sâmbătă

27 aprilie, 2024

18 octombrie, 2020

Alexandru Rafila a criticat dur, la Digi24, măsurile luate de  Nelu Tătaru pentru combaterea pendemiei și a explicat cum ar fi organizat el Ministerul Sănătății și isntituțiile subordonate, dacă s-ar fi aflat în locul acestuia.

Alexandru Rafila, reprezentantul Româniai în Orgnizația Mondială a Sănătății, deschide lista PSD pentru Camera Deputaților, iar Alexandru Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală, se află pe locul doi la Senat, după Gabriela Firea.

Reamintim că Matei Balș a propus în primăvară un controversat progma de guvernare în pandemie.

(Citiți și: „Programul de guvernare propus de Spitalul Matei Balș: guvern anti-pandemie, suspendarea taxelor, carantinarea persoanelor peste 65 de ani. Președintele Iohannis: O aberație”)


„În primul rând, aș fi circulat mai puțin prin țară în vizite de lucru. Nu cred că este momentul vizitelor de lucru”, a răspuns Alexandru Rafila la întrebarea Digi24 ce ar fi făcut dacă era în locul ministrului Nelu Tătaru.

În opinia lui Alexandru Rafila, trebuia înființat un centru operativ la nivelul ministerului, în care fiecare să aibă atribuții și răspunderi clare și să se asigure că zona lui are alocate toate resursele necesare. El spune că în momentul de față organigrama ministerului nu prevede aceste lucruri, iar atribuțiile sunt amestecate.

„În momentul de față, trebuie făcută la nivelul Ministerului Sănătății – de fapt, am și propus acest lucru în luna aprilie, cred – trebuie făcut un centru operativ cu atribuții foarte clare pentru ministrul Sănătății, secretarii de stat, corelarea acestor persoane, care trebuie să fie în fruntea unor activități, în modul următor: trebuie să am un responsabil pentru sănătatea publică, un responsabil pentru asistența medicală, un responsabil pentru logistică. În fiecare zi trebuie să existe niște ședințe operative de evaluare a situației din teren și o alocare de resurse și de nevoi pentru fiecare dintre județele din țară.

Lucrul ăsta, din păcate, nu se întâmplă, atribuțiile sunt intricate (amestecate – n.r.), organigrama Ministerului Sănătății după modificarea care a avut loc nu cu foarte mult timp în urmă nu prevede – mie mi se pare absolut inexplicabil – nu apare cuvântul sănătate publică. Deci noi avem o urgență majoră de sănătate publică, avem un sistem de sănătate publică format din Institutul Național de Sănătate Publică și Direcțiile de Sănătate Publică, iar corespondentul acestor structuri din teritoriu nu există în Ministerul Sănătății. Este o chestiune pe care, sincer, nu o înțeleg și din punct de vedere conceptual al organizării unui sistem de sănătate nu are niciun fel de justificare”, a mai spus Alexandru Rafila.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: