luni

22 iulie, 2024

26 februarie, 2020

Ritmul de creştere al economiei mondiale ar putea fi mai mic de 2,5% în primul semestru din 2020, cât prevăzuse anterior Banca Mondială, potrivit estimării enunţate, marţi seara, de David Malpass (foto), preşedintele instituţiei.

Deși, „vestea bună este că va fi uşor mai mare decât ritmul de creştere din 2019, vestea proastă este că avansul din prima jumătate va fi probabil mai mic din cauza coronavirusului”, a declarat David Malpass, citat de Bloomberg și Agergpres.

„Chiar şi o creştere reală de 2,5% pentru economia mondială nu este suficientă pentru a ridica ţările în curs de dezvoltare”, a declarat președintele Băncii Mondiale,  la o reuniune a economiştilor americani organizată la Washington.


Coronavirusul a devenit principalul subiect de discuţii la Banca Mondială. „Analizăm modalităţile prin care să răspundem sau să punem la dispoziţie resurse pentru statele în curs de dezvoltare. De asemenea ne coordonăm acţiunile cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care este în prima linie a luptei împotriva virusului, şi avem o gamă largă de instrumente pe care Banca Mondială le poate utiliza în cazul în care pandemia se va răspândi”, a mai spus David Malpass.

Situația ar fi cu atât mai critică în Europa, pentru că „ritmul lent de creştere al Europei vine într-un moment în care majoritatea economiştilor cred că politicile BCE sunt unele extrem de stimulative”, a spus David Malpass referindu-se la expansiunea bilanţului contabil al BCE.

Banca Mondială estimase,  înaintea răspindirii epidemiei de coronavirus, că ritmul de creştere al economiei mondiale ar urma să înregistreze o uşoară relansare în acest an şi anul viitor. Expansiunea urma să accelereze modest la 2,5% în acest an de la 2,4% în 2019, a informat Banca Mondială în ultimul său raport cu privire la perspectivele economiei mondiale.

Pentru România, Banca Mondială etimase o creștere economică de 3,4% în 2020, dar averiza că este insuficient spațiul fiscal pentru a face față unor eventuale șocuri.


La rândul său, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a declarat săptămâna trecută la o reuniune a oficialilor din G20 că epidemia de coronavirus a determinat FMI să îşi revizuiască cu 0,1 puncte procentuale estimările privind creşterea economiei mondiale, adăugând însă că Fondul analizează şi un scenariu mai „pesimist”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: