şi-a luat licenţa în fizică la Oxford, apoi a lucrat ca inginer. A ajuns la CERN, Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară, de la Geneva, unde a început să lucreze la proiecte care au dus apoi la crearea world wide web. Scopul său iniţial a fost să creeze pposibilitatea ca cercetătorii din întreaga lume să aibă acces la aceleaşi documente. Managerii CERn au considerat ideea lui „vagă, dar interesantă”.

A combinat tehnologia existentă la acea vreme, internetul şi hipertextul, pentru a realiza un sistem de stocare de documente itnerconectat. I-a dat numele world wide web, destul de greu de pronunţat de către colegii lui francofoni.

Reţeaua a fost deschisă pentru noi utilizatori în 1991, iar în 1992 a fost creat primul browser, pentru căutarea şi selectarea a milioane de documente deja existente.

Acum, Tim Berners-Lee lucrează pentru dferite organizaţii care au ca scop să se asigure că internetul este accesibil tuturor şi că acest concept al neutralităţii netului este respectat de guverne şi corporaţii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: